27 oktober 2007

Mats-Eric Nilsson - Den hemlige kocken

Mycket intressant bok! Den hemlige kocken är en bok i samma anda som Eric Schlossers Snabbmatslandet och Morgan Spurlocks Jag och extra allt - avslöja de jävlarna! Mats-Eric Nilsson är en journalist på SvD som för några år sedan fick ett "uppvaknande" när det gäller mattillverkningen genom att hans bror upptäckte att GB:s Magnum Pistage färgsattes inte med pistagenötter utan med spenat. Det gav honom idén att skriva Den hemlige kocken.

Nilsson har undersökt livsmedelsindustrin ända tillbaks till slutet av 1800-talet (först då kan man överhuvudtaget börja tala om en livsmedelsindustri, innan det tillverkades maten mestadels hemma på gårdarna), både i Sverige och utomlands. Lustigt nog har protesterna mot livsmedelsindustrins metoder låtit ungefär likadant ända sen dess; folk har varit misstänksamma mot mat som håller för länge, har för låg kött/frukt/mjölhalt eller vad det nu kunde vara. Det gavs ut böcker som skulle lära husmödrarna hur riktig mat såg ut och vad de skulle välja i affären. Enda skillnaden mellan nu och då är att då blev livsmedelstillverkarna och -försäljarna faktiskt bestraffade om deras produkter var undermåliga. Idag är det ingen som vet exakt vad maten innehåller eller hur den tillverkas.

Ett av de viktigaste exemplen i boken är bröd - skillnaden mellan industritillverkat bröd och "riktigt" bröd. Numera är det nästan omöjligt att få tag på riktigt bröd om man inte bakar själv, till och med de små bagerierna fuskar med bakningen. Nästan alla livsmedel innehåller idag tillsatser med mer eller mindre hälsofarliga egenskaper. Lättgrädde, bordsmargarin, marmelad osv. är rena labbexperimenten (ok, det visste jag redan, men jag har aldrig riktigt funderat på det förr. Dags att sluta köpa Minilätta).

Mest intressant är Nilssons tips om producenter som erbjuder mat utan tillsatser (Brämhults juice, Saltå kvarns mjöl och knäckebröd etc., Kung Markattas ekologiska produkter med mera) och säsongsguiden över ett antal olika frukter och grönsaker i slutet av boken. Jag vet inte hur många gånger jag läst tips om att köpa frukt&grönt efter säsong (för att det är billigare, mer näring osv.), men ingen berättar nånsin vad som är i säsong när! Nu vet jag.

Inga kommentarer: