30 januari 2010

George Mann - The Osiris Ritual

The Osiris Ritual är den andra boken i serien Newbury & Hobbes Investigations (mer om första delen här).

Några månader efter händelserna i The Affinity Bridge får sir Maurice Newbury och hans assistent Veronica Hobbes ett nytt fall på sitt bord. Ett antal unga flickor har försvunnit från flera småstäder runtomkring London och sir Charles Bainbridge vid Scotland Yard tror först att det är något ockult med i spelet. Newbury avfärdar fallet som varande helt utan övernaturliga drag och tappar därmed intresset, medan Veronica träget arbetar vidare i sökandet efter flickorna.

Newbury blir istället inbjuden till en fest hos lord Winthrop, en fest där höjdpunkten är avtäckandet av en mumie som lord Winthrop och de andra medlemmarna i hans expedition nyligen funnit vid en utgrävning i Egypten. Detta blir upptakten till ett synnerligen otäckt fall där en övertro på ockultism och tusenåriga ritualer spelar en stor roll.

Fortfarande mycket ånga och kugghjul; det förekommer automatons och u-båtar samt små ångdrivna enpersonsfordon förutom de vanliga luftskeppen förstås. Drottningens privata läkare, Dr. Fabian, är ett geni som med mekanisk hjälp kan upprätthålla en människas liv långt efter det att döden borde ha inträtt, och överhuvudtaget är sökandet efter evigt eller åtminstone ett extremt långt liv grundtemat i boken. Slagsmålsscenerna är kanske en smula för långa och detaljerade (det var de i The Affinity Bridge också) men i övrigt så gillar jag! Det är en spännande och välskriven berättelse (med många blodiga lik) som utvecklar karaktärerna på ett bra sätt - och så är det ju steampunk i ett victorianskt London förstås. ;) What´s not to like?

Ja, kanske det faktum att jag nu måste vänta över ett halvår på att nästa del ska komma ut...

28 januari 2010

Nadine Gordimer - Min sons historia

Första författaren i Theresans Nobelpristagarutmaning avklarad! Nadine Gordimer är en av de få kvinnliga pristagarna, sydafrikan och skriver om mycket om ett ämne som är viktigt i Sydafrika - apartheid.

Min sons historia utspelar sig i flera tidsplan och med flera olika huvudpersoner, men grunden är Will, sonen, som berättar sin familjs historia. Johannesburg, strax innan och efter apartheids avskaffande, en färgad familj - inte riktigt svart men inte heller vit - där föräldrarna gift sig unga och känner en plikt att vara nyttiga för samhället. Fadern, "Sonny" är lärare, respekterad i samhället. Han och hustrun har två barn, dottern Baby och sonen Will.

När rasmotsättningarna och frihetskampen tränger sig på börjar Sonny engagera sig, genom sina elever. Han är av blandras men tillräckligt mörk för att "rörelsen", frihetskämparna, ska acceptera honom, och det politiska engagemanget växer. Sen går det som det brukar - polisövervakning, indraget pass, och så småningom fängelse. Det kan familjen klara av, sånt händer hela tiden om man är politiskt aktiv. Men Sonny får besök i fängelset av Hannah, en ung kvinna som arbetar för en organisation för mänskliga rättigheter. Det hade kunnat stanna vid det. Sonny hade kunnat återvända hem efter straffet, tillbaks till sin familj, glömma Hannah.

Så blev det inte. Sonnys behov av Hannah avskärmar honom från hustrun Aila och från sonen Will som känner till sin fars hemlighet men som måste dölja den för sin mor till varje pris.

Min sons historia är historien om ett land i förändring, om kampen för frihet, och om en familj som långsamt faller sönder. Boken växlar mellan Wills berättelse i jag-form och berättelsen om hans far i tredje person, där faderns politiska engagemang inte på långa vägar är lika farligt för familjen som hans förälskelse i en annan kvinna.

Jag tyckte mycket om den här boken. Det är egentligen det enda jag kan säga om den, det blir ingen djupgående analys. Jag tyckte helt enkelt om den, och den påminde mig lite om Mark Mathabanes självbiografi Kaffir Boy (ganska naturligt, ämnet för båda böckerna är ju de svartas liv i Sydafrika under apartheid) trots att Min sons historia är skönlitterär och Kaffir Boy en biografi. Trots att apartheid är avskaffat är det ett angeläget ämne som kan appliceras på många delar av världen där människor förtrycks av sina regeringar och av andras fördomar.

Jag kommer helt klart att läsa mer av Nadine Gordimer, July´s People står för övrigt i bokhyllan och väntar. Den ska jag läsa i februari.

26 januari 2010

Littfest 2010

9-10 april är det dags för årets Littfest i Umeå! Inte så stort som Bokmässan i Göteborg kanhända, men betydligt närmare och mer centralt placerad för oss icke-sörlänningar. Gratis är den dessutom! Om inget oplanerat inträffar (ett nytt jobb eller en totalt kraschad ekonomi, till exempel) så åker jag dit tillsammans med en kompis. Ett tema i år är tydligen bokbloggar, förresten. (Jag antar att jag inte är den enda som fått pressutskicket från arrangörerna?)

25 januari 2010

Bokfrågornas ABC - G

1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Mja, jo, det har jag väl gjort. Inte för att jag kommer på nån specifik titel just nu... men allting som är ohälsosamt fascinerat av relationer mellan medelålders/äldre män och unga flickor. (Stieg Larssons Millenniumtrilogi uppfyller väl detta kriterium, om jag inte tar alldeles fel? Har inte läst den.)

2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Tidsresenärens hustru av Audrey Niffenegger var nog den senaste. Nej, jag gråter inte ofta av böcker (eller filmer).

3. Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
David Eddings böcker är väl de jag läser om oftast, särskilt Sagan om Mallorea. Ren nostalgiläsning.

4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Hm, jag vill egentligen inte träffa författarna till mina favoritböcker, men ok: Terry Pratchett, Neil Gaiman, China Miéville och Stephen King.

22 januari 2010

Jag gick in på Akademibokhandeln idag...

MISTAKE!

Jag kunde inte låta bli att köpa ytterligare en bok, The Navigator av Clive Cussler. Den har jag försökt moocha till mig på BookMooch men alla som hade den bor utanför Sverige och skickar bara inom det egna landet (eller, det var några som var "possibly inactive" och då vill jag inte chansa på att moocha). Så nu när den stod där och var blank och fin i hyllan...

Dessutom förhandsbokade jag George Manns senaste bok Ghosts of Manhattan (ej en del i Newbury & Hobbes Investigations, utan fristående) på BookDepository. Den kommer ut i maj.

21 januari 2010

Ismaïl Kadaré - Den döda arméns general

Den här boken läste jag som en del av min egen "läsa ett gäng möjliga Nobelpristagarkandidater innan 2010 års pristagare tillkännages"-utmaning. Jämför man med t.ex. hur Herta Müller skriver så tror jag nog att Kadaré har en god chans att tilldelas ett Nobelpris; eller kanske inte eftersom Müller nu har fått ett och både deras språk och teman känns ganska lika.

Den döda arméns general utspelar sig ett tjugotal år efter andra världskrigets slut. En italiensk general har fått i uppdrag att bege sig till Albanien och gräva upp kropparna efter de döda italienska soldater som under kriget var förlagda i Albanien. Tillsammans med en präst och några albanska arbetare samt en "expert" (på vadå? det fattade jag inte riktigt) beger sig generalen ut på den albanska landsbygden, beväpnad med kartor och namnlistor.

Jag blev inte överdrivet förtjust i den här boken, den var mestadels ganska tråkig. Dess försonande drag är miljön och de små historiska tillbakablickar som görs då och då - man (jag) vet ju inte så mycket om hur kriget gick till i Albanien, eller om Albanien överhuvudtaget, så det mest intressanta är att läsa om sedvänjor och traditioner. Hade jag inte läst den som en del av en utmaning - även om det är en högst informell utmaning - så hade jag nog inte iddats läsa ut den. Eller jo, kanske, men bara för att kunna sätta en albansk författare på "har läst"-listan.

19 januari 2010

Kreativ blogger

Ingrid och Matilda har tilldelat mig varsin kreativ blogger-award, tack tack! Nu är det meningen att jag ska berätta sju saker om mig själv och sen ge awarden vidare till sju andra bloggare. Hm...

1. Det bästa (fikabröd) jag vet är hembakta kanelbullar, annat fika kan jag tacka nej till men ALDRIG kanelbullar.
2. Jag avskyr chick lit och romantiska komedier, inte så mycket p.g.a. "the sappy love stories" utan p.g.a. att de blir så pinsamma för det mesta. Skämskudde!
3. Jag kan inte låta bli att blanda in engelska ord och uttryck i både tal- och skriftspråk. Jag och sambon pratar ibland med varandra på engelska trots att vi båda är svenskspråkiga...
4. Mitt drömjobb är vad som helst där jag inte behöver prata med fler än fem personer på en hel dag. Och nånstans där jag får sitta ner.
5. Min absoluta favoritfärg är grönt i olika nyanser, och sen kommer lila (mörklila och plommon mestadels).
6. Jag älskar allt som är prickigt, och i något lägre grad randigt. Överhuvudtaget gillar jag mönstrade saker i t.ex. inredning, samt starka färger och lite missmatch, blingat och kitschigt. Tyvärr hatar min sambo allt sånt, vilket är anledningen till att vi önskar oss separata arbetsrum.
7. Om jag vann en miljon skulle jag resa till Japan. Eller, först skulle jag betala av studielånet, sen skulle jag resa till Japan och bo där i minst två månader.

Sen det här med att dela ut awarden till sju andra bloggare. Det skippar jag, istället ger jag den till alla bloggar i min blogroll - ni finns ju där för att jag gillar er!

15 januari 2010

Bokfrågornas ABC - F

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Ronja Rövardotter handlar om friheten att få leva sitt liv som man vill - vare sig Ronja eller Birk vill bli rövarhövding, de bor hellre i sin grotta.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Jag är lite kluven när det gäller det där, jag tycker visserligen att det bästa är att läsa boken först och se filmen sen men å andra sidan kan det vara för irriterande när manusförfattaren har plockat bort alltför mycket viktigt i filmen sen... (En filmatisering av Agatha Christies 4.50 från Paddington har t.ex. plockat bort en hel karaktär, närmare bestämt kvinnan som såg mordet begås. Det var rätt irriterande.)

Bra böcker ser jag gärna filmatiseringar av.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
Sagan om Ringen är väl klassikern, jag tycker rentav att filmerna är bättre än böckerna. Annars är det gärna så att usla böcker kan bli riktigt bra filmer. =) Bra böcker blir dock inte nödvändigtvis bra filmer.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
China Miéville är en fantastisk författare som nästan inte fått nåt utrymme alls i Sverige - hans böcker är inte översatta till svenska, till exempel, men jag hoppas att nåt svenskt förlag tar mod till sig och ger ut dem snart.

Selma Lagerlöf - Herr Arnes penningar

Herr Arnes penningar är en av de två böcker jag valde ur Selma Lagerlöfs produktion till Skrivande svenskor. Det är en tunn liten bok, 82 sidor i min utgåva, och alltså mycket snabbläst.

Boken utspelar sig på 1500-talet, i ungefär samma område som Emilie Flygare-Carléns Rosen på Tistelön (jag tror till och med att några av ortsnamnen finns med i båda böckerna), dvs. Bohuslän, som på 1500-talet tillhörde Norge.

Den rike prästen herr Arne och hela hans husfolk på Solberga prästgård mördas av okända illgärningsmän, och kistan med silverpenningar blir stulen. Den fattiga fosterdottern Elsalill är den enda som överlever, och fiskmånglaren Torarin tar henne med sig hem till sin gamla mor i Marstrand. Elsalill sörjer förlusten av sin fosterfamilj, i synnerhet sin fostersyster, djupt, men en dag när hon står vid bryggan och rensar fisk med de andra kvinnorna dyker en ung skotte upp och pratar med henne. Sir Archie och hans vänner väntar på att isen ska gå upp så att de kan återvända till Skottland, men under väntetiden passar sir Archie på att bli närmare bekant med Elsalill.

Detta är en renodlad spökhistoria (vem var det som sa att Sverige inte hade några skräckförfattare innan John Ajvide Lindqvist?) där Elsalill dessutom måste brottas med det egna samvetet och sina moraliska övertygelser. Det är också det första jag läser av Selma Lagerlöf, om man inte räknar med Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som jag läst stycken ur i diverse antologier samt i serietidningsformat. Jag tyckte väl kanske inte att Herr Arnes penningar var en fantastisk läsupplevelse, men den var absolut inte dålig, utan helt klart läsvärd.

Vi har också läst Herr Arnes penningar:
Theresans
Lyrans Noblesser
Violen
oof bok
Camilla

13 januari 2010

No Internetz!

Vi var nätlösa från måndags kväll till kl 12 idag, något som slet hårt på min stackars sambo som lever sitt liv via datorn. Detta innebar dock inte fler lästa böcker för min del (däremot läste jag ut tre böcker i måndags, dels Herr Arnes penningar, recension kommer snart, och dels Polar Shift som jag hållit på med ett tag samt min kvällsläsningsbok Rubinriddaren. Jag gillar inte att läsa "nytt" på kvällen när jag gått och lagt mig, då läser jag alltid nån gammal nostalgibok. Godnatt Mister Tom brukar vara populär, men just nu är det Sagan om Elenien som gäller), istället har vi sett film - Tomb Raider 1 och 2 samt Constantine.

Ö.h.t. ser jag mer film än läser böcker just nu. 4 utlästa böcker mot 17 (eller nästan 17, jag såg inte början av Office Space som en av våra nattgäster slog igång på nyårsdagens förmiddag medan vi andra sov) sedda filmer under 2010. Andra ser en film per vecka, jag ser mer än en film per dag... Det kan ju ha nåt att göra med vår vana att i princip alltid se minst två på en kväll.

Apropå film och böcker-som-blir-film så kan jag rekommendera Sherlock Holmes, jag tyckte den var riktigt bra. Man måste bara köpa det faktum att den i princip inte alls baseras på Conan Doyles idé om Sherlock Holmes, utan är nån sorts steampunk-actionvariant som lånat karaktärerna Holmes, Watson, Irene Adler etc. från novellerna. Men jag gillar verkligen filmens Watson, han är inte så korkad som han är i böckerna utan han får faktiskt vara intelligent och kan själv lista ut hur saker hänger ihop. Fina miljöer och kläder var det också.

11 januari 2010

Nu har allt kommit

Imorgon (eller möjligen senare idag, om jag orkar gå utanför dörren en gång till) ska jag gå och hämta ut det sista paketet från Adlibris. Sherlock Holmes: The Complete Stories kom förra veckan, i torsdags - stackars brevbärare, inte nog med att paketet knappt gick ner i brevlådan, det var ju 32 grader kallt ute också så det kan inte varit så kul att jobba. Boken fick ligga ute i lådan ett par timmar och när jag packade upp den var den iskall. Tur att papper inte tar skada av kyla.

Jag håller på med Clive Cusslers Polar Shift (Cussler är bättre på orginalspråk, helt klart) och läste precis klart Lagerlöfs Herr Arnes penningar, en kort liten bokstackare på 82 sidor. Det tog väl en halvtimme ungefär. Det är den andra(!) bok jag läser ut i år - läslusten har inte precis legat på topp efter nyår. Men de böcker jag har på min shortlist för januari är lyckligtvis ganska tunna allihop, så jag har iallafall en sportslig chans att läsa ut dem innan februari.

6 januari 2010

Årets första

2010 års första bokbeställning blev S. M. Peters Whitechapel Gods, från Book Depository. Årets första bokpaket blev det från Adlibris som jag beställde strax efter jul (*mutter mutter* storhelger utan postutdelning) och nu väntar jag på Sherlock Holmes: The Complete Stories från play.com - som inte brukar vara jättesnabba på att leverera - samt på att Adlibris ska processa min andra beställning med några mellandagsreaböcker* som jag beställde 31/12 och som fortfarande "behandlas".

*Kokboken Kina - matens rike samt Nalle Puh: samlade berättelser av A. A. Milne.

5 januari 2010

Jag vann, jag vann!

Jag deltog i en tävling på SF-bokhandeln och blev en av tre som vann ett presentkort på 150 kr. Tjoho, tjoho!

1 januari 2010

Läsåret 2009

Nytt år, och dags för den alltid lika intressanta statistiken. ;)

Antal lästa böcker: 120. Betydligt färre än förra året, 23 färre närmare bestämt.

Antal omlästa böcker: 40. Inte lika många som jag trodde, jag tippade på minst hälften.

Lästa genrer under året: en antologi, 17 barn/ungdom, 47(!) deckare (varav sex "historiska" deckare), åtta faktaböcker och en "biografisk" bok (Rabbit-Proof Fence), 11 fantasy, 16 romaner, ett seriealbum, fem skräck, en steampunk (jag kan inte klassa den som vare sig fantasy, SF eller för den delen deckare - det är förstås The Affinity Bridge det rör sig om) och 11 thrillers.

Antal böcker på engelska: 23. Jag trodde det var fler.

Författarnas hemländer:

Australien 2
Chile 1
Irland 1
Kanada 2
Norge 1
Nya Zeeland 1
Polen 1
Portugal 1
Rumänien/Tyskland 1
Ryssland 1
Storbritannien 43
Sverige 18
Sydafrika 1
Tyskland 1
Ungern 1
USA 44

Engelskspråkiga författare, i synnerhet från USA och Storbritannien, står alltså för drygt 2/3 av årets läsning.

Böcker av kvinnliga författare:
67, om jag räknade rätt, varav en bok skriven av en författarduo bestående av två kvinnor. Anledningen till att det blir så många kvinnor är för att de flesta av mina vanliga omläsningsböcker är skrivna av kvinnor - Maria Lang, Laura Ingalls Wilder, Dorothy Sayers och Agatha Christie. I annat fall läser jag nog flest manliga författare.

Böcker av manliga författare:
52 borde det vara. Förutsatt att jag räknade rätt på kvinnorna.

Och uppmärksamma läsare ser genast att det fattas en bok; det beror på att en av böckerna är skriven av tre författare där en är en kvinna och de andra två män.

Och förstås, topp- och bottenlistan.

Årets 10 bästa (utan inbördes ordning):

Neil Gaiman - Coraline
Doris Lessing - Gräset sjunger
China Miéville - Un Lun Dun
Aleksandr Solzjenitsyn - En dag i Ivan Denisovitjs liv
Roberto Bolaño - Om natten i Chile
Scott Lynch - Rött hav under röd himmel
J. K. Rowling - Harry Potter och dödsrelikerna
George Mann - The Affinity Bridge
Imre Kertész - Mannen utan öde
José Saramago - Blindheten

Bubblare: Daniel Woodrell - En helvetes vinter, Linwood Barclay - Utan ett ord, Naomi Novik - Elfenbensriket

Och 5 man kan skippa:

Matthew Pearl - The Poe Shadow
Marek Krajewski - Vålnader i Breslau
Karen Armstrong - Myternas historia
Charles Dickens - Mysteriet Edwin Drood
Fredrika Bremer - Hertha

Sen har det ju varit en del böcker som jag inte ens iddats läsa ut, de är inte nödvändigtvis dåliga men ingenting för mig, iallafall inte just då. Några av de outlästa i år är David Lagercrantz - Syndafall i Wilmslow, Henrik Örnebring - Blodsmak och Tom Rob Smith - Barn 44.