30 januari 2010

George Mann - The Osiris Ritual

The Osiris Ritual är den andra boken i serien Newbury & Hobbes Investigations (mer om första delen här).

Några månader efter händelserna i The Affinity Bridge får sir Maurice Newbury och hans assistent Veronica Hobbes ett nytt fall på sitt bord. Ett antal unga flickor har försvunnit från flera småstäder runtomkring London och sir Charles Bainbridge vid Scotland Yard tror först att det är något ockult med i spelet. Newbury avfärdar fallet som varande helt utan övernaturliga drag och tappar därmed intresset, medan Veronica träget arbetar vidare i sökandet efter flickorna.

Newbury blir istället inbjuden till en fest hos lord Winthrop, en fest där höjdpunkten är avtäckandet av en mumie som lord Winthrop och de andra medlemmarna i hans expedition nyligen funnit vid en utgrävning i Egypten. Detta blir upptakten till ett synnerligen otäckt fall där en övertro på ockultism och tusenåriga ritualer spelar en stor roll.

Fortfarande mycket ånga och kugghjul; det förekommer automatons och u-båtar samt små ångdrivna enpersonsfordon förutom de vanliga luftskeppen förstås. Drottningens privata läkare, Dr. Fabian, är ett geni som med mekanisk hjälp kan upprätthålla en människas liv långt efter det att döden borde ha inträtt, och överhuvudtaget är sökandet efter evigt eller åtminstone ett extremt långt liv grundtemat i boken. Slagsmålsscenerna är kanske en smula för långa och detaljerade (det var de i The Affinity Bridge också) men i övrigt så gillar jag! Det är en spännande och välskriven berättelse (med många blodiga lik) som utvecklar karaktärerna på ett bra sätt - och så är det ju steampunk i ett victorianskt London förstås. ;) What´s not to like?

Ja, kanske det faktum att jag nu måste vänta över ett halvår på att nästa del ska komma ut...

5 kommentarer:

Emelie sa...

Började läsa affinity bridge för ett tag sen men tyckte att den var väldigt seg och långdragen (vilket är ganska fascinerande egentligen, hur kam man ens skriva om zombies i ett steampunkigt london på ett tråkigt sätt?). Kommer nog försöka igen när jag har lite mer tålamod.

Är mitt inne i Boneshaker nu, den är långt i från tråkig...snarare fantastiskt bra. Också zombies och steampunk men mycket bättre skriven (:

a-lo sa...

Jag skulle läsa böckerna bara för omslagens skull! Men Osiris Ritual gör mig mer sugen än Affinity bridge. Behöver man läsa dem kronologiskt?

Martina sa...

Emelie: den kan nog uppfattas som lite seg bitvis, särskilt i slagsmålsscenerna. Men med tillräckligt rosenskimrande steampunkglasögon så märker man inte det. =)

a-lo: nej, man kan nog läsa The Osiris Ritual utan att först läsa The Affinity Bridge. Men man får bättre grepp om karaktärerna om man läst dem i rätt ordning.

Calliope sa...

Ettan var lite seg innan man kom in i den; det kan jag hålla med om. Tvåan däremot tyckte jag höll god fart genom hela boken. Väntar nu väldigt mycket på trean...

Martina sa...

Ja, jag har redan förbeställt den på Book Depository även fast den inte kommer förrän i... september?