3 augusti 2008

Böcker A-Ö: A

Sjätte bokstaven i Böcker A-Ö är A!
  • Författare: Audrey Niffenegger, författare till den eminenta Tidsresenärens hustru som jag har tjatat om lite av och till här på bloggen. Hon har också skrivit (ritat?) en graphic novel och är dessutom konstnär.
  • Bok: Atlantis hemlighet av David Gibbins. En actionspäckad äventyrroman som försöker vara både James Bond och Indiana Jones på samma gång, med inslag av både Dan Brown och Clive Cussler. Gibbins andra bok Heligt guld var dock betydligt bättre.
  • Litterär gestalt: Alfred i Emil i Lönneberga. Bäst i hela boken! Och Björn Gustafsson var fantastisk som Alfred i filmerna. "- Du och jag, Alfred. - Ja, du och jag, Emil."

4 kommentarer:

La Bibliofille sa...

Å Alfred, så genialt av Dig att ta honom! Finns det något finare att lyssna på än när Alfred sjunger "Jag är fattig bonddräng"? Eller något finare Emil-avsnitt än när Emil kör Alfred till doktorn mitt i snöstormen?

Martina sa...

Ja, relationen mellan Alfred och Emil, så central i böckerna (och filmerna), är ju en av de absoluta höjdpunkterna!

Tyvärr hade det väl inte varit möjligt att skriva en bok där en liten pojke och en vuxen man är vänner idag - pedofili, hade det hetat då. Precis som att Pippis pappa inte får vara negerkung längre...

Olivia sa...

Jag började på Atlantis en gång, men ca 50 sidor in gav jag upp, det var nog bland det sämsta jag någonsin har läst!

Martina sa...

Jag tog mig igenom hela Atlantis hemlighet och tyckte ändå att den var hyfsad (jag har läst tillräckligt mycket Clive Cussler för att uppskatta böcker i den stilen), men Heligt guld var så mycket bättre.