Veckans tema för Bokfemman är brittisk och amerikansk litteratur. Nämn dina 5 favoriter - böcker eller författare.
- Stephen King - Mycket kan man säga om Stephen King, men han är ändå skräckmästarnas skräckmästare. Under min tonårstid läste jag nästan uteslutande King (tills dess att Koontz mer eller mindre petade bort honom från läslistan. Tronen är dock, och har alltid varit, Kings). Bäst är nog Det, Benrangel, Talismanen, Pestens tid, Christine, Staden som försvann... äsch, det är ingen idé. Allt är bäst.
- Agatha Christie - vad King var för mina högstadieår var Christie för mellanstadiet. Jag slukade allt hon skrivit. Denna brittiska deckardrottning regerade vid sidan av King under många år. Hercule Poirot är min favorit, även om miss Marple med sina ylleschalar och mjuka gråa spetsar inte är dum hon heller. Mordet på Orientexpressen, Tio små negerpojkar och Döden på Nilen är några av favoriterna.
- Dorothy Sayers - om King är kungen (så passande, förresten!) och Christie drottningen så måste ju Dorothy Sayers vara prinsessan. Lord Peter Wimsey är en av de älskvärdaste detektiver världen skådat, och Sayers språk med alla dessa litterära, filosofiska etc. referenser är underbart. Kamratfesten och Lord Peters smekmånad kan möjligen vara de bästa (jag älskar relationen mellan Harriet Vane och Lord Peter), men även Lord Peters sista fall som påbörjades av Sayers innan hennes död och avslutades av Jill Paton Walsh är inte att förakta.
- J.R.R. Tolkien - den moderna fantasyns fader måste ju få vara med på ett hörn. Sen jag först läste Härskarringen-trilogin som 15-åring (tio år sedan nu!) har jag hunnit igenom den ytterligare ett tiotal gånger (för att inte tala om de fantastiska filmerna, som jag sett oräkneliga gånger). Trots Åke Ohlmarks översättning med fler än 5000 rejäla översättningsgrodor är språket magiskt, och trots att Tolkien utgjuter sig i sida efter sida om natur och miljö blir det aldrig tråkigt.
- Terry Pratchett - när nu Tolkien hyllats så mycket måste en modern arvtagare till honom framhållas. Pratchetts fantasy är visserligen inte episk utan snarare ren humor; skivvärlden (Discworld) är en plats som befolkas av häxor, trollkarlar, äventyrare, dvärgar och troll, samtidigt som det är märkligt likt vår egen värld - trots att skivvärlden bärs på ryggen av fyra jätteelefanter som i sin tur står på ryggen på Store A´Tuin, världssköldpaddan som simmar runt i universum. Återkommande karaktärer är Döden, Bibliotekarien, Mormor Vädervax och Nanna Ogg, och några av de bästa böckerna är Rörliga bilder, Döden ligger lågt, Häxkonster och Goda omen, som skrevs tillsammans med Neil Gaiman.
10 kommentarer:
Känner igen det där med Christie. Tror jg ägnade en hel sommar åt henne :)
Jag har också alltid gillat Agatha Christies böcker sedan mellan- och högstadiet och håller med om att Döden på Nilen och Mordet på orientexpressen är bland hennes bästa. Fem små grisar, Dolken från Tunis och Ett mord annonseras gillar jag också. Jag tycker det är kul att hon har flera olika detektiver, men föredrar nog liksom du Poirot framför Miss Marple även om båda har sin charm.
I sommar (och även förra) har jag följt tv-serierna om Marple/Poirot som går på TV4 (onsdagar) slaviskt. I mina ögon ÄR David Suchet Poirot, tycker han spelar rollen suveränt!
jag har faktiskt inte tittat så mycket på vare sig Marple eller Poirot-serierna, jag blir lite irriterad på att de gjort om historierna så mycket från böckerna. Bättre då om avsnitten varit helt nyskrivna och inte påmint om böckerna alls.
e: en hel sommar? jag ägnade henne 2 eller 3 år =)
Christie är suverän! Jag har också med henne i min bokfemma!
Martina; jag länkade från mig (En bok om dagen) till dig - hoppas att det är ok!
Jag känner precis som du, man skulle kunna lista många fler :) Jag hade med Adams, men jag vet inte heller riktigt vad han ska klassas som!
Hej Martina, hittade hit från Xlibris. Ville bara gratulera till ett utmärkt val av författare, och Kungen på tronen är odiskutabel...=)
Pysseltanten: helt ok, då länkar jag dig också!
Myrkotten: nån sorts science fiction-humor kanske? =)
Belgarion: tack tack =) och välkommen!
Jag har faktiskt inte läst så mkt av King eftersom jag började med Koontz istället. Däremot har jag väl sett de flesta filmatiseringarna, men de är så otroligt läskiga så jag vet inte ens om jag vågar läsa böckerna... :-)
Åh, men King måste du läsa! Börja med Carrie och läs sen Benrangel, Det, Christine, Varsel, Pestens tid, Jurtjyrkogården och Talismanen. Efter det får du läsa vilka du vill men ovanstående böcker är obligatorsik King-läsning =).
Skicka en kommentar