21 juni 2010

Magnus Nordin - Huset vid vägens slut

Huset vid vägens slut är en ungdomsbok (placerad på deckare, iallafall hos oss på SB) som handlar om de fyra vännerna Joel (berättare), Dagge, Larsa och Pierre. De är 13 år gamla och oskiljaktiga.

Under sommarlovet hänger de för det mesta i sitt hemliga gömställe, Örnnästet, där de förvarar viktiga saker som cigaretter, porrtidningar och annat som deras föräldrar inte får veta nåt om. De brukar sitta där på kvällarna och berätta spökhistorier, och ibland sover de över fastän det är trångt.

En kväll berättar Pierre en spökhistoria om ett hus alldeles i närheten, där en pappa mördade hela sin familj och sen hängde sig själv. Även om de andra inte riktigt tror honom så vill de ändå se huset som ingen av dem hört talas om tidigare. Det ska vara tillbommat och så hemsökt att ingen vågar sig dit. Men de cyklar dit, och de hittar huset, och efter det är ingenting sig likt...

Mja, jo, Magnus Nordin skriver ju bra och det är spännande, men tyvärr inte riktigt så som jag trodde att det skulle vara (jag kanske borde ha förstått det av att den stod på deckare och inte på skräck & övernaturligt, i och för sig). Jag kan dock tänka mig att många i yngre tonåren gillar det här. Dessutom är det en bra skildring av vänskap och vad som händer när en utomstående person tränger sig in i ett kompisgäng, och hur snabbt livet kan ändras även av småsaker (och av stora saker, för det händer ju ganska stora grejer i boken).

Det jag funderade en del på när jag läste var NÄR boken utspelar sig, dvs. i vilken tidsperiod. Ibland känns det som, tja, 50-tal, ibland är det uppenbart att det är betydligt senare. 80- eller 90-tal? Jag vet faktiskt inte riktigt, men jag tippar på 90-tal.

Jo, det är en bra bok. Och nu har jag ytterligare nånting att rekommendera på ungdomssidan, det är bra. =) Det är ju därför jag tänkt börja läsa mer ungdomsböcker.

5 kommentarer:

BokMamma sa...

Huset vid vägens slut brukar gå hem hos de som jag rekommenderar den till, ungdomar i ca 12-14 års åldern. Många av Magnus Nordins böcker är riktigt bra. Mina favoriter är Prinsessan och mördaren och Förföljaren.

Camilla sa...

Har nu skrivit om Virveln av Mara Sandel på min blogg.

http://blogg.aftonbladet.se/camilla

Monika Häägg sa...

Låter intressant. Den skall jag läsa!

Martina sa...

BokMamma: jag har Svart drama av Nordin hemma också som jag ska läsa vid tillfälle.

Camilla: jag länkar till dig så fort som jag lyckats läsa Droppar i folkhavet. ;)

Monika: ja, gör det. =)

Maria sa...

Huset vid vägens slut är faktiskt den Nordin-bok som jag är allra minst förtjust i. Alla andra är faktiskt bättre och emr spännande. Kolla gärna vår blogg för ungdomsboktips. :)