15 juni 2010

8x10

Idag fick jag i uppdrag att plocka ihop ett gäng skönlitterära böcker (från de gallrade böckerna nere i magasinet som är till försäljning) till skärgårdsstugorna, som jag inte riktigt vet vad det är faktiskt men jag antar att det är stugor i skärgården som man kan hyra. ;) Åtta stugor är det iallafall och det skulle vara tio böcker till varje, gärna deckare. I bra skick förstås. Och inte t.ex. bok tre i en serie...

Det var SVÅRT! Nästan alla deckare nuförtiden ingår ju i en serie med samma huvudperson, och även om de är mer eller mindre fristående när det gäller själva mysteriet så är de ju sällan det när det gäller allt fluff runtomkring. Så det blev en hel del psykologiska thrillers och actionthrillers, men inte så många renodlade deckare. Dessutom ville jag få en bra mix av tungt och lätt i varje hög, och jag föreställde mig att de som hyr såna här stugor är ett par i medelåldern eller övre medelåldern, så det skulle finnas några böcker till Henne och några till Honom, samt några som läses av båda. (Ja, jag tänkte rätt könsstereotypt här.)

Så, några mysiga chick lits/kärleksromaner, gärna historiska, några actionthrillers/spionromaner, de få deckare jag kunde skrapa fram samt några wild cards - jag tänkte att det finns ju folk som inte vill läsa vare sig kärleksromaner eller deckare på semestern, utan snarare "riktig litteratur". En hög fick t.ex. Tawni O´Dell, en annan fick Kazuo Ishiguro och en tredje Joyce Carol Oates, och så vidare. Samma författare förekom i flera högar men inte samma titlar, om de skulle vilja byta mellan stugorna. Minette Walters och Inger Frimansson fanns nog i varje hög tror jag. Karin Fossum var det nog en del av också, och Nicci French.

Men även fast det var svårt så var det nog det roligaste jag gjort hittills under praktiken. Tänk er själva att få plocka ut väl balanserade bokhögar ur ett hyfsat stort sortiment. (De gallrade böckerna är väl inte så jättemånga, men de slår ju min bokhylla med hästlängder... Åttio utplockade böcker märktes knappt.) Sånt vill jag göra fler gånger.

3 kommentarer:

Lisa H sa...

Åå vilket roligt (men svårt!, med tanke på deckarna) uppdrag..! Men jag tror att du klarade det med glans :)

Vixxtoria sa...

Det där låter ju verkligen som ett drömuppdrag. Och det är nog första gången som jag har blivit lite avundsjuk på bibliotekariejobbet. :-)

(Foton på alla högarna??)

Martina sa...

Vixxtoria: nej, de är redan ivägskickade så det blir inga foton. =)