16 juni 2010

Bokfrågornas ABC - J

Jag är så efter med Bokfrågornas ABC att det nästan är löjligt. Alfabetet är ju rentav avslutat! Nå ja, då kan jag ju fortsätta här för mig själv i sommar. =)

1. Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Det här med första eller tredje person kan ju göra eller förstöra en hel bok, men det värsta jag vet är när en författare skriver i den ena formen och sen byter till den andra. Minnesvärda exempel är Patricia Cornwells böcker, som är jättebra i första person men inte alls i tredje...

2. Berätta om en bok om eller av en journalist.
Denise Minas böcker om Paddy Meehan, en ung tjej som först vill bli och sedan blir journalist. Jag har läst de första två och de är okej, men Paddy är för osäker på sig själv och sitt utseende för att det ska kunna bli riktigt bra.

3. Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Tja, det finns alldeles för många böcker där jantelagen råder. Jag kan inte komma på nån specifik, mycket eftersom jag ofta undviker böcker där det märks alltför tydligt, men faktiskt tycker jag att jantelagen skymtar fram lite grann ibland i Dorothy Sayers böcker: det är alltid nån som tycker att Harriet Vane inte ska "komma här och komma" med tanke på hennes förflutna. Helen Denver är rätt bra på det, till exempel.

4. Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder. Den är välskriven, visst, men den har inget som helst existensberättigande i mina ögon. Snacka om vidrig bok.

2 kommentarer:

Lilla O sa...

Det är kul att du svarar, tidpunkten är mindre viktig!

Har inte läst böckerna om Paddy och inte heller något av Carina Rydberg (är inte speciellt sugen på att läsa något av henne heller)

Hanneles bok-paradis sa...

Kul svar du hittat..