12 juni 2010

Ann Halam - Besökaren

Besökaren handlar om 15-årige Tom som är väldigt tjock och älskar mat. Han ska få göra praktik på sin pappas jobb, Laboratoriet, en hemligstämplad forskningsanstalt där Toms pappa är säkerhetsvakt. Tom föreställer sig att han ska få en uniform och gå runt och patrullera tillsammans med sin far.

Första dagen blir dock en stor besvikelse. Tom är för tjock för uniformen och får istället en ful heltäckande skyddsdräkt, och han får inte ens patrullera utan måste sitta hela dagarna och arkivera papper. Som om det inte var nog gör hans flickvän slut med honom eftersom hon egentligen inte tycker om honom för att han är för tjock.

Tom är fruktansvärt nere och när han hittar en bortglömd chokladböna på golvet i arkivrummet funderar han starkt på att äta den. Han tycker att den liksom viskar åt honom - "ät mig". Men när han gör det händer nånting oväntat.

Bra bok, lättläst (från Argasso förlag som ger ut många bra ungdomsböcker; på engelska är den utgiven av Barrington Stoke som ger ut massor av välskrivna och lättlästa ungdomsböcker) och spännande. Jag tror att många ungdomar som känner sig utanför, bl.a. på grund av fetma, skulle kunna känna igen sig i den här boken samtidigt som det är en väldigt spännande, tja, science fiction faktiskt.

Inga kommentarer: