19 april 2009

Kathy Reichs - Bare Bones

Kathy Reichs böcker, har jag märkt, vinner extremt mycket på att läsas på orginalspråk. De svenska översättningarna är nämligen inte hälften så roliga.

I Bare Bones befinner sig Temperence Brennan i Charlotte, North Carolina där sommarhettan slagit till och når nya rekord. Brennan ser fram emot en semester på stranden tillsammans med sitt love interest Andrew Ryan, som flugit ner från Quebec. Men samma dag som Ryan anländer hittas de uppbrända resterna av ett spädbarnsskelett i en vedspis, och för Brennan blir detta extra smärtsamt genom att hon känner barnets morfar.

Denna upptäckt leder till fler upphittade skelett, och alltihop visar sig naturligtvis hänga samman. Brennan måste skjuta på sin semester för att istället ägna sig åt fallet, och under utredningens gång inser hon att någon förföljer henne - och hennes dotter.

Brennan är som vanligt hårdare än de hårda - nå ja - och blir stalkad, misshandlad och i största allmänhet extremt inblandad i fallet. Det känns rätt orealistiskt att en rättsvetenskaplig antropolog ska vara så involverad i mordfall (jfr tv-serien Bones - har inte FBI egna tekniker för sånt där?), men eftersom Reichs själv är rättsvetenskaplig antropolog så kanske hon vet mer om den saken än jag... eller så tummar hon rätt mycket på sanningen.

Hur som helst så blir det ju bra böcker av det hela.

Inga kommentarer: