19 april 2009

Clive Cussler - Tsarens krona

Tsarens krona hade jag med som icke-ansträngande läsning över påsken, för många saker kan man anklaga Clive Cussler för men att vara besvärlig att läsa är inte en av dem...

Denna bok, den tredje om Kurt Austin och Joe Zavala, börjar med den ryska revolutionen och det gamla fraktskeppet Odessa Star, som en natt år 1918 får i uppdrag att frakta en uppsatt rysk familj från Ryssland till Konstantinopel (Istanbul). Med sig har den ryska familjen - tsarfamiljen, förstås - även flera koffertar med värdefullt innehåll, samt en liten livvakt bestående av kosacker.

I nutid: Rysslands politiska situation är synnerligen ostadig, och en fanatisk grupp kosacker som leds av en man som hävdar att han är ättling till den siste tsaren försöker ta makten. För att distrahera USA planerar denne självutnämnde tsarättling att anfalla landet med hjälp av konstgjorda tsunamis, som kommer att utradera alla stora städer på USA:s östkust.

NUMA med Kurt Austin och Joe Zavala i spetsen blir indragna mest av en slump, men nu ligger det på deras ansvar att rädda USA - och världen.

Så otroligt politiskt inkorrekt! Ryssarna framställs som galna - ja, kosackerna iallafall - och USA är som vanligt hela världens frälsare. Ja ja, det är ju bara vad man kan förvänta sig av denna typ av böcker. Yxigt skrivet som vanligt, men det är spännande. Min variant av chick lit. =)

Inga kommentarer: