4 april 2009

Jasper Fforde - Uppslukad

Uppslukad är den andra boken om Thusday Next (på svenska Torsdag Nesta, men jag tycker inte att det låter lika bra). Den engelska titeln är Lost in a Good Book, som är helt bang on target när det gäller handlingen - och den svenska titeln är för en gångs skull också mycket träffande!

I denna bok har Thursday gift sig med sin gamla kärlek Landen Parker-Laine och åtnjuter huslig frid samtidigt som hon jobbar vidare på litteraturroteln. Hon har blivit en världskändis på grund av sitt ingripande i Jane Eyre (där hon ändrade på slutet) och för att hon stoppade, och eventuellt också dödade, superskurken Acheron Hades. Detta är SO27, litteraturroteln, inte sena att utnyttja i PR-sammanhang och Thursday får medverka i tv-shower, intervjuas i tidningar, klippa band och jag vet inte vad så att höjdarna inom SO ska bli nöjda.

Men alla är inte glada. Jane Eyre-fantasterna är missnöjda med det nya slutet, SO1 (hemliga polisen, typ) och företaget Goliat som hade fingrarna med i spelet i förra boken vill ha tillbaks Jack Schitt, som Thursday stängde in i Poes dikt Korpen, men prosaportalen fungerar inte längre och uppfinnaren Mycroft har gått i pension (och försvunnit). Goliat har alltså inget annat val än att vända sig till Thursday, och för att få henne att göra som de vill utsätter de henne för värsta sortens utpressning.

Till att börja med var jag inte så jätteimponerad av Uppslukad, men jag kom ihåg att jag kände likadant när det gällde Var är Jane Eyre?, så jag fortsatte att läsa. Och det är den värd, för den tar sig efter ett tag och blir riktigt underhållande. Som vanligt i Ffordes böcker är det mycket ordvitsar, metahumor och allmänna galenskaper, och filosofiska twistar som man bara får ont i huvudet av att hålla reda på... särskilt när Thursdays pappa tidsresenären är involverad. Men jag måste faktiskt säga att det här är en bok som jag förmodligen inte hade orkat läsa på engelska, eftersom det var besvärligt nog att hålla ordning på alla turer på svenska (Pratchett lider av samma problem).

Hur som helst, underhållande och filosofiskt räcker långt och jag fick ett förnyat intresse för att läsa Fforde - men eftersom hans böcker ges ut i en oroväckande långsam takt på svenska så måste de nästan läsas på engelska, om jag nu inte orkar vänta två år mellan varje bok.

3 kommentarer:

a-lo sa...

Kul med någon annan som läser Fforde! Jag upptäckte honom i höstas då jag läste the Eyre affair som jag gillade skarpt, men jag kan känna igen det där med att det tar en stund att komma in i boken.

Martina sa...

Vi är nog många som läser Fforde, fast han är ju inte så välkänd i Sverige än eftersom det finns så lite översatt...

Olivia sa...

Ja, läs dem på engelska! Den tredje boken är dock sämst i serien, men värd att läsa ändå.