14 april 2009

Enkät om marginaliserade författare

Hittade denna enkät hos Lyran, fast det är nån annan som gjort den och ytterligare en som översatt den till svenska... Men here goes:

När läste du senast...

en kvinnlig författare?
Idag, när jag läste ut Bare Bones av Kathy Reichs.

en författare med afrikanskt ursprung?
Ja du... det kan vara så illa att den senaste afrikanska författare jag läste var Chinua Achebes Things Fall Apart när jag läste Engelska A på univ. Det var nog våren 2006... Om inte nån av de brittiska eller amerikanska författarna jag läst sedan dess har varit av afrikanskt ursprung, det vet jag inte.

en författare med spanskt/portugisiskt/latinamerikanskt ursprung?
Tja, samma där... om nån av de brittiska/amerikanska författarna jag läst är av spanskt (etc.) ursprung så... annars vet jag inte.

en författare med asiatiskt ursprung?
Xiaolu Guo, A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers. I juli 2008. Förra året läste jag faktiskt några böcker av kinesiska och japanska författare... Jo, förresten, Sjukt billigt som jag läste i januari har en svensk-kinesisk medförfattare, Ola Wong.

en HBTQ-författare?
Ingen aning, med tanke på att jag oftast inte håller reda på författarens nationalitet så är dennes/dennas sexuella läggning överkurs.

en mellanösternförfattare?
Förmodligen Orhan Pamuk, fast jag orkade inte läsa ut Snö. Det var förra året tror jag. Men jag vet att jag läst fler mellanösternförfattare vid andra tillfällen.

någon annan "marginaliserad" författare?
Vad menas egentligen med marginaliserad? Jag misstänker att asiatiska författare inte räknas som marginaliserade i Asien, till exempel. Där är det nog svenska författare som är det istället.

.........................................................................

Jo, jag vet, jag läser väldigt mycket västerländsk litteratur. Då och då försöker jag mig på en bok av en författare från en annan kultur (mestadels asiatisk), men det slår oftast inte väl ut, tyvärr. Och förutom när det gäller ett fåtal författare (de jag läser oftast) så har jag ytterst dålig koll på vart de flesta kommer från. Och sexuell läggning? Ska man hålla reda på sånt också? Eller räcker det med att läsa böcker om HBTQ-kultur, oavsett författarens läggning? (Inte för att jag gör det heller särskilt ofta, men det är inte så att jag aktivt låter bli.)

Eller kan man kanske rentav strunta i författarens kön, hemland och läggning och bara läsa en bok för att den är bra?

3 kommentarer:

Olivia sa...

Nu har jag också svarat på den enkäten.

Och så har jag skrivit om Agnes Grey, här är länken: http://subjektivaolivia.blogspot.com/2009/04/anne-bronte-agnes-grey.html

Martina sa...

Good good!

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Det här var en rolig enkät! Jag har också fyllt i den nu och den finns på min blogg.