17 februari 2009

Will Adams - The Alexander Cipher

Det här är ytterligare en i raden av The Da Vinci Code-kopior (alternativt ytterligare en bok i Clive Cusslersk anda), men lyckligtvis så slipper man i The Alexander Cipher "hemligheten som kommer att skaka den kristna världen i sina grundvalar", dvs. temat som alla The Da Vinci Code-kopior bygger på.

I denna bok är hemligheten som eftersöks av ett mer arkeologiskt intresse - platsen för Alexander den stores grav. Eller åtminstone en av hans gravar, eftersom han planerades att begravas på ett antal olika ställen av ett antal olika personer som gjorde sitt bästa för att tillskansa sig makten efter Alexanders död, bland annat Ptolemaios I Soter (den förste faraon i den ptolemaiska dynastin - den som slutade med Cleopatra).

Daniel Knox, bokens huvudperson, är en brittisk arkeolog som söker efter spår av Alexanders begravningsfölje i Egypten. På grund av icke närmare specificerade misshälligheter med den arkeologiska världen arbetar han för närvarande som dykinstruktör och sköter sina efterforskningar efter Alexander på fritiden tillsammans med sin partner Rick.

När Knox blir anlitad av Hassan al-Assyuti, en egyptisk affärsman och i största allmänhet skurk, för att dyka med några av hans investerare slutar det med att Knox spöar på Hassan och därigenom måste fly. Han hamnar i Alexandria och blir på så sätt indragen i en utgrävning som kan leda till ett av de största fynden i Alexandrias historia - upptäckten av en okänd grav tillägnad Alexander.

Men på vägen till detta fynd hindras Knox både av Hassans hejdukar och av en grupp makedoniska frihetskämpar, som gör vad som helst för att finna sin makedoniske hjältes gravplats - och därigenom starta ett frihetskrig för det makedoniska folket...

The Alexander Cipher är ganska typisk för sin genre - en spännande jakt på "sanningen" uppblandad med en massa historiska fakta om Alexander den store (som jag inte har tillräckligt bra koll på för att kunna säga hur bra de stämmer). På det sättet är den väldigt intressant, för jag vill gärna tänka mig att fakta stämmer. Lite irriterande - och ganska tillrättalagt - är det dock att Daniel Knox visar sig känna precis alla som introduceras i boken; han har arbetat med Gailles far, Elenas man körde bilen när Knox föräldrar och syster råkade ut för en olycka, han har haft sina duster med far och son Dragoumis... och allihop bara råkar sammanstråla med Knox i Alexandria.

Förutom det var den helt ok. Det finns också en uppföljare, The Exodus Quest, och det verkar som att Will Adams har planerat en hel serie böcker med Knox som huvudperson.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu har jag skrivit om Rosen på Tistelön!

http://fullbokhylla.wordpress.com/2009/02/18/rosen-pa-tistelon/

Martina sa...

Utmärkt, jag länkar under mitt inlägg!