6 februari 2009

P. J. Tracy - Snow Blind

Snow Blind är den fjärde boken om poliserna Leo Magozzi och Gino Rolseth samt Monkeewrench-gänget i Minneapolis, Minnesota.

I denna fjärde bok hittas två döda män inbyggda i snögubbar i en park i Minneapolis, och strax efteråt finner man ytterligare en snögubbe i Dundas County utanför stan - samt en i Pittsburgh. Magozzi och Rolseth får naturligtvis snögubbemorden på sin lott, och pressen bestämmer sig raskt för att det rör sig om en seriemördare. Inte heller blir det bättre av att det visar sig att de två offren i Minneapolis är poliser.

Spåren leder till Dundas County, där den nyvalda - och helt oerfarna - sheriffen Iris Rikker håller i utredningen av snögubbemordet som inträffat i hennes ansvarsområde, och till företaget Bitterroot som inte är vad det ser ut att vara.

P. J. Tracy (som egentligen är en författarduo bestående av mor och dotter) tar i princip alltid upp starka ämnen i sina böcker, och Snow Blind är inget undantag - kvinnomisshandel är det genomgående temat i boken. En viktig fråga som väcks är huruvida det är berättigat med mord när offret är en man som misshandlar sin fru, och det är något som både Magozzi och Rolseth får fundera mycket över. Läsaren också, för den delen...

I Snow Blind utvecklas Magozzi, Rolseth och Monkeywrencharna - främt Grace McBride - ytterligare; P. J. Tracy har lyckats bra med sin personteckning samt med personkemin mellan karaktärerna, och det är en av anledningarna till varför jag gillar hennes böcker så mycket.

Snow Blind är en av de bästa P. J. Tracy jag läst hittills, bättre än både Levande bete och Dött lopp. Därmed inte sagt att dessa två böcker är dåliga, förstås... Monkeewrench-morden (eller Spela död) är dock fortfarande favoriten, och det är den man ska börja med om man inte läst P. J. Tracy förut. Här är det nämligen viktigt att läsa böckerna i rätt ordning.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Hm, nu blir jag väldigt fundersam... Gillade Monkeewrench-morden bra, men inte Levande bete som jag bara störde mig på. Då bestämde jag mig för att strunta i P J Tracy, men nu blir jag tveksam igen...

Martina sa...

Levande bete tycker jag är den svagaste av de fyra som P. J. Tracy skrivit hittills, så testa du Dött lopp och Snow Blind.