3 februari 2009

Bokkedjan 4: Nystart

SÅ efter! Den åttonde bokkedjan har precis kommit, jag gör nummer fyra nu. Nystart är temat, och det var svårt - därför har det tagit lång tid.

En bok där huvudpersonen startar om på nytt är Neverwhere av Neil Gaiman. Richard i Neverwhere hamnar ofrivilligt i Londons undre värld - bokstavligt talat en undre värld, underjordisk och osynlig för de flesta, fylld av konstiga varelser och livsfarlig. Han må hamna där ofrivilligt, men väljer ändå att stanna kvar, istället för att återvända till sitt ordningsamma, men ack så själsdödande liv i "det riktiga" London...

En annan bok där huvudpersonerna faller genom sprickorna till ett annat London är China Miévilles Un Lun Dun, där de tolvåriga flickorna Zanna och Deeba hamnar i Icke-London - UnLondon.

China Miéville har även skrivit Perdido Street Station (och flera andra böcker) som utspelar sig i alternativuniversat Bas-Lag, närmare bestämt i jättestaden New Crobuzon. Och det finns fler såna jättestäder, ett exempel är Terry Pratchetts Ankh-Morpork:

"Alla vägar leder från Ankh-Morpork, men ibland går folk åt fel håll".

I Ankh-Morpork utspelar sig bland annat böckerna om Stadsvakten, till exempel I lagens namn där en drake spelar en stor roll.

Och en drake har även en stor roll i J. R. R. Tolkiens Bilbo, där hoben Bilbo Baggins beger sig ut på äventyr tillsammans med trollkarlen Gandalf och ett gäng dvärgar, för att stjäla draken Smaugs skatt...

Mycket fantasy blev det i den här bokkedjan! Det är svårt att sluta när man väl börjat, helt enkelt.

3 kommentarer:

Eva sa...

China Miévilles Un Lun Dun lät spännande! Måste lägga den i min att läsa lista!!!

Martina sa...

Jag har faktiskt inte heller läst den än, med den står i bokhyllan.

marlan sa...

Oh, China Miéville. En av förra sommarens finaste nya bekantskaper.