20 juli 2008

Tio böcker du måste läsa innan du dör

... eller kanske snarare tio böcker som betytt extra mycket för mig, för jag vill knappast påstå att jag sitter inne med den ultimata boklistan - min läsning har nog aldrig riktigt varit på den nivån...

På utmaning av La Bibliofille (en utmaning som antagits av bland annat Läser&Funderar och Lyrans Noblesser, båda i två versioner):
  • Michael Ende - Momo: eller kampen om tiden. Förtjusande barnbok och en av de första fantasyliknande böckerna jag läste, tillsammans med Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia.
  • Laura Ingalls Wilder - Lilla huset på prärien. Ja, hela serien egentligen så lite fusk är det väl... Väckte en outsläcklig fascination för amerikanskt 1800-tal (liksom Kulla-Gulla väckte intresset för svenskt sekelskifte 1800-1900, och då speciellt fattiga torpare).
  • Jules Verne - En världsomsegling under havet. Fick denna i present (tio- eller elvaårsdagen, tror jag) och låg och läste den till sent på natten - mamma kom in flera gånger och sa att nu måste du släcka lampan. En av de första klassiker (och SF) jag läste.
  • Deborah Spungen - Inte som andra döttrar. Ledde in mig på punken i tolvårsåldern.
  • Stephen King - Det (eller egentligen vad som helst av Stephen King). Inte den första bok av King jag läste, men en av de bästa. Min inkörsport till skräcklitteraturen.
  • David Eddings - Sagan om Belgarion (Mallorea, Elenien, Tamuli). Återigen fuskar jag med hela serier. Förutom Momo och andra barnböcker (Maria Gripe etc.), min första fantasy (och den första episka fantasyn). Ledde så småningom till...
  • J. R. R. Tolkien - Härskarringen. Och på den vägen är det. Eskapism - ja visst!
  • Frans G. Bengtsson - Röde Orm. Hönan eller ägget - vad kom först? Gjorde mitt historieintresse att jag läste och älskade Röde Orm, eller väcktes historieintresset av läsandet?
  • Maria Lang - Mörkögda augustinatt (eller vad som helst av Maria Lang). Maria Lang, och Agatha Christie, öppnade pusseldeckarnas förlovade värld.
  • Douglas Coupland - Microslavar. Min absoluta favoritbok alla kategorier (jag tror att jag nämnt det nån gång förut...). Jag har ett on-going vad med min sambo; om jag läser hans favoritbok (Beasts in Velvet av Jack Yeovil) så ska han läsa min. Än har jag inte tagit tag i saken, men snart så...
Bubblare: Eva Ibbotsons böcker om häxor och spöken (Häxtävlingen, Den stora spökräddningen etc.). Jag minns att min klass i lågstadiet skulle öva läsning genom att högläsa böcker för en förälder, och min mor fick höra Eva Ibbotson som både hon och jag gillade.

Tja, så såg listan ut just nu. Mycket barn- och ungdomslitteratur! Men nästa vecka kanske jag har ändrat mig...

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jättekul att se din lista. Din lista är mer avancerad än vad min skulle varit i din ålder. Fast jag har ju alltid varit lite sen av mig, vilket nuförtiden äntligen kan omskrivas till ungdomlig *grin*

Men jag kommer ihåg att jag läste lite fantasy då, serierna om Belgarion och Mallorea. Sedan fastnade jag hos deckarna under många många är.

La Bibliofille sa...

Tack för att Du antog utmaningen, Martina (Din oro var alldeles obefogad)! Måste läsa "Momo eller kampen om tiden", pinsamt att jag inte gjort det än.

Jessica sa...

Åh Martina, vilken härlig lista! En del av mina avgörare där minsann. (Häxtävlingen är för övrigt den enda bok jag regelbundet läser om, ljuva ljuva minnen).

Martina sa...

Lyran: tja, jag har mestadels valt böcker som jag läste första gången i tonåren eller tidigare (förutom Coupland), men jag har nog alltid varit lite "vuxnare" i min läsning än genomsnittliga barn. De senaste tio åren har nog även jag fastnat i deckarträsket, men jag försöker så sakteliga ta mig ur det =).

La Bibliofille: ja, läs Momo! Den är verkligen riktigt bra.

Jessica: visst är Häxtävlingen bra? Den och Den stora spökräddningen är mina favoriter av Ibbotson. Och Spökena från Carra förstås.