16 maj 2008

Carina Burman - Den tionde sånggudinnan

I Den tionde sånggudinnan får läsaren möta den unga uppsaladocenten Elisabeth Gran, som helt klart måste vara förebilden till Burmans andra frigjorda kvinnliga hjältinna Euthanasia Bondesson. Docent Gran lever femtiotalet år senare och är tjugotalet år yngre, men är annars så lik mamsell Bondesson som tänkas kan.

Elisabeth Gran ingår ett vad med sin professor, där hon ska leta reda på den svenska författarinnan Sophia Elisabeth Brenners (1659-1730) brev i diverse gömmor och arkiv både i Sverige och utomlands. Lyckas hon är hennes akademiska karriär gjord. Tillsammans med två väninnor, journalisten "Choice" och kvinnosakskvinnan Thea, ger sig Elisabeth i kast med uppspårandet av brev på alla möjliga och omöjliga ställen. Sökandet för de tre kvinnorna runt halva Europa och i breven som är adresserade till bland annat den abdikerade drottning Kristina läser de inte bara om författarskap och barnafödande utan även om ett märkligt förbund av kvinnor, de nio sånggudinnorna, vars tionde och ledare Brenner är.

Jag vågar påstå att Den tionde sånggudinnan på alla sätt är lika bra som, om inte bättre än, Burmans böcker om Euthaniasia Bondesson. Jakten på sällsynta brev i dammiga arkiv kan tyckas tråkig, men den är oerhört spännande och likså är historien som nystas upp genom Elisabeth Grans journalanteckningar och brev skickade kors och tvärs över kontinenten, ibland rentav under brinnande krig. De små glimtarna av familjeliv under 1600-talets senare år och alla de graviditeter som Brenner genomgår är intressanta, och det är även Elisabeth Grans eget liv i det tidiga 1900-talets Uppsala. Jag hoppas att Burman gjort sin läxa grundligt och verkligen vet vad hon talar om när hon skriver om badhusbesök, studentliv och matlag! Språket är också förtjusande och uppfriskande gammalmodigt.

Eftersom historien utspelar sig under flera år hinner Burman dessutom med Titanics undergång såväl som första världskriget och ryska revolutionen, som Gran och hennes kollegor på ett eller annat sätt berörs av. Den som gillar historiska romaner med en akademisk touch - eller kanske snarare akademiska romaner med en historisk touch? - kommer att gilla Den tionde sånggudinnan.

5 kommentarer:

Erika sa...

Den låter helt underbar tycker jag! Hela den här leta i arkiv-grejen och hitta spännande saker känns charmig och som något för mig... När jag har sagt att jag gillar Carina Burmans böcker är det flera som tipsat mig om just denna, så jag ska definitivt försöka få tag på den.

Martina sa...

Det var många som tipsade mig om den också, så till slut gjorde jag slag i saken och lånade den på biblioteket vilket jag inte ångrar.

Anonym sa...

Äntligen, Martina, hittar jag en läsvän som liksom jag fascineras av den vetgiriga och skarptungade litteraturdocenten Elisabeths forskningsmödor och av Elisabeth själv. Det skulle glädja mig om du vill ta del av mina tankar om "Den tionde sånggudinnan".
Tankarna har jag tecknat ner i "52 kvinnliga författare" (som finns på ditt bibliotek - eventuellt bakom bibliotekariens rygg.)
Det skulle vidare glädja mig att sedan få fortsätta åsiktsutbytet om romanens suffragetter och nåltama damer - en animerad diskussion mellan vittra fruntimmer i det
21:a seklet
hälsar
Lena Kjersén Edman

Martina sa...

Intressant! Jag ska låna boken vid tillfälle, den finns mycket riktigt på mitt bibliotek - ute på den publika G-hyllan rentav.

niffin sa...

Minns att jag inte ville att boken skulle ta slut när jag läste den!
Kanske därför jag enbart kommit till hälften i "Babylons gator". ;)

Vill du vinna en bok? Take a look:
http://bokstollarna.blogspot.com/2008/05/tvling.html