27 januari 2011

Jed Rubenfeld - The Death Instinct

Jag läste Rubenfelds första bok, Analys av ett mord, när den ganska nyligen kommit ut på svenska men var inte alls särskilt förtjust i den. Ändå lånade jag hem The Death Instinct när vi köpte in den på jobbet. Logik? Nja, jag vet inte.

Och jag har tragglat och tragglat i säkert en månad - men inte för att boken är dålig, för det är den inte. Den är faktiskt riktigt bra. Nä, istället har jag brottats med minimal lästid (för annat än barnböcker) och även en vacklande läslust. Dessutom tog det ett tag att riktigt komma in i boken, och visst, den har partier som är mindre intressanta, men också partier som är väldigt bra. Speciellt gillar jag allting med detective Littlemore, en äkta NYPD-polis med en italiensk hustru och ett stort antal barn.

I The Death Instinct har det gått ett antal år sedan Analys av ett mord, och läkaren Stratham Younger - huvudpersonen både då och nu - är numera änkling och har precis kommit hem från kriget (det stora, alltså första världskriget. Boken utspelar sig 1920). Under kriget träffade han Colette Rousseau, en ung fransyska som körde en av Madame Curies röntgenbilar, och efter kriget kommer Colette till USA för att arbeta på en radiumklinik i New York. Hennes yngre bror Luc är svårt traumatiserad av händelser under kriget och har inte sagt ett ord på nästan sex år, och på grund av detta vill Colette ha Youngers hjälp med att kontakta dr Freud i Wien.

Boken börjar dock med att Younger, Littlemore och Colette befinner sig på Wall Street vid lunchtid den 16 september 1920. Det är inget datum som man kommer ihåg särskilt nuförtiden (ja, kanske om man är amerikan och bor i New York), men det som hände då gick till historien som ett av de värsta terrordåden på amerikansk mark ända fram till Oklahomabombningen 1995. Klockan 12.01, mitt under lunchrusningen på Wall Street, exploderade en bomb som krävde 38 människoliv och skadade 143. De skyldiga åkte aldrig fast, men det tros allmänt att bomben planterades av italienska anarkister.

Nåväl. Younger, Littlemore och Colette blir inte allvarligt skadade, och Younger börjar genast arbeta med de sårade med Colette som sin assistent. Littlemore tar kontrollen över de poliser som skyndar till och påbörjar genst en utredning - en utredning som snabbt övertas av FBI. Problemet med detta är att de som då håller i utredningen inte verkar vilja ta reda på de som verkligen är skyldiga.

Bombningen på Wall Street är grunden i berättelsen men Rubenfeld kastar ut trådar till höger och vänster; en annan viktig tråd är Colettes förhållande till Younger samt Lucs mutism, som dr Freud kanske skulle kunna bota. Sedan händelserna i Analys av ett mord har dock Younger kommit att misstro psykoterapi och det är endast motvilligt han går med på att ta Colette och Luc till Österrike för att träffa Freud.

Nå, iallafall. Fastän det är många trådar att hålla reda på visar det sig i slutändan att det mesta har med varann att göra (surprise!) och att lösningen står att finna högt upp i den politiska hierarkin (surprise!). Inte helt oväntat kanske. Men det är hur som helst en bra bok, och jag börjar fundera på varför jag inte gillade hans första. Det kan vara för att jag inte läste den på orginalspråk, men det kan ju förstås också vara så att The Death Instinct helt enkelt är, tja, bättre.

3 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Tittar in och lämnar ett litet tack för den fina filmpresenten! Kärleksfilmer (i dubbel bemärkelse, faktiskt, haha) har börjat landa i brevlådan, och det är riktigt trevligt. Blir nog John Keats i morgon :-) Stort tack!!

Ska skriva upp några av dina barnboksfemmor också. Barnboksfemmor vill man inte missa.

Martina sa...

Varsågod!

Även fyrorna är läsvärda. ;) Du får absolut inte missa Sorgfjäril, det är nog den mest populära barnboken på Norrfjärdens bibliotek just nu.

Vixxtoria sa...

*noterar lydigt Sorgfjäril*