11 januari 2011

Sara Kadefors - Nyckelbarnen

Nyckelbarnen är en mellanåldersbok (9-12 år, ca) som handlar om Siri, jagberättaren, och vad som hände under höstterminen i femman.

Siri är ett nyckelbarn. Hennes föräldrar jobbar massor och är nästan aldrig hemma; redan i trean fick Siri en egen nyckel hem trots att hon inte ville det. Hittills har hon kunnat vara på fritidsklubben efter skolan, men nu ska fritidsklubben läggas ner på grund av besparingar. Vad ska hon göra istället? Det är inte alls kul att komma hem till en tom lägenhet.

Siris föräldrar oroar sig för att hon inte har några kompisar, men Siri är nöjd som det är. Hon tycker inte att hon har nåt gemensamt med sina klasskompisar, inte ens med Linn och Leo som bor i samma hus. Men trots det börjar hon en dag prata med Linn och utan att veta hur det gick till är de plötsligt vänner. De båda blir också kompisar med Leo, den stökiga* killen i klassen som deras lärare Maggan inte gillar. Hon hackar alltid på Leo vilket bara gör att han blir jobbigare och jobbigare, och till och med de andra i klassen tycker att Maggan är oschysst och rentav elak mot både Leo och flera andra i klassen. Nizar, däremot, är lärarens gullegris. Siri tycker illa om honom men trots det vill han att de ska arbeta tillsammans på hemkunskapen. Varför? Siri kan verkligen inte fatta det.

Trion - Linn, Leo och Siri - beslutar sig för att försöka göra något åt den ohållbara situationen i klassrummet. De går till rektorn för att berätta hur Maggan beter sig mot vissa av eleverna, Leo i synnerhet, men rektorn tror inte på dem. Hon har ju känt Maggan så länge! Barnen blir både ledsna och arga, och tillsammans bestämmer de sig för att hämnas på både Maggan och rektorn. De börjar i liten skala, men det som från början var ganska harmlöst eskalerar och snart är de, med Linn i spetsen, bortom all kontroll.

Samtidigt som allt detta pågår så uppträder Siris föräldrar märkligt, och problemen hemma blir allt värre. Siri förstår att hennes föräldrar ljuger för henne. Hon vet inte varför eller om vad, men de ljuger.

Mycket bra bok! Speciellt upprörande är förstås tråden om Maggan, en lärare som misslyckas kapitalt med sitt jobb och behandlar vissa elever som skit samtidigt som hon favoriserar andra. Att rektorn håller henne om ryggen är ju helt ofattbart, när eleverna - hela klassen! - protesterar så kraftigt. Inte ens kuratorn tar tag i problemet, istället ska det lekas dramalekar och pratas om att det är fel att mobba. Fast att det är fel av en lärare att mobba en elev, det nämns inte. Det här kan nog vara grund för en diskussion i en klass och jag tror att Nyckelbarnen skulle göra sig väldigt bra som en högläsningsbok i skolan just på grund av alla potentiella diskussionsämnen.

Det blir lite rörigt emellanåt eftersom det är såpass många röda trådar; huvudspåret är förstås Maggan och rektorn - och hur Linn spårar ut alltmer - men sen är det ju det där om Siris föräldrar, och om Nizar som vill bli kompis med Siri och hennes gäng. Jag tror dock att det här är en bok som många nio-till-tolvåringar skulle uppskatta om man satte den i händerna på dem. Det den har mot sig är omslaget, som är stilistiskt snyggt men inte särskilt lockande för målgruppen. Jag har dock lyckats förr med att "prata ut" en bok i en mellanstadieklass; ett exempel en bok som tidigare inte lånats ut men som jag haft med på ett bokprat med resultatet att flera velat läsa den är Och? av Bitte Havstad. Den har också en snygg framsida - om man är vuxen. De flesta barn ratar den för den ser för tråkig ut.

Iallafall - på fredag bokpratar jag om Nyckelbarnen, så jag får se då om jag har rätt. =)

*adhd, misstänker jag.

Inga kommentarer: