7 januari 2011

Douglas Preston & Lincoln Child - The Ice Limit

Årets första bok är utläst - nästan lite pinsamt att det redan är 7 januari och jag har bara hunnit läsa ut en bok. Jag läser snabbt, det är inte det... jag har bara inte haft tid.

The Ice Limit är en high tech-thriller, tänk Michael Crichton fast utan dinosaurier (ja, jag vet att han skrev annat än Jurassic Park. Jag har till och med läst en av de där andra böckerna). En amerikansk multi-miljardär, Palmer Lloyd, som är passionerat intresserad av vetenskap, har som projekt att bygga världens största och bästa museum över naturvetenskap, historia, arkeologi - tja, allt, mer eller mindre. Han snubblar oväntat över data som tyder på att en meteoritjägare dött medan denne försökt lokalisera en okänd meteorit på Isla Desolación, en ytterst svårtillgänglig ö utanför Cape Horn. Lloyd blir genast eld och lågor. Meteoriten ska bli hans huvudutställning när han öppnar sitt nya museum, och om de uppgifter som letat sig hela vägen från den sydligaste spetsen av Sydamerika till USA är sanna så är den här meteoriten den tyngsta som någonsin upptäckts.

Lloyd samlar ihop ett antal experter för att organisera en expedition till Cape Horn. Sam McFarlane, doktor i planetär geologi och numera meteoritjägare på heltid, blir motvilligt Lloyds meteoritexpert och tillsammans med företaget EES - Effective Engineering Solutions, Inc - och dess chef, Eli Glinn, ska McFarlane hämta meteoriten på Isla Desolación och transportera den till Lloyds museum.

So far so good. Men det hade förstås inte varit en thriller utan några små... störningsmoment. Ett av dessa är ett något större störningsmoment än de räknat med - en omutlig och viljestark chilensk sjöofficer, kapten på en uttjänt chilensk jagare, som inte tänker låta amerikanerna smita undan med något potentiellt värdefullt. Kombinera detta med världens tyngsta meteorit, en rasande storm, antarktiskt kyla och en intensiv motvilja mot misslyckande från båda sidor... det blir en ödesdiger blandning.

Inte lika bra som Cussler eller Gibbins - kanske för att jag inte är lika förtjust i high tech-thrillers som i, tja, äventyrsthrillers kanske man kan kalla det - men helt klart ett värdigt substitut. Jag kan absolut rekommendera The Ice Limit till den som gillar Cussler, Gibbins, Crichton med flera liknande författare.

Preston/Child har skrivit ett antal thrillers och deckare tillsammans, vissa ingår i en serie och en del är fristående. (The Ice Limit är en av de fristående.) Jag kommer absolut att läsa mer av dessa båda, faktiskt så har jag redan beställt en av deras agent Pendergast-böcker: The Cabinet of Curiosities. Det är visserligen inte den första boken med Pendergast men det var den som lät mest intressant.

Det här är också första boken i alfabet-utmaningen: bokstaven P. 

5 kommentarer:

Jonna sa...

Haha, jag har läst jättemånga böcker i år, mest omläsningar av Stina Wirséns Vem-böcker och Astrid Lindgrens Den där Emil. Men också två vuxenböcker, fast det beror mest på att jag bara hade några sidor kvar i dödgrävarens dotter när det blev nytt år, så egentligen ligger vi väl lika. Fast jag är ju inte bibliotekarie :)

Fia sa...

Nu har jag bokat resan!

Martina sa...

Woot! Dag? Tid?

Martina sa...

Ah, nu såg jag mailet också. =)

Camilla sa...

Har nu läst en bok av Stina Aronsson plus skrivit på min blogg om boken

http://blogg.aftonbladet.se/camilla/2011/01/skrivande-svenskor-hitom-himlen-av-stina-aronsson