12 januari 2011

Andreas Steinhöfel - Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset

Ytterligare en bokpratsbok! Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset är en mellanåldersbok den med, ca 9-12 år alltså. Den handlar om Rico, som är ett lågt begåvat barn. Det betyder att han kan tänka jättebra men det går inte alltid så snabbt och det blir inte riktigt som när andra människor tänker - men han är egentligen inte dum.

Rico har fått en hemläxa över sommaren; han ska skriva en dagbok. Hans lärare tycker att han skriver bra (ja, förutom alla felstavningar förstås) och vill att han ska skriva om vad han gör på sommarlovet. Föga anar läraren att Ricos sommarlov kommer att vara lite äventyrligare än planerat...

En kidnappare härjar i staden. Han kallas lågpriskidnapparen, eller Mister 2000, för när han kidnappar barn så kräver han inga enorma summor. Bara 2000 euro (boken utspelar sig i Tyskland), en summa som de flesta föräldrar kan skrapa fram om de verkligen måste. Och på grund av detta så är det ingen som ringer polisen förrän barnet är tryggt hemma igen - ingen vill riskera att ens barn skadas när det rör sig om en så liten summa pengar.

Ricos mamma är förstås orolig för kidnapparen, men Rico beger sig sällan nånstans ensam eftersom han så lätt tappar bort sig. När mammans bror blir allvarligt sjuk reser hon alltså dit för att träffa honom en sista gång, och Rico stannar hemma tillsammans med grannen, tant Ella. I samma veva dyker Oskar upp. Han är lite yngre än Rico men högt begåvad, och dessutom är han rädd för allt - så rädd att han ständigt går runt med en mopedhjälm på huvudet. De båda pojkarna bekantar sig med varandra, men precis när Rico tror att de blivit vänner på riktigt försvinner Oskar. Har han bara tröttnat på sin lågt begåvade kompis, eller har kidnapparen varit framme? Rico bestämmer sig för att lösa mysteriet.

Det här är en mycket rolig version - och anpassad för barn - av Mark Haddons Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Christopher i Den besynnerliga händelsen... är autistisk och tar allt bokstavligt. Rico är inte autistisk, men tar också allting väldigt bokstavligt, även om han inte har lika många fobier och konstiga saker för sig som Christopher. Det är också ett mycket spännande mysterium som Rico försöker lösa; ett ganska farligt mysterium till och med. Rico tänker på ett speciellt sätt och fastän han inte är så snabb på att tänka, så är han uppfinningsrik och klok på sitt eget sätt. Det är Rico själv som berättar - boken är alltså hans sommarlovsläxa - vilket gör att man verkligen kommer in i hans sätt att tänka. Jag tror inte att boken hade blivit lika bra i tredje person.

Förhoppningsvis är det här en bok som uppskattas av sin målgrupp. Med humor och spänning kommer man långt, och Rico, Oskar och skuggorna i gårdshuset har båda. Jag uppskattade den absolut. =)

Inga kommentarer: