28 juli 2009

Söndagsenkät

Från Snowflake:

En författare som är värd mer uppmärksamhet:
China Miéville.

En överskattad författare:
Väldigt många svenska deckarförfattare... Och jag har hittills inte förstått grejen med JCO, men jag ska försöka igen.

En lyckad filmatisering av en bok:
Jane Austens Persuasion (filmen från 1995 med Amanda Root och Ciarán Hinds).

En lyckad tv-serie baserad på en bok:
Återigen Jane Austen; Pride and Prejudice med Colin Firth och Jennifer Ehle.

En bok jag lärt mig något av:
Jag lärde mig skillnaden mellan stalaktiter och stalagmiter av en ungdomsbok som jag inte har den blekaste aning om vad den heter - den påminner om Enid Blytons Fem-böcker men utspelar sig i Frankrike och barnen/ungdomarna är något äldre än Femgänget. Det är förmodligen en bok i en massproducerad serie, precis som Fem-böckerna, Kitty, Tre Deckare etc.

Sen har jag förstås lärt mig viktiga saker om livet, universum och allting av andra böcker, men det där med stalaktiter och stalagmiter är oväntat bra att kunna när man spelar TP.

En må bra-bok:
Douglas Couplands Microslavar.

En bok jag gärna ger bort till ett barn:
Allt av Astrid Lindgren.

Av författarna som kommer till Internationell Författarscen i höst är jag mest nyfiken på:
Ingen, för jag är inte särskilt intresserad av författare på det sättet. Jag vill läsa det de skriver, inte lyssna när de pratar.

6 kommentarer:

snowflake sa...

Det där med stalagmiter och stalaktiter har jag också lärt mig från en ungdomsbok, det måste nästan vara samma va? Visst är det att stalaGmiterna kommer upp från Golvet och stalaKtitern ner från taKet?

Martina sa...

Jo, så är det, men jag lärde mig det så här: StalakTITerna TITTAR ner från taket och stalagMITerna står MITT under dem...

Cissi sa...

Kan det vara Vi sex-böckerna av Paul-Jacques Bonzon? Huvudpersonerna bor i stadsdelen La Croix-Rousse i Lyon och består av ett gäng killar, en tjej och en hund (en schäfer). Jag läste dem men minns tyvärr inte skillnaden mellan stalagmiter och stalaktiter för det. Men nu kan jag förhoppningsvis komma ihåg det tack vare era förklaringar.

Martina sa...

Cissi: Ja! Det är de böckerna. Kommer inte ihåg vad just den boken hette, men den utspelade sig i en medeltidsstad där det skulle spelas in en film.

Martina sa...

Eller nej, nu blandar jag nog ihop två av böckerna?

Dieva sa...

Vi sex var det ja - jag lärde mig också skillnaden där. Märkligt.