8 juli 2009

Ann Cleeves - Rött stoft

Det här är den tredje boken i serien om kommissarie Jimmy Perez på Shetlandsöarna. Jag var inte så imponerad av första boken, tyckte något bättre om den andra och Rött stoft är den hittills bästa, faktiskt riktigt bra.

Handlingen utspelar sig under våren (bok ett, vintern, bok två, sommaren) på den shetländska ön Whalsey där några unga arkeologer gör en utgrävning på en gammal kvinnas mark. Kvinnan, Mima, är förtjust över att ha dem där och det är även Mimas svärdotter Evelyn, men det finns andra som inte är lika glada. Arkeologerna hittar lämningarna efter en människa vilket rör upp gamla minnen - är detta verkligen lämningar från medeltiden, eller kan det röra sig om mannen som försvann under krigsåren?

En morgon hittas Mima död, skjuten. Man tror att hon dödats av ett vådaskott, en av grannarna som var ute och jagade kaniner i fyllan och villan. Men Sandy Wilson, Jimmy Perez unge kriminalassistent och Mimas sonson, kallar in Perez som inte blir riktigt nöjd med den förklaringen. Han börjar istället nysta i öns gamla familjefejder.

Som sagt, den hittills bästa i Shetlands-kvartetten. (Logiskt sett borde väl bok fyra alltså bli ännu bättre? Man kan ju hoppas, iallafall.) Cleeves börjar ha fått ett bättre grepp om karaktärerna, Perez är sympatisk som vanligt och även Sandy som tidigare fick väldigt lite utrymme och dessutom inte verkade särskilt intressant (ganska korkad, mestadels) börjar arta sig. Den shetländska miljön, som nästan är en karaktär i sig, känns också mer och mer lockande och jag skulle väldigt gärna vilja resa dit nån gång... men tills vidare får jag nöja mig med att vänta på den sista boken i serien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såg den här titeln på biblioteket i dag och blev nyfiken, men tänker nog börja med de första böckerna hon skrivit. När jag läst färdigt högen som följde med hem...

Lille søster sa...

Fint at Cleeves blir bedre og bedre. Holder på med den andre nå, og liker den godt.