31 december 2008

Klassiska kvinnor

Inspirerad av Theresans Nobelpristagarutmaning och Amorosos klassikerutmaning tänkte jag skapa en egen utmaning för 2009, nämligen Klassiska kvinnor.

I denna utmaning läser vi utvalda verk av sex kvinnliga 1800-talsförfattare under året, och läsordningen är som följer:
  • Januari-februari: Emilie Flygare-Carlén (1807-1892) - Rosen på tistelön (1842)
  • Mars-april: Anne Brontë (1820-1849) - Agnes Grey (1847)
  • Maj-juni: Elizabeth Gaskell (1810-1865) - Cranford (1853)
  • Juli-augusti: Fredrika Bremer (1801-1865) - Hertha (1856)
  • September-oktober: George Eliot (1819-1880) - Middlemarch (1871-72)
  • November-december: Victoria Benedictsson (1850-1888) - Pengar (1885)
Som ni ser så läses verken i kronologisk ordning, och det är både svenska och utländska författarinnor det rör sig om (men man väljer själv om man vill läsa de utländska på orginalspråk eller inte).

När en bok är utläst recenserar ni den på er blogg, skriver en liten kommentar om detta till mig och skickar med länken till recensionen. På det sättet kan jag lägga in länkarna till era åsikter om boken i min egen recension.

Vad tycks? Är det här något som nån är intresserad av? Hojta till i kommentatorsbåset i så fall så gör jag en lista på deltagare - och man kan naturligtvis hoppa på eller av utmaningen när man vill.

(Och om det är nån som har några synpunkter på böckerna/författarna eller har några bättre förslag så säg till).

Kvartalsrapport 4

Dags för årets sista kvartalsrapport, och det kommer nog också någon sorts årslista nån av de närmaste dagarna.

Oktober
Laura Ingalls Wilder - Det lilla huset i Stora Skogen
Jacqueline Winspear - Maisie Dobbs
H. P. Lovecraft - Fallet Charles Dexter Ward
Kathy Reichs - Cross Bones
Laura Ingalls Wilder - Vid Silversjöns strand
Jane Austen - Stolthet och fördom
Jeffery Deaver - Tid att dö
Terry Pratchett - Den sista kontinenten
David Eddings - Belgarions son
Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the Candlelight Murders
Jacqueline Winspear - Med lätta bevis
Neil Gaiman - The Graveyard Book

November
Kathy Reichs - Break No Bones
Mary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Maria Lang - Körsbär i november
Maria Lang - Rosor, kyssar och döden
Maria Lang - Kung Liljekonvalje av dungen
Jacqueline Winspear - Lögnen
Dorothy Sayers - Mördande reklam
Maria Lang - Farliga drömmar
Maria Lang - Att vara kvinna
Jeffery Deaver - Blunddockan
Maria Lang - Ofärd i huset bor

December
Dorothy Sayers - Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben
Ian Rankin - Svarta sinnen
Maria Lang - Siden sammet
Kathy Reichs - Fatal Voyage
Johan Tell - 100 sätt att rädda världen...
Mattias Hagberg - Skräp

Böckerna markerade i rött är som vanligt omläsningar, den i grönt har jag tidigare läst på engelska.

Resultatet för det sista kvartalet är ganska uselt (jämfört med det första, där jag t.ex. klämde 18 böcker i januari), endast 29 utlästa böcker och av dem var nio omläsningar. I december, precis som i augusti, blev det endast sex (avslutade) böcker och den här gången har jag ingen mastodontbok att skylla på. Jag har helt enkelt inte haft nån läslust. Jag har dock påbörjat ett antal böcker som jag senare lagt åt sidan (fast de ska läsas ut, nån gång), till exempel Jo Nesbøs Fladdermusmannen, Sarah Waters Kyssa sammet och Will Adams The Alexander Cipher.

Hur gick det då med min läsutmaning på 100 "nya" lästa böcker under 2008? Nja, inte så bra. 95 böcker som jag inte läst förut kom jag upp i, och bland dem fanns det även en del kurslitteratur (eller rättare sagt böcker som jag använde mig av till min D-uppsats). Men så har jag ju också haft långa perioder då jag inte hade lust att läsa alls... Ett "normalt" år skulle jag förmodligen ha klarat det. Jag tänker dock inte ta reda på det, för 2009 ska jag inte sätta upp det målet för min läsning.

Jo, och så har jag läst oproportioneligt mycket deckare igen. Det gör jag alltid när jag inte har lust att läsa - if all else fail, läs en deckare.

Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):

Neil Gaiman - The Graveyard Book
Mary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Ian Rankin - Svarta sinnen
Kathy Reichs - Cross Bones
Maria Lang - Rosor, kyssar och döden

Inte fullt lika bra:

Jacqueline Winspear - Lögnen

29 december 2008

På tyska 2008

Kommer ursprungligen från Bokmoster. Se även min tyska årslista för 2007.

* Bücher mit einer Farbe im Titel
(bok med färg i titeln):
Richard Berghorn och Annika Johansson – Mörkrets mästare: skräcklitteraturen genom tiderna, Laura Ingalls Wilder – Vid Silversjöns strand, Laura Ingalls Wilder – Gyllene år, Clive Cussler – Svart vind, Maria Lang – Mörkögda augustinatt, Maria Lang – Vitklädd med ljus i hår, Andreas Roman – Mörkrädd, Ann Cleeves – Vita nätter, Naomi Novik – Svartkrut och eld, Ian Rankin – Svarta sinnen

* Bücher mit einem Tier im Titel (djur):
Mark Haddon – Den besynnerliga händelsen med hunden om natten, Maria Gripe – Tordyveln flyger i skymningen, Naomi Novik – Hans majestäts drake, Carina Burman – Hästen från Porten, Denise Mina – Vargtimmen, Agatha Christie – Cat Among the Pigeons

* Bücher mit einer Vornamen im Titel (förnamn):
Gösta Friberg och Helena Brodin Friberg – Täcknamn Shakespeare: Edward de Veres hemliga liv, Dorothy Sayers – Lord Peters smekmånad, Clive Cussler – Djingis Khans hemlighet, Scott Lynch – Locke Lamoras lögner, David Eddings – Belgarions son, Jacqueline Winspear – Maisie Dobbs, H. P. Lovecraft – Fallet Charles Dexter Ward, Gyles Brandreth – Oscar Wilde and the Candlelight Murders

* Bücher mit einem Ort im Titel (plats):
China Miéville – Perdido Street Station, Sakyo Komatsu – Japan sjunker, Caroline Graham – Morden i Bagders Drift, Terry Pratchett – Den sista kontinenten, Neil Gaiman – The Graveyard Book, Dorothy Sayers – Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben, Agatha Christie – The Mysterious Affair at Styles/At Bertram´s Hotel/Peril At End House

* Bücher mit einer Wetter-Ereignis/Phänomen im Titel (väderfenomen/årstid):
Terry Pratchett – Svinvinternatt, Laura Ingalls Wilder – Den långa vintern, Neal Stephenson – Snow Crash, Camilla Läckberg – Isprinsessan

* Bücher mit einer Pflanze im Titel (växt):
Laura Ingalls Wilder – Huset vid Plommonån, Mary Ann Shaffer – Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap, Maria Lang – Rosor, kyssar och döden/Körsbär i november/Kung Liljekonvalje av dungen

Efterlysning!

Jag har börjat prenumerera på Camino Magasin från nummer 8, och har även fått tag i nästan alla deras gamla nummer, utom nummer 3. Nu är det så att just det numret handlade om ekologisk mat och jag skulle hemskt gärna vilja läsa det, så om det är nån som har det och kan tänka sig att skiljas från det så köper jag det gärna. Kontakta mig i så fall via kommentatorsbåset.

28 december 2008

Mattias Hagberg - Skräp

Mattias Hagberg är frilansjournalisten och författaren som blev så fascinerad av sopor att han skrev en hel bok om dem. Skräp är en liten exposé över sopornas väg från konsumenten till sopstationen, som i många fall ligger i Afrika eller Kina - Ghana, till exempel, är en av världens största "sopimportörer" eller kanske snarare en av världens största dumpningsplatser för sopor, närmare bestämt elektronikavfall. Det är stora pengar det rör sig om i sopbranschen och det finns företag som lever på att vi andra producerar skräp och som rentav vill få oss att konsumera ännu mera och skapa mer och mer sopor... Och långt ifrån allt återvinns. Det mesta bränns och förvandlas till värme eller el - men restprodukterna från förbränningen är giftiga och man vet inte vad man ska göra av dem.

Det intressanta med Hagbergs bok, för mig iallafall, är inte själva domedagspredikningen om konsumtion och allt skräp det producerar (allvarligt talat, vem vet inte att vi konsumerar för mycket och producerar skräp så att det räcker för flera livstider?) utan de små ljusglimtar han erbjuder när han skriver om visionärer som faktiskt ger konkreta förslag på hur konsumtionsmönster eller politiken för sophantering kan förändras. Det är inte mycket, men det finns här och där (till exempel i utdragen från Elin Wägners Väckarklocka, visserligen från 1941 men jag blir ändå intresserad av att läsa den). Hagberg nämner även H. D. Thoreau (Walden, 1854) och Arne Næss (Ekologi, samhälle och livsstil, 1973) som jag också skriver ner på min "att läsa"-lista.

Även om Skräp inte är särskilt djupgående kan den ändå fungera som en liten väckarklocka för många människor och kanske framför allt som en kick i baken så att folk blir intresserade av att lära sig mer om sin konsumtion och vilka verkningar den har för miljön.

Andra boktips i samma anda som jag tror starkt på är Sjukt billigt: vem betalar priset för ditt extrapris? av Jörgen Huitfeldt et. al. och Köp inte den här boken! : mitt år med köpstopp av Ann-Christin Gramming. Jag har inte läst nån av dem, men de ligger (tillsammans med mycket annat, det måste medges) på väntelistan.

Såhär skriver SvD:s litteraturkritiker om Skräp.

25 december 2008

Julklappsböcker

Jag fick inte särskilt många böcker den här julen (nå ja, jag har inte fått sambons julklapp än eftersom posten valde att inte skicka den innan jul... och det kan ju vara nån bok med i den julklappen förstås), men det blev iallafall två:



Changeling av Delia Sherman och Uppdraget rädda världen. Båda från Fia.

Tack så mycket! Jag tror starkt på Changeling; hur kan man göra annat med den här taglinen?
"In New York Between, mortals don´t call the shots. The Fairy Folk do."
Jag är ganska nöjd med att jag inte fått så många böcker - jag har alldeles tillräckligt många olästa ändå. Nästa år måste jag göra ett seriöst försök att minska på boktravarna. (Och förresten så fick jag en digitalkamera, så lika glad är jag ändå..!)

23 december 2008

Från oss alla till er alla...*

En Riktigt God Jul!

Nu är det visserligen "bara" dan före dan, men jag misstänker att jag inte kommer att ha så mycket tid för bloggen imorgon. =)

*Ja, från mig till er alltså.

Kathy Reichs - Fatal Voyage

Äntligen blev jag klar med den här boken. Jag har hållit på med den en månad, känns det som... och det är inte för att den var dålig, utan för att 1. andra böcker kom emellan, och 2. läsleda.

Fatal Voyage är fjärde boken om rättsantropologen Temperence Brennan och i denna bok blir Brennan ivägskickad till en flygplanskrasch i North Carolina. Hon ska undersöka kvarlevorna av de 88 passagerarna och identifiera dem så att de kan skickas hem till sina respektive familjer.

Under arbetet med att samla in utspridda kroppsdelar blir Brennan attackerad av coyotes (coyoter?) och en av dem har en mänsklig fot i käften. När djuren blir bortskrämda lyckas Brennan få tag på foten som hon helt naturligt antar kommer från ett av flygplanskraschens offer - men när hon undersöker foten närmare börjar hon tvivla. Tillsammans med Andrew Ryan (ja, han dyker upp han också) börjar hon gräva djupare i saken, och blir på kuppen anklagad för misskötsel av arbetet och diverse lagbrott. Vem är det som vill få henne att släppa fallet med den upphittade foten?

Förutom diverse småsaker, till exempel tjafset mellan Brennan och Ryan (jag har inget emot att det blir personligt, men Brennan blir oresonligt svartsjuk när Ryan pratar i telefon med "Danielle" - och istället för att förklara, blir Ryan bara sur... och liknande saker i samma stil) och komplikationerna med Pete, Brennans exman, så var det här helt ok. Jag hade visserligen lite svårt att komma in i boken och den var väl inte fantastiskt från sida ett direkt, men det brukar å andra sidan inte Reichs böcker vara utan det tar ett tag innan de kommer igång.

Reichs har dock ibland en nästan Clive Cusslersk twist på sina böcker, upplösningen är nästan FÖR otrolig (det är djävulsdyrkare, hemliga sällskap, världsomspännande organisationer och så vidare för hela slanten) och så är även fallet i Fatal Voyage. Finns det verkligen så många knäppskallar?

22 december 2008

Bokkedjan 2: Vinter

I den andra omgången av Bokkedjan är temat, mycket passande, vinter.

Och jag börjar med The Terror av Dan Simmons, som utspelar sig i de arktiska farvattnen (vilket alltså gör att det är vinter året om). År 1845 begav sig Franklinexpeditionen iväg med två skepp, HMS Terror och HMS Erebus, för att finna den beryktade nordvästpassagen. De fryser in i isen vid Nordpolen, och samtidigt som kyla och svält försvagar sjömännen är det något annat, något ondskefullt, som jagar och dödar dem, en efter en...

The Terror är alltså hemsökt av ett monster, och i Stephen Kings Det blir den lilla staden Derry hemsökt av ett annat monster - Det, även känt som clownen Pennywise. De vuxna kan inte se Det, men barnen kan - och en liten grupp barn, som kallar sig Förlorargänget, tar upp kampen mot monstret.

Om barn med problem handlar även Torey Haydens bok Andras ungar (och i princip alla hennes andra böcker också). I det här fallet är problemen inte övernaturliga utan har med psykisk sjukdom, dåliga hemförhållanden eller liknande saker att göra, för Torey är speciallärare för problembarn.

Deborah Spungens bok Inte som andra döttrar handlar om ytterligare ett problembarn, nätmligen hennes dotter Nancy som led av psykisk sjukdom, troligen schizofreni. Nancy var våldsam under sin uppväxt och träffade i vuxen ålder Sex Pistols basist Sid Vicious, som hon inledde ett förhållande med. Relationen slutade med att Sid mördade Nancy på Chelsea Hotel i New York.

Slutligen finns det ju massor av böcker som utspelar sig i New York, men Paul Auster har skrivit en hel bok (ja, till och med tre böcker) med titeln New York-trilogin. Den har jag inte läst än, men jag har den i "att läsa"-listan... och med denna bok avslutar jag min bokkedja.

18 december 2008

Bokkedjan 1: En favoritbok

Du är vad du läser har kommit på en ny bokutmaning som jag iallafall ska försöka haka på: Bokkedjan. Instruktioner på hur detta genomförs finns på hans blogg, i inlägget som jag länkar till.


I denna första bokkedja ska man börja med en favoritbok, och min favoritbok är Microslavar av Douglas Coupland. Den handlar om Dan, som är 26 år gammal och jobbar på Microsoft. Han bor i ett grupphus tillsammans med fem vänner som också jobbar på Microsoft:
"Jag är danielu@microsoft.com. Om mitt liv vore en omgång Jeopardy! skulle mina sju drömämnen vara:
  • Tandyprodukter
  • Skräp-TV från det sena 70- och det tidiga 80-talet
  • Apples historia
  • Karriärångest
  • Skvallerpressen
  • Nordvästra Stillahavskustens växtliv
  • Jell-O 1-2-3"
Douglas Coupland är en "generation x"-författare som bland annat har skrivit boken Alla familjer är psykotiska, som handlar om en rätt så dysfunktionell familj.

En dysfunktionell familj har även huvudrollen i Leka bland vuxna av Sophie Dahl. I denna bok blir Kittys mamma Marina medlem i en sorts sekt, vilket rycker upp Kitty från det trygga livet hos mormor och morfar, splittrar familjen och i största allmänhet leder till att Kittys uppväxt blir allt annat än stabil.

Sophie Dahl är barnbarn till Roald Dahl, som har skrivit ett antal (mycket bra) barnböcker. En av dem heter Charlie and the Chocolate Factory, där den lille pojken Charlie får chansen att besöka världens bästa chokladfabrik.

I filmen Charlie and the Chocolate Factory (från 2005) spelar Charlie av Freddie Highmore, som också är med i The Spiderwick Chronicles...

... vilket i sin tur är en barnbokserie av Holly Black och Tony DiTerlizzi!

Och med The Spiderwick Chronicles avslutar jag denna bokkedja (som hade kunnat bli hur lång som helst).

Årets topp 20 på Adlibris

Inga överraskningar här inte; årets 20 bäst säljande böcker på Adlibris är ungefär vad man kunde vänta sig:
  1. Camilla Läckberg - Sjöjungfrun
  2. Åsa Linderborg - Mig äger ingen
  3. Khaled Hosseini - Tusen strålande solar
  4. Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes
  5. Khaled Hosseini - Flyga drake
  6. Leila Lindholm - A Piece of Cake
  7. Jesper Juul - Ditt kompetenta barn: på väg mot nya värderingar för familjen
  8. Jens Lapidus - Aldrig fucka upp
  9. Paolo Roberto - Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto
  10. Jan Guillou - Men inte om det gäller din dotter
  11. Camilla Läckberg - Tyskungen
  12. Mari Jungstedt - I denna ljuva sommartid
  13. Maria Sveland - Bitterfittan
  14. Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol
  15. Liza Marklund - En plats i solen
  16. Rhonda Byrne - The Secret: hemligheten
  17. Mons Kallentoft - Midvinterblod
  18. Linda Olsson - Nu vill jag sjunga dig milda sånger
  19. Mari Jungstedt - Den mörka ängeln
  20. Linda Olsson - Sonat till Miriam
Det här är alltså vad svenska folket har läst 2008. Idel svenska deckarförfattare (-innor), familjepsykologi, svensk diskbänksrealism, hemmasnickrad new age-flum (The Secret... och nu luftar jag mina fördomar hejvilt här), en kokbok från svenska folkets älskling Leila - och hör och häpna, Khaled Hosseini.

Hur tog han sig in på topplistorna till att börja med? Och nu säger jag inte att hans böcker inte är bra - jag har inte läst dem, så jag har ingen aning - men en afghansk författare? Väldigt otippat. Och en nigeriansk författare - precis lika otippat. Ganska coolt faktiskt... I synnerhet om man jämför det med resten av listan.

(Jag kan påpeka att jag har läst exakt... hm, ingen, av böckerna på listan. Men jag har En halv gul sol i min "att läsa"-hög.)

15 december 2008

Vegetariska kokböcker

Jag har inte tillräckligt mycket kokböcker, tyckte jag*, och beställde två stycken från Adlibris: Vego Paradiso: en smak av det veganska köket av Pia Hall och Vegobiffar och kolasås av Jenny Hellström. Ja, jag har ju faktiskt inga vegetariska/veganska kokböcker!

Eller vänta, jo, jag har ju Laga gott av grönsaker och frukt ( från 1985) och Så gott som vegetariskt av Eva Hovberg - så gott som vegetarisk förutom enstaka köttrecept, då. Ingen av dem används särskilt ofta. Ok då, aldrig.

Men Vego Paradiso ska ju vara bra och den andra kostade bara 39:- så jag tyckte att den kunde få komma med hem också...

*Bokhoras omröstning just nu är "Hur många kokböcker finns i ditt hem?" Jag svarade "Fler än 20"...

14 december 2008

Ian Rankin - Svarta sinnen

Nu tror ni kanske att jag ägnar mig åt att läsa de två böcker som syns i högermarginalen, men si, det gör jag inte. Jag lessnade på båda två och köpte istället Svarta sinnen på Akademibokhandeln i måndags.

Jag gillar Ian Rankin. Trots att hans huvudperson, kommissarie John Rebus, är så stereotyp som tänkas kan: medelålders, skild, dåligt förhållande till dottern, dricker för mycket (Rebus är rent ut sagt alkoholist) och närmast besatt av musik - dock inte opera eller jazz, som de flesta andra stereotypa poliser, utan rock. Jag har läst de flesta av Rankins böcker som är översatta till svenska, men Svarta sinnen hade jag faktiskt missat.

Och när det gäller den här boken så har förlaget (Minotaur) gjort samma dumhet som med Peter Robinson - istället för att börja översätta från bok ett, så har de börjat någonstans i mitten; Svarta sinnen (Black & Blue) är den första Rebus-boken på svenska, men den åttonde i serien. Detta gör att man kastas in i Rebus liv väldigt abrupt och i böckerna diskuteras fall och händelser som man inte vet nånting om (t.ex. Knots & Crosses-fallet som det pratas om i Svarta sinnen - Knots & Crosses är den allra första boken).

Jag förstår verkligen inte varför Minotaur har gjort så? Väljer de bara en bok i högen, "den här verkar bra, den översätter vi", och sen struntar de i böckerna som kom före? (När det gäller Peter Robinson är det ännu krångligare - den senast översatta boken, Kall som i graven, utspelar sig egentligen före den först översatta, En ovanligt torr sommar.)

Nå, hur som helst.... I Svarta sinnen har en seriemördare börjat härja i Edinburgh. Media kallar honom Johnny Bibel eftersom han kopierar en skotsk seriemördare från 1960-talet, Bibel-John. Rebus sysslar egentligen inte med Johnny Bibel-utredningen (på grund av icke specificerade orsaker - förutom att han gjort någon dumhet nu igen - har Rebus förflyttats till "Sibirien", närmare bestämt ett av de värsta distrikten i Edinburgh), men på fritiden läser han på om Bibel-John och har blivit nästan besatt av denne och dennes koppling till Johnny Bibel-fallet.

Johnny Bibel är en av de röda trådarna i boken. En av de andra är fallet som Rebus får hand om - en oljearbetare hittas död i ett ruffigt område, fastbunden vid en stol och med en plastpåse över huvudet. Mordet befinns ha anknytningar dels till oljeindustrin och dels till en lokal maffiaboss; inte helt otippat lyckas Rebus även följa upp en del Johnny Bibel-trådar samtidigt...

Och som grädde på moset blir Rebus förföljd av media som nosat upp ett gammalt fall där Rebus eventuellt, och eventuellt inte, hjälpte en före detta kollega att sätta dit någon för mord.

Allt detta tillsammans blir en salig röra som Ian Rankin faktiskt lyckas reda ut riktigt bra - Svarta sinnen är en bra deckare och en av de bästa böckerna om Rebus jag läst hittills. Rankin håller förstås en väldigt hög lägsta-nivå och det är fascinerande att han lyckas göra Rebus till en så sympatiskt figur trots Rebus många dåliga sidor - alkis, butter och grinig, med en sällsynt förmåga att reta upp folk och då särskilt sina överordnade. Hade han inte haft så hög uppklarandeprocent så hade han åkt ut från Edinburghpolisen med buller och bång för länge sen...

För att få lite kontinuitet i historien har jag tänkt läsa böckerna om Rebus "från början", dvs. Knots & Crosses. Det ska bli intressant att se om Rebus är lika desillusionerad, nersupen och bitter redan då, eller om han utvecklas (hm...) från en någorlunda idealistisk polis till det vrak han är i senare böcker.

11 december 2008

Julklappspåsen!

Idag fick jag min julklappspåse från Maria på Lilla livet, stort. Hon packar mycket effektivt, tydligen (och det verkar flera andra ha lyckats med också, har jag sett) och fick ner inte mindre än fyra(!) pocketböcker, både nya och begagnade i bra skick:
  • Mord i sinnet, kriminalberättelser i urval av Elizabeth George (Den har jag inte läst, men jag gillar Elizabeth George så jag hoppas att hon har valt ut bra noveller!)
  • Klas Östergren - Fantomerna (inte läst)
  • Analdur Indridason - Glasbruket (Denna har jag tyvärr läst, men Indridason är en bra författare så jag läser den gärna igen.)
  • Arundhati Roy - De små tingens gud (Och den här äger jag tyvärr redan, men jag har inte läst det ännu - men det betyder ju att Maria lyckats välja en bok som jag faktiskt själv har valt, och det är ju bra jobbat!)
Dessutom innehöll paketet ett fint kort, en liten ask med godis (hemgjort?), ett blandat urval tepåsar, en burk mint- och chokladströssel (till bakning och varm choklad - hemgjort det med, kanske?), en pepparkaksform som ser ut som en tupp, en tändsticksask (för att tända levande ljus till böckerna och teet, förstås!) och ett jättefint halsband av små gröna... hm, stavpärlor?

Jag tror jag fick med allt...

Ett väldigt fint paket var det, tyvärr äger jag fortfarande ingen kamera så jag kan inte lägga upp en bild på det - ni får tro mig på mitt ord helt enkelt.

Tack så väldigt mycket!

(Och igår postade jag mitt eget paket till Åsa, jag hoppas att hon kommer att tycka om det.)

10 december 2008

Julklappstips önskas!

Jag behöver julklappstips på böcker till:
  • en 17-årig (snart 18) tjej som jag vet har läst Dave Peltzers Pojken som...-böcker och gillade dem, och som också önskat sig Om jag kunde drömma, dock mest för att kolla vad som egentligen är så bra med dem (precis som väntat har någon av hennes kompisar höjt den till skyarna). Problemet är att både den och Ljudet av ditt hjärta är slut mer eller mindre överallt.
  • en 15½-årig tjej som läser... tja, jag vet faktiskt inte. Jag brukar ge henne böcker, men vet inte vad hon tycker om dem - jag har matat henne under uppväxten med Astrid Lindgren och Roald Dahl, Jacqueline Wilson, den där boken som Britney Spears och hennes mamma skrev, och diverse ungdomsböcker i samma stil...
  • en liten tjej på 2½, vars föräldrar inte läser särskilt mycket själva (vad jag vet).
  • en liten kille, också 2½, där åtminstone mamman inte läser särskilt mycket själv.
Nån som har några förslag?

9 december 2008

Dorothy Sayers - Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben

Nej men, jag har ju gjömt att skriva om den senaste boken jag faktiskt läst ut! Det var visserligen en bok jag redan läst en gång, men ändå...

Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben utspelar sig, tja, inte så många år efter första världskriget skulle jag tippa. Lord Peter Wimsey är relativt ung, och detta är Sayers fjärde bok om honom. I denna bok inträffar ett, jajamän, pinsamt intermezzo på lord Peters klubb, Bellonaklubben - på själva vapenstilleståndsdagen (som firas i Storbritannien med röda vallmor och två minuters tystnad klockan 11 den elfte november) hittas gamle general Fentiman död i sin fåtölj framför brasan i Bellonaklubbens salong. Man misstänker inget annat än att generalen, som var mycket gammal och hade dåligt hjärta, dött i sömnen - men Wimsey lägger ändå märke till ett par egendomligheter...

Några dagar senare uppdagas det att den dödes syster, som var en mycket rik änka, också är död. Hon dog i själva verket på samma dag, den elfte november, och upprättade ett besynnerligt testamente; på grund av detta testamente är det nu av yttersta vikt att ta reda på vem av de båda som dog först - generalen eller hans syster. Generalens advokat, som också råkar vara Wimseys familjeadvokat, ber lord Peter att reda upp saken i all tysthet.

Dorothy Sayers har nog aldrig skrivit en dålig bok om lord Peter, men Pinsamt intermezzo på Bellonaklubben hör inte till mina favoriter av hennes böcker. Jag vet inte varför, för egentligen är det en välskriven deckare i Sayers vanliga anda - och Sayers har ju en väldigt hög lägstanivå... Det känns som att lord Peter inte riktigt får komma till sin rätt i den här boken. Det är inte tillräckligt med litterära citat och kryptiska anmärkningar, helt enkelt.

Men förutom mina synnerligen subjektiva invändningar så är detta en väldigt bra, väldigt brittisk, väldigt mellankrigstid-esque pusseldeckare.

7 december 2008

Bloggutmärkelse!

Noémi på Bokhyllan har gett mig en I love your blog-award, tack så mycket! =)

Regler:
1. De som mottagit awarden ska lägga upp en bild på den.
2. Länka till den bloggen du fick den ifrån.
3 . Ge den vidare till sju andra bloggare & länka till deras sidor.
4. Lämna ett meddelande i deras bloggar, så de vet att de fått awarden.

Nu vet jag inte alls vem som har fått den här eller inte, men jag lämnar den helt sonika vidare till alla bokbloggar i min blogroll.

Pimp my blog

För att fira att det är andra advent har jag julpimpat bloggen med en ny bild i headern och nya färger. Jag är dock lite osäker på färgsättningen, är det fortfarande läsbart? Borde jag ha en annan bakgrundsfärg? (Jag funderade på mörkgrönt - nånting som känns juligt ska det vara iallafall.)

Kommentarer på det?

*Uppdatering* Nja, jag var inte alls nöjd, så jag går tillbaks till höstfärgerna lila och rosa... nu kommer jag naturligtvis inte ihåg exakt vilka nyanser jag använde då, inte heller vilka nyanser jag använde till vinterfärgerna. Jag får experimentera efter jul och se om jag får till dem igen.

Frågesport om rysliga platser

SvD har en liten quiz om platser i skräcklitteratur förr och nu, och trots att jag inte ens läst hälften av böckerna på listan prickade jag in 10 rätt av 10...

Quizzens kommentar om detta: "Bra! Författarna har lyckats etsa fast de ruskiga miljöerna i dig."

Jag måste ha nån sorts talang för att pricka in rätt svar trots att jag inte läst boken.

5 december 2008

Tillfälligt hjärnsläpp

Jag tänkte börja läsa en av böckerna jag lånat från biblioteket, The Skin Gods av Richard Montanari. Men redan på första sidan tyckte jag att boken var väldigt bekant... och ja visst - jag har ju läst den redan, men på svenska!

Idag

... har jag nog fått ihop det mesta till min julklappspåse. Fast det går eventuellt ner nånting mer (om det är litet), så jag får se vad jag hittar på julmarknaden imorgon! =)

3 december 2008

Miljömedveten läsning



Två böcker som jag skulle vilja ha, eller åtminstone läsa (men det känns som att det är såna där böcker som man vill äga) är Klimatsmart: din guide till en miljövänligare vardag och Johan Tells 100 sätt att rädda världen. Jag har börjat bli mer och mer medveten om "det där med miljön", har så smått börjat köpa ekologiskt (och gärna fairtrade) när det gäller mat t.ex. Så småningom har jag tänkt byta ut så mycket som möjligt hemma mot miljövänliga alternativ... inom rimliga gränser. Jag är inte gjord av pengar.

*Uppdatering* En annan bok av intresse är Mat och klimat av Johanna Björklund m. fl. Den verkar till och med mycket intressant...

En utmaning om åtta

Eftersom jag nu blev utmanad av både Camilla och Snöfrid så kände jag att jag måste anta utmaningen.

Reglerna är:

Publicera reglerna på din blogg.
Svara på sex 8-sakerna.
Meddela de utmanade på deras bloggar.

8 favoritprogram:
Nu ser jag väldigt lite på tv (men ganska mycket på tv-serier – en fullt genomförbar oxymoron), så åtta tv-serier som jag gillar blir det – oavsett om de fortfarande går eller inte.

Buffy
Angel
Bones
Life
CSI: Las Vegas
Red Dwarf
Arkiv X
Star Trek: the next generation

8 saker jag gjorde igår:
Hm, igår var det tisdag…

Vaknade
Satt framför datorn
Gick en promenad till affären
Lagade mat
Satt framför datorn lite till
Läste
Såg Conan the Destroyer
Somnade

Ungefär så spännande är mina dagar… varannan dag åker jag dock och simmar, och då brukar jag även äta lunch på stan. Det har jag gjort idag.

8 saker jag ser fram emot:
Julen
Att få ett jobb
...

Sen var det nog inget mer.

8 favoritrestauranger:
Jag väljer att utsträcka den här kategorin till caféer också.

Sushi Bar, Luleå
Shanghai (tror jag stället hette), Örebro
Ekocaféet, Uppsala
Williams (eller William’s pub), Uppsala
Hm, vad hette nu den där pizzerian i Vasa? De hade fantastiska pizzor med rågdegsbotten i alla fall… Nåt på R.
Asian Kitchen, Luleå
Café Symphonie, Luleå
Tehuset, Östersund

8 saker på min önskelista:
En digitalkamera
En symaskin
En hushållsassistent
Diverse kokböcker
Diverse tv-serier på dvd
En Mini Cooper (om vi nu verkligen ska prata orealistiska drömmar)
En synoperation (alternativt nya glasögon)
Att få ringa till CSN, skratta maniskt i luren och sedan betala av mitt studielån i femtioöringar.

8 personer jag utmanar:
Nä, utmaningar håller jag inte på med (och de flesta har nog svarat på den här ändå). Alla som vill, säger jag istället.

Sökfunktion

Nu har jag lagt in en liten sökfunktion i högermarginalen! (Det finns widgets för allt... och en sökfunktion har jag velat ha länge, men inte kommit mig för att skaffa förrän nu.)

Knock yourself out!

2 december 2008

Recensions-ex

Eftersom rubriken hade kunnat bli en aning ekivok slängde jag in ett bindestreck...

Jag har iallafall fått ett recensionsex av Lee Childs nya bok Fienden från Damm Förlag. Det blir första gången jag läser nåt av Lee Child, så vi får väl se hur det går. (Och med tanke på hur mycket jag läser nu - nästan ingenting - så kan det nog ta ett tag innan jag kommer så långt ner i högen...)

1 december 2008

Den perfekta julklappen

Hello, jag har hittat den perfekta julklappen för alla bok-o-maner! Bookchase heter den och är ett TP-liknande spel:

Bookchase® is exactly what it says - a chase with books.

Bookchase® is also the world's first board game about books which comes with your own bookshelf, library card, bookshop, and your own set of tiny books to collect. First one to collect six books and head home wins! Simple really.

Bookchase® is a family game which can also be played by adults and is designed for anyone from 5 years upwards. Never read a book? - you could still win. Read all the books in the world? You could still lose. Dare you take the Bookchase® challenge?

Ja, egentligen var det ju inte jag som snubblade över det först utan Kate Reader Diversified. Men visst låter det kul?

Läsleda

Jag har drabbats av en fruktansvärd läsleda (den har jag visserligen lidit av lite av och till under hösten, men den känns extra mycket nu). Den uppmärksamme kanske har sett att jag hållit på med C. J. Sansoms Dark Fire rätt länge - det har jag egentligen inte, för jag la ifrån mig den för några veckor sedan och har inte kommit mig för att plocka upp den igen. Under tiden har jag läst Maria Lang och lite Dorothy Sayers, och inte så mycket mer...

Inte heller är jag sugen på nån annan av de böcker jag har hemma från biblioteket just nu: Richard Montanari - The Skin Gods och Jasper Fforde - The Big Over Easy samt The Fourth Bear. De är säkert jättebra alla tre, men... meh.

Fortsätter det så här så är det fara värt att jag inte klarar min läsutmaning 2008 (att läsa 100 böcker jag inte läst förut). Just nu ligger jag på 91.

Maria Lang - Ofärd i huset bor

Det blev Maria Lang på löpande band där ett tag - och dessutom böcker som jag inte läst tidigare - men det här är den sista, for now. Tyvärr. Fast ni kanske är less på att läsa om hennes böcker? ;)

I Ofärd i huset bor träffar Christer Wijk för första gången operasångerskan Camilla Martin. Christer dejtar egentligen Camillas rumskamrat, den blonda hårfrisörskan Gudrun, och blir indragen i ett plötsligt dödsfall som sker i huset. Den unge advokaten Jörgen Lööv, brorson till husets ägarinna och medarbetare till hennes man, hittas död i sin lägenhet. Dödsorsaken är gasförgiftning, men ingen vet om det var självmord eller mord. Christer misstänker förstås det senare...

Den här boken påminner mig om Donna Leons Ond bråd död i Venedig (eller rättare sagt, Ond bråd död i Venedig påminner om Ofärd i huset bor). De är egentligen inte särskilt lika men av nån anledning kom jag att tänka på Leons bok; det har något att göra med att Brunetti besöker en operasångerska som delar lägenhet med en annan kvinna, precis som i Langs bok.

Helt ok är den, hur som helst (båda två faktiskt), och ytterligare en bit i det pussel som är Langs universum är lagd.