8 maj 2012

Kelly Link - Fel grav och andra berättelser

Fel grav innehåller fem noveller av, för att citera Neil Gaimans blurb, "förmodligen den bästa novellförfattare som finns där ute just nu". Titelnovellen "Fel grav" (där en ung man gräver upp sin döda flickväns grav för att kunna ta tillbaks dikterna han la ner i hennes kista vid begravningen), den mer fantasybetonade "Trollkarlarna i Perfil" där en ung flicka blir såld som slav till nämnda trollkarlar, den mestadels bara märkliga "Trolleri för nybörjare" där handlingen kretsar kring den avantgardistiska tv-serien Biblioteket, "Sagohandväskan", där berättarens mormor går omkring med en hel östeuropeisk by i sin handväska, samt slutligen "Specialistens hatt", som handlar om två små flickor vars favoritlek kallas Död-leken.

Ojämna, skulle jag vilja beskriva novellerna som. "Trolleri för nybörjare" och "Sagohandväskan" gillade jag mycket, "Fel grav" var ok men "Trollkarlarna i Perfil" och "Specialistens hatt" tyckte jag inte alls om. Däremot gav hela samlingen mersmak; jag vill ha mer Kelly Link! Tur då att hon har skrivit fler noveller. =)

Nämnas kan också att Fel grav och andra berättelser är första delen i novellsamlingen Pretty Monsters, men när del två kommer på svenska har jag tyvärr ingen aning om.

Det är natt i Fria folkets världsträdsbibliotek. Alla bibliotekarier sover, ligger nerbäddade i sina kistor, svärdsskidor, lönnfack, postfack, fickor, skåp, mellan sidorna i sina förtrollade böcker.
Ur "Trolleri för nybörjare".

5 kommentarer:

Anna (Bokstävlarna) sa...

Jag tror att del två kommer på svenska i höst. Och visst vill man att tv-serien Biblioteket ska finnas på riktigt? Jag skulle lätt kunna bli lika besatt av den som karaktärerna i novellen.

Martina sa...

Yay!

Ja, helt klart. Det hade ju varit den bästa serien nånsin.

Fia sa...

Ooooh verkar intressant!

Bernadette sa...

Hej! Älskar böcker, böcker är viktiga, är just nu mer in i böcker som Eckhart Tolles "The power of now"...rekommenderar den starkt, bästa jag har läst någonsin.
Fråga: Har du en blogg där du skriver om eko?!

Martina sa...

Nej, jag är intresserad av ekologiska produkter men skriver inte om det.