31 maj 2012

Belinda Bauer - Mörk jord

Mörk jord är Belinda Bauers kritikerrosade debutroman, en psykologisk thriller snarare än en deckare men jag gillar ju båda genrerna.

Vad jag däremot inte gillar är psykologiska thrillers eller deckare ur mördarens perspektiv. Är det dessutom en kursiverad mördare, då blir det stora sågningsfesten. Tack och lov är Belinda Bauer inte fullt så förutsägbar. Däremot inte sagt att jag var särskilt förtjust i Mörk jord - och nu är jag väl förmodligen kärringen mot strömmen här, eftersom de flesta verkar tycka att den är tokbra.

Handlingen i korthet: Stevens morbror Billy mördades och begravdes för många år sedan (när han fortfarande var ett barn) av en pedofil och seriemördare vid namn Arnold Avery. Sen Steven fick reda på detta har han tillbrigat all sin lediga tid med att gräva gropar på Exmoor-heden i hopp om att hitta morbror Billys kropp; detta för att han hoppas på att om han hittar morbroderns kropp kommer hans familj på ett magiskt sätt bli bättre.

Naturligtvis är det hela ett hopplöst företag och i sin förtvivlan skriver Steven ett brev till Arnold Avery i fängelset. Det blir starten på en brevväxling där både Avery och Steven avslöjar mer än de hade tänkt.

Som sagt, jag vill inte ha mördarens perspektiv. Särskilt inte om mördaren är en pedofil som inte gör annat än att drömma om de barn han dödat samt då och då spotta ur sig hat mot lite allt möjligt. Delarna med Steven är helt ok, men jag måste erkänna att jag inte ens fattat hur gammal han är - 10 eller 11 enligt Averys bekrivning, men snarare 13-14 eller rentav 15 att döma av hur han beter sig och hans mors skräck för att han har träffat nån "slampa" som kommer att bli gravid och dumpa barnet på henne, dvs. Stevens mor.

Nå ja. Ingen direkt höjdare men inte heller dålig (jag läste ju trots allt ut den). Lättglömd och inte särskilt engagerande, skulle jag vilja säga.

27 maj 2012

Nu igen!

Jag glömde helt bort Towel Day, i år igen. Dålig nörd! Vare sig Pi Day (14/3), Towel Day (25/5) eller Talk Like a Pirate Day (19/9) är datum som fastnar i min hjärna. May the Fourth, däremot, är ju self-explanatory så det är svårt att glömma. Jag får trösta mig med det.

17 maj 2012

Barnböcker jag minns

Bokbabbel skriver om barnböcker hon minns. De här minns jag:

- Godnatt Mister Tom och En liten kärlekssång av Michelle Magorian. Den förstnämnda har jag läst oräkneliga gånger och tar fortfarande fram och läser i ibland  - sällan hela boken, men de delar jag tycker bäst om.
- Lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder. Jag lånade hela serien på biblioteket många, många gånger (ja, jag är en omläsare av rang) och har på gamla dar lyckats köpa hela serien som nu har en stolt plats i bokhyllan.
- Tjavva och Tjavva på Långvind av Elisabeth Hjortvid fick jag av min morfars fru, hon såg tidigt att jag var väldigt intresserad av historia (när jag var liten ville jag först bli paleontolog och sedan arkeolog, men blev istället historiker...) men jag har tyvärr inte kvar dem.
- Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström läste jag först hemma hos mormor som hade kvar några av mammas gamla exemplar. Resten av serien lånade jag på biblioteket och plöjde ett antal gånger. =)
- Alla Eva Ibbotsons böcker, särskilt Häxtävlingen, Spökena från Carra och Den stora spökräddningen. När jag gick i lågstadiet så hade vi i uppgift på svenskan att läsa högt för en förälder (som lästräning) och jag läste Eva Ibbotson för mamma. Jag tror att hon gillade böckerna lika mycket som jag.
- Häxkonster för praktiskt bruk! av Malcolm Bird. En bok jag först lånade på biblioteket i Ulricehamn, troligen som 6- eller 7-åring, och älskade mycket, men sedan aldrig hittade igen. För ett antal år sedan besökte jag Simrishamn med min dåvarande pojkvän och vi hittade boken (på rea!) på en bokhandel där. Min pojkvän köpte den åt mig som en överraskning. =)
- Korpflickan av Torill T. Hauger. Läste jag bara historiska böcker som barn? Kan så vara.
- Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe. Jag läste aldrig Skuggserien, så de enda böcker av Maria Gripe jag har en relation till är Tordyveln... och Agnes Cecilia. Tordyveln... gick även som radioteater en sommar minns jag.
- Ett gäng dammiga klassiker klämde jag förstås också! Robinson Crusoe, En världsomsegling under havet och Skattkammarön var favoriterna.
- Wahlströms ungdomsböcker var nog det jag läste allra mest. Tre deckare, Kitty, Bröderna Hardy, Fem-gänget och en del svenska som Dante, Bonnie och Tvillingdetektiverna. De böckerna lämnade jag i några banankartonger i vårt gamla hus när vi flyttade till lägenhet, så de är nog uppätna av möss vid det här laget.
- Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl, och även Alltid den där Anette! samt Kan ingen hjälpa Anette? av samma författare var stora favoriter i mellanstadiet. Speciellt Jag saknar dig, jag saknar dig var ju en stor gråtfest. =) Kul att den fått ett uppsving iom. filmen!
- Boken om Pip-Larssons av Edith Unnerstad läste jag varenda gång jag var hos farmor och farfar.
- Bröderna Lejonhjärta. Men Astrid Lindgren behöver ju knappast nämnas i sammanhanget. =) Vilket (svenskt) barn har INTE växt upp med Astrid Lindgren?
- Sissi, den unga kejsarinnan/Sissi - den oövervinnerliga (tror att det kan ha varit en samlingsvolym?) av Odette Ferry handlar om den unga kejsarinnan Elisabet av Österrike-Ungern, och jag är inte helt säker på att jag fått till titlarna rätt, men jag läste den många gånger hemma hos mormor (ännu en av mammas gamla böcker, förmodar jag) och även om jag inte minns titeln så minns jag boken väl...
- Häxorna av Roald Dahl. Ja, Kalle och chokladfabriken och Matilda också, förstås, men det är nog Häxorna jag läst flest gånger.
- Ulrike och kriget och Ulrike och freden av Vibeke Olsson. Lustigt nog har jag aldrig läst några av hennes vuxenböcker.
- Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea av David Eddings ledde in mig på fantasy när jag var 12-13 år. Jag läser dem fortfarande då och då av rent nostalgiska skäl. =)

Tja, jag skulle kunna fortsätta i all evighet, precis som de flesta andra bokslukare. Vilka barn- och ungdomsböcker minns ni?

16 maj 2012

Metro 2034

...har jag tänkt läsa sen jag läste Metro 2033, men det har aldrig blivit av. Nu har den kommit i pocket så jag råkade visst beställa den från Adlibris. Jag kom på detta av en slump eftersom jag noterade att det kommit en ny roman i Metro 2033-universat, Resan till ljuset av Andrej Djakov. Verkar intressant!

8 maj 2012

Kelly Link - Fel grav och andra berättelser

Fel grav innehåller fem noveller av, för att citera Neil Gaimans blurb, "förmodligen den bästa novellförfattare som finns där ute just nu". Titelnovellen "Fel grav" (där en ung man gräver upp sin döda flickväns grav för att kunna ta tillbaks dikterna han la ner i hennes kista vid begravningen), den mer fantasybetonade "Trollkarlarna i Perfil" där en ung flicka blir såld som slav till nämnda trollkarlar, den mestadels bara märkliga "Trolleri för nybörjare" där handlingen kretsar kring den avantgardistiska tv-serien Biblioteket, "Sagohandväskan", där berättarens mormor går omkring med en hel östeuropeisk by i sin handväska, samt slutligen "Specialistens hatt", som handlar om två små flickor vars favoritlek kallas Död-leken.

Ojämna, skulle jag vilja beskriva novellerna som. "Trolleri för nybörjare" och "Sagohandväskan" gillade jag mycket, "Fel grav" var ok men "Trollkarlarna i Perfil" och "Specialistens hatt" tyckte jag inte alls om. Däremot gav hela samlingen mersmak; jag vill ha mer Kelly Link! Tur då att hon har skrivit fler noveller. =)

Nämnas kan också att Fel grav och andra berättelser är första delen i novellsamlingen Pretty Monsters, men när del två kommer på svenska har jag tyvärr ingen aning om.

Det är natt i Fria folkets världsträdsbibliotek. Alla bibliotekarier sover, ligger nerbäddade i sina kistor, svärdsskidor, lönnfack, postfack, fickor, skåp, mellan sidorna i sina förtrollade böcker.
Ur "Trolleri för nybörjare".

2 maj 2012

11 x 2

Jag har blivit utmanad två gånger i den här 11 frågor-enkäten som snurrat runt i bokbloggosfären. Först, BokLiz frågor:

1. Vilken bok läser du just nu? 

Just nu läser jag Jules Vernes Resan till jordens medelpunkt. Jag har läst En världsomsegling under havet, Den hemlighetsfulla ön och Jorden runt på 80 dagar, men inte till exempel Från jorden till månen och inte heller Resan till jordens medelpunkt, så jag tänkte att jag skulle rätta till den saken.

2. Vilken genre är din favorit?

Skräck och science fiction. Fantasy har jag nästan slutat läsa, åtminstone high fantasy. Lite urban fantasy eller new weird kan det bli ibland.

3. Vilken är den bästa boken du någonsin har läst?

Bra fråga! Länge var min favoritbok Microslavar av Douglas Coupland, men det finns så många som jag gillar.

4. Vilken är den sämsta boken du någonsin har läst? 

Jag håller inte riktigt reda på dåliga böcker - och läser nästan aldrig ut dem - men Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg ligger bra till.

5. När startade du din bokblogg?

Augusti 2007.

6. Vad arbetar du med?

Jag är bibliotekarie.

7. Hur många böcker snittar du i månaden? 

Som det ser ut nu, kanske sex. Pre-jobb, 12-14 stycken. Så jag har mer än halverat min läsning...

8. Vilken plats läser du helst på? 

I soffan.

9. Vilken är din favoritförfattare? 

Svårt att säga! China Miéville och Terry Pratchett ligger bra till, men jag säger samma som när det gäller favoritböcker: det finns så många.

10. Föredrar du inbundna böcker eller pocket?

Pocket, iallafall på engelska böcker. Men inbundna är ju egentligen snyggare. De är bara så otympliga och tar så stor plats (och är så dyra...)

11. Hur håller du koll på böckerna som du har läst?

Bloggen samt ett exceldokument som innehåller lite mer information, t.ex. vilket datum jag läste ut boken.


Och så Matildas Läshörnas frågor:

1. Vem hoppas du ska få Nobelpriset i år? 

Jag har inte så stor koll på Nobelpriset, faktiskt. Chansen är iallafall stor att det är en författare jag inte läst... (Hört talas om, ja, men inte läst.) En asiatisk kvinna, kanske, bara för att det skulle vara lite oväntat?

2. Vad ska du läsa i sommar? 

Jag planerar inte min läsning på det sättet. Förhoppningsvis hinner jag läsa mer från min olästa böcker-hylla.

3. Har du några tips på böcker om Nordkorea till mig? I så fall vilka? 

Nej, tyvärr.

4. Vilken årstid är den bästa årstiden för läsning?

Hösten är den bästa årstiden för allting.

5. Läser du om dina gamla favoritböcker?

Hela tiden. Men inte lika mycket nu som förr.

6. Från vilken del av världen läser du flest böcker? 

USA och Storbritannien.

7. Hur väljer du vilka böcker du ska läsa? 

Jag står och glor in i min bokhylla och gnäller om att jag inte har nåt att läsa tills jag hittar nåt jag kan tänka mig att läsa. =) Och så hittar jag ganska mycket på jobbet...

8. Hur tycker du att ett bra skolbibliotek ska vara? 

Uppdaterat (med fräscha böcker, mycket nytt - men också med en noga utvald samling klassiker - och ett brett utbud), fokuserat på de ämnen som eleverna läser i skolan/har arbeten om, kunnig och engagerad personal, en trivsam miljö med plats både för studier och för att sitta och läsa skönlitteratur eller prata.

9. Finns det någon plats du blivit sugen på att åka till efter att ha läst en bok som utspelar sig där?

Östeuropa (efter att ha läst Historikern av Elizabeth Kostova).

10. Hur tycker du att man ska göra för att få barn och ungdomar som inte läser att börja läsa? 

Ja du. Där har vi 10 000-kronorsfrågan. Det jag kan komma på är att exponera, exponera, exponera dem för böcker, visa på att böcker finns i många olika svårighetsgrader och att nästan oavsett vad de är intresserade av så finns det en bok som passar just dem... men om jag hade ett idiotsäkert knep så skulle jag nog skriva en bok om det.

11. Vad läser du när du har feber?

Ingenting alls. Då ser jag faktiskt på tv. Dokumentärer på History Channel till exempel.

Och eftersom jag är övertygad om att de flesta bokbloggare redan har blivit utmanade både en och två gånger så slutar jag faktiskt kedjan här. Ja, jag vet, jag är tråkig. Men den som vill får gärna svara på BokLiz eller Matildas frågor!

Amanda Hellberg - Tistelblomman

Tistelblomman är Amanda Hellbergs tredje och hittills bästa bok om Maja Grå, en ung kvinna som ser mer än andra. I denna bok har hon lämnat Sverige för Skottland och flyttar till ett gammalt hus - Tistelblomman - i en avlägsen skotsk by tillsammans med Jack, konstnären hon mötte i Döden på en blek häst. Ganska snart förstår Maja att allt inte är som det ser ut att vara. Människorna i byn är ovilliga att prata om Tistelblomman, och Maja hör konstiga ljud och ser konstiga saker. När Maja och Jack träffar ägarnas son, Adrian, märker hon genast att även Adrian har sett och hört saker i huset. Men är det en ond ande, eller något helt annat?

I Tistelblomman har Amanda Hellberg verkligen hittat rätt. Den har precis lagom balans av övernaturligt och verklighet, och även om jag ibland vill ruska om Maja ordentligt och skrika "men prata med honom istället för guds skull!" (ni som har läst vet vad jag menar) så bidrar detta till spänningen. Styggelsen var lite väl vidrig och Döden på en blek häst lite för tam - men, som Guldlock skulle ha sagt, Tistelblomman är alldeles lagom!

Nu hoppas jag på fler böcker om Maja Grå där hon kan använda sina förmågor utan att vara rädd för vad Jack ska tycka. Jag vill också se lite med av Steve King, och förhoppningsvis kan dessa båda saker knytas ihop utan större problem. ;)

Förresten, gissa om jag står först i kö på Amanda Hellbergs nya ungdomsbok Jag väntar under mossan? Självklart.