Den här boken läste jag dels av intresse och dels för att jag skippat mitt tidigare uppsatsämne och börjat med ett nytt. Tyvärr så är iallafall den här utgåvan av Fantasy... från 1995 så den är ju aningen inaktuell (jag vet inte om den finns i någon reviderad nyutgåva).
Fantasy : fantasylitteraturens historia, motiv och författare handlar som titeln antyder om fantasylitteraturens (men även till en viss del science fiction- och skräcklitteraturen, eftersom de länge var mer eller mindre samma genre) utveckling. Holmberg tar upp de viktigaste (kanske rentav de flesta) fantasyförfattarna från mitten av 1800-talet och framåt, men poängterar att fantasy som genre inte blev särskilt stor förrän under 1970-talet. Under större delen av 1900-talet och kanske främst åren 1930-1960 var science fiction mer populär.
Jag hade tänkt använda den här boken i mitt nya D-uppsatsämne, men tyvärr är jag nu lite skeptisk mot herr Holmberg som inte verkar ha haft någon duktig korrekturläsare. Även om boken är intressant och informativ så har han på många ställen inte fått till korrekta faktauppgifter (till exempel har han döpt om Polgara i Eddings Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea till Bulgara, i Pratchetts Skivvärlden-serie hävdar Holmberg att Tvåblomsters Bagage är gjort av talande päronträ - det är gjort av intelligent päronträ, men det kan inte tala - och så vidare). Och när det gäller alla de böcker och författare Holmberg tar upp som jag inte har läst - ja, där har jag ju ingen möjlighet att veta om fakta är korrekta eller inte.
Nu håller jag på med en annan bok av Holmberg (också den för uppsatsen), denna gång om science fictions historia. Jag har redan hittat åtminstone ett korrekturfel; Holmberg har döpt om Mary Shelleys styvsyster Claire Clairmont till Jane Clairmont. Hon hette visserligen Jane, men i andranamn, och bara några rader tidigare kallades hon för sitt rätta namn Claire.
Brorsans kompis Robban
10 timmar sedan
11 kommentarer:
Verkar vara en intressant uppsats du skriver på. Är det i litteraturvetenskap? Jag har bara läst A-kursen, men ska nog läsa B också. Men inte mer, för jag hatar att skriva uppsatser (även om jag nog tänker läsa religion C och D någon gång i framtiden).
Nej, det är i biblioteks- och informationsvetenskap och det ska knytas till bibliotek på något sätt... jag skrev tidigare om förbjudna böcker men insåg att jag inte skulle få ihop något vettigt med de källor jag hade så jag bytte. Jag hatar dock också att skriva uppsatser =).
Aha. Jag ska nog också läsa biblioteks- och informationsvetenskap senare, jag planerar att börja läsa till bibliotekarie nästa termin om jag får ekonomin att gå ihop...
Spännande, vad bytte du till för ämne? :)
Det är lite luddigt än så länge, men på ett ungefär "hur fantastisk (fantasy, sf, skräck) litteratur behandlas på biblioteken".
Åh. Ska du kanske nämna att fantastisk litteratur inte hamnar i fantasy/sf-hyllan om den är skriven av en "fin" författare eller av en författare som av annan anledning inte förknippas med de genrerna? Det kan jag irritera mig på hur mycket som helst. ;)
Mja, jag ska nog hålla mig till det som "alltid" klassas som fantasy/sf/skräck (fast skräck har ju sällan en "egen" hylla, iallafall inte vad jag har sett)... men jag kanske kommer att ta upp något av det du skriver om. Poängen är att jag vill se hur uppfattningen om dessa genrer förändrats på biblioteken, om de har börjats räknas till "riktig" litteratur eller inte.
WOW, häftigt ämne!
tycker nyligen fantasyfrälst bibliotekarie
Som den otroligt skicklig översättare och dessutom bokförlagsägare John-Henri är låter det konstigt att så mycket fel har smygit sig in i böckerna.
Han kan inte ha korrekturläst dem själv låter det som....=)
Eller så är det precis det han har gjort, och eftersom han var så van vid felen så fäste han sig inte vid dem...
Hehe, ja så kan det ju också vara.
Skicka en kommentar