31 oktober 2012

Tematrio - Halloween

Länge sen jag deltog i en tematrio! Denna veckas tema är, förstås Halloween och om det är nåt tema jag ska vara med på så är det ju sånt som rör skräcklitteratur.
  • För barn: Coraline av Neil Gaiman. Inte bara för barn förresten, den är ganska skrämmande även för vuxna - de svarta knappögonen, den "andra mamman"... Kanske rentav mer skrämmande för vuxna än för barn!
  • Fienden (The Enemy) av Charlie Higson är en av de läskigaste böcker jag läst. Det är en ungdomsbok, men det ska nog vara härdade ungdomar som läser den... Bara det faktum att barnen kallar de blodtörstiga odöda för "mammor och pappor" - eftersom alla vuxna har blivit zombies - är hur läskigt som helst.
  • At the Mountains of Madness and Other Tales of Horror av H. P. Lovecraft. I synnerhet titelnovellen (långnovell eller kortroman?) "At the Mountains of Madness". Det är en otroligt fascinerande, drömsk skildring av en sedan länge försvunnen civilisation som Guillermo del Toro har velat göra film av, men som filmbolaget ville göra barntillåten, eller iallafall från 13 år. Kommer inte på fråga, sa del Toro och la ner projektet. Rätt gjort (hur skulle man kunna göra Lovecraft barntillåten?) men ändå trist.

7 kommentarer:

Mia Hansén sa...

Jag började läsa Fienden för ett tag sen, reagerade på mammor och pappor där. Verkar perfekt tonårs skräck!

Martina sa...

Ja, mycket läskig.

Anna (Bokstävlarna) sa...

Det florerar också ett rykte på internetz om att del Toro inte blev så glad över att skaparna av Prometheus "lånat" rätt friskt från At the Mountains of Madness ... Såpass att han inte skulle kunna göra klart filmen utan att själv anklagas för att sno från Prometheus. Om ryktet är sant så får det mig att hata Prometheus lite, lite mer.

Men annars: tre mycket bra tips! :)

Lena sa...

Tre för mig helt okända titlar. Spännande!

Martina sa...

Anna: va, har de det? Nu blev jag lite upprörd faktiskt. Prometheus var ju inte ens bra (även om den var rätt snygg, och det är väl de delarna de snott från del Toro då).

Sara Pepparkaka sa...

Ja, "Coraline" har jag läst, och den är helt klart srämmande. De två andra har jag inte läst.

Anonym sa...

Haha, Lovecraft som barntillåtet känns som omöjligt och faktiskt ganska meningslöst.