23 maj 2010

George Mann - Ghosts of Manhattan

The world´s first steampunk superhero!

Hur kan man inte gilla den taglinen? Ghosts of Manhattan hör inte till Newbury & Hobbes-serien utan är helt fristående (även om jag faktiskt misstänker att det kan komma uppföljare). Den utspelar sig 1926 i ett New York där bilarna drivs av kol och ånga, och en ny sheriff är i stan - The Ghost. Utrustad med jetdrivna stövlar och allehanda vapen tar han sig an superskurken The Roman, vars onda planer hotar att förstöra staden. The Ghost slår sig så småningom ihop med en kommissarie i New York-polisen och målet är inte bara att rädda staden utan kanske främst att rädda en kvinna, jazzsångerskan Celeste.

Det låter hemskt cheesy men är mycket bättre än man tror. Visserligen inte lika bra som Newbury & Hobbes, men fortfarande bra. Jag gillar samarbetet mellan The Ghost och kommissarie Donovan vid NYPD och hela idén med de jetdrivna skorna och alla mystiska vapen (exploderande kaststjärnor and what have you) är väldigt rolig. Det jag har lite synpunkter på är att den övernaturliga biten dyker upp så fruktansvärt sent i boken, och det kommer nästan inga hintar i förväg utan upplösningen blir väldigt abrupt och i princip allt förklaras först i sista kapitlet.

Jag tror iallafall att det mycket väl kan komma en uppföljare; det läggs upp för en sån på slutet och om det gör det så kommer jag definitivt att läsa den.

2 kommentarer:

Anna sa...

Heej..hamnade på din blogg när jag sökte på Steampunk.. Tack för lite boktips då. Själv längtar jag till Marionett Unit kommer på bio, skall vara steampukinfluerad har jag hört ryktas.
ha en bra dag! =)

Martina sa...

Ooh, The Marionette Unit lät väldigt spännande! Jag hade inte hört talas om den tidigare så tack för tipset. =)