2 juni 2009

China Miéville - The City & the City

Oj, nu var det ett tag sen jag uppdaterade här...

The City & the City utspelar sig inte i Bas-Lag som många andra av Miévilles böcker. Tyador Borlú, polis vid enheten för grova brott (Extreme Crime Squad), bor i Beszel*, en stadsstat nånstans i utkanten av Europa - ja, vårt Europa. Men ändå inte.

En ung kvinna hittas mördad och Borlú får fallet på sitt bord. Så långt verkar allt fullständigt normalt, men redan från sida ett hintas det om att nånting i Beszel inte är riktigt som den värld vi är vana vid, trots att resten av världen verkar vara precis som vår. Det finns saker och människor som måste icke-ses (Unsee) till varje pris.

Den mördade kvinnan är en Fulana Detail (Jane Doe), och från början tror polisen att hon var en prostituerad som mördats av en kund. Men Borlús medhjälpare Corwi ifrågasätter och påpekar att den döda, under allt smink och smuts, är välvårdad - håret är välskött, inte färgat, och sminket inte så grällt som det de flesta prostituerade använder. Ganska snart får Borlú också en annan ledtråd till vem kvinnan kan vara, via ett mystiskt telefonsamtal från andra sidan gränsen...

Vad det är för en gräns, jo, det är gränsen till Ul-Qoma. Vad är Ul-Qoma? Det är Beszel. Fast Ul-Qoma... *insert huvudvärk här* Gränsen mellan Beszel och Ul-Qoma bevakas noga av en högre makt som kallas Breach - och Breach har total kontroll.

Det finns inte mycket jag kan skriva för att inte spoila helt. The City & the City är en deckare i urban fantasy-miljö (för att citera baksidestexten: "with shades of Kafka and Philip K. Dick, Raymond Chandler and 1984") som man inte ska läsa när man är trött, för då missar man hälften av Miévilles galna alternativa universum. Han måste verkligen vara förtjust i besynnerliga städer (New Crobuzon, UnLondon, Beszel/Ul-Qoma) och jag kan inte låta bli att referera till Skivvärlden och Ankh-Morpork: "värld och spegel av världar".

I alla fall - läs. Inte bara The City & the City, utan resten av China Miévilles böcker också. Jag lovar, det är värt det.

*Det ska egentligen vara ett accenttecken ovanför z, men det verkar mitt tangentbord inte vilja gå med på.

6 kommentarer:

a-lo sa...

En författare jag inte hört om tidigare, men låter spännande. Ska framförallt tipsa min man som gillar SF.

Maria sa...

vilken fin vinjetbild du har på bloggen nu!

Martina sa...

a-lo: Miéville är väl fantasy snarare än SF (men du kanske menar SF som ett vidare begrepp? Innan det började kallas fantasy så hörde det ju till SF-genren...)

Men tipsa honom iallafall, det är en mycket bra författare. =)

Maria: tack! Det är sommarbilden =)

Christoffer sa...

Efter att läst ditt inlägg gick jag in på Bokus och köpte novellsamlingen "Looking for Jake and other stories". Ska bli spännande att stifta bekantskap med en ny författare.

Samtidigt slank det med sex andra böcker när jag ändå beställde;)Bland annat några av John Ajvide Lindqvist.

Ha det bra!

Martina sa...

"Looking for Jake" har jag, men har inte kommit mig för att läsa den ännu (äger även "Iron Council" och "The Scar" som jag inte heller kommmit mig för att läsa).

Av Ajvide Lindqvist kan jag verkligen rekommendera "Människohamn".

Anonym sa...

Okej. Om du säger det så tror jag på dig. Har haft "Iron Council" på min "att läsa-lista" ett bra tag men kanske ska lägga till några av hand andra böcker också. Vilka av hans böcker skulle du särskilt rekommendera?