26 november 2012

Strindlund utläst, Björk påbörjad

Jag har uppenbarligen hamnat i ett faktaflow just nu, har precis avslutat Pelle Strindlunds Jordens herrar (tankar om den kommer så småningom) och påbörjade i helgen Nina Björks Lyckliga i alla sina dagar : om pengars och människors värde. Jag har kommit ungefär halvvägs i den och den är mycket intressant! Särskilt skillnaden mellan drömmar ("jag") och utopi ("vi"). Mer om den senare, när jag läst klart.

22 november 2012

I barnens bokhylla: 9-12 år

Sista inlägget om essentiella barnböcker! (Jag tänker mig att efter 12 års ålder hittar man nog sina egna böcker? Eller är det nån som har några tips på livsnödvändiga tonårsböcker?)

Astrid Lindgren
Mästerdetektiven Blomkvist
Vi på Saltkråkan
Rasmus på luffen

J. M. Barrie
Peter Pan

Robert Louis Stevenson
Skattkammarön

Frances Hodgson Burnett
Den hemliga trädgården

Rudyard Kipling
Djungelboken

L. M. Montgomery
Anne på Grönkulla (serien)

Laura Ingalls Wilder
Lilla huset på prärien (serien) - väckte (tillsammans med Kulla-Gulla och Herman Lindqvists tv-program om Sveriges kungar och drottningar) mitt historieintresse.

Martha Sandwall Bergström
Kulla-Gulla (serien) - vem älskade inte Kulla-Gulla som barn?

Michelle Magorian
God natt Mister Tom - räknas tydligen som en ungdomsbok. Tror dock att den passar bättre för ca 10-12 år.

Eva Ibbotson
Ingen vanlig häxa
Den stora spökräddningen
Häxtävlingen
Spökena från Carra

Maria Gripe
Tordyveln flyger i skymningen
Agnes Cecilia – en sällsam historia

Båda är egentligen ungdomsböcker men jag tycker att de kan läsas av 11- eller 12-åringar också.

Roald Dahl
Häxorna
Matilda

C. S. Lewis
Narnia (serien)

J. K. Rowling
Harry Potter (serien)

Ingelin Angerborn
För alltid
Sorgfjäril
Rum 213
Månfågel
Önskestjärnan

Ingelin Angerborns lite mer övernaturliga eller spökbetonade böcker vågar jag påstå är moderna klassiker in the making, särskilt Sorgfjäril och Rum 213.

Joan Aiken
Mysteriet på Willoughby Chase  - en av mina favoritböcker som barn. Troligen inte särskilt känd av de flesta dock...

Jonathan Swift
Gullivers resor

Mark Twain
Huckleberry Finns äventyr
Tom Sawyers äventyr

Michael Ende
Den oändliga historien
Sju timmar till midnatt
Momo eller kampen om tiden

Cornelia Funke
Bläckhjärta
Bläckmagi
Bläckdöd

L. Frank Baum
Trollkarlen från Oz

Lotta Åhall
Längtans gåta - också en ungdomsbok som jag tror att jag läste i 10- eller 11-årsåldern, så jag ser ingen anledning till varför den inte skulle kunna läsas i den åldern. En av de första SF-romaner jag läste. =)

21 november 2012

Slalom-ickeläsning eller kanske snarare obeslutsamhet

Jag tänkte börja läsa The Twelve, men det blev inte av. Sen tänkte jag läsa Under lejonets blick (för jobbet) men det blev inte heller av. Och sen tänkte jag läsa Moranthology, men gissa vad? Ja just det.

Idag har jag dock påbörjat Jordens herrar: slaveri, djurförstryck och våldets försvarare av Pelle Strindlund som hittills (ca två kapitel in) verkar mycket intressant. Lässvackan kanske är bruten?

12 november 2012

Karin Tidbeck - Amatka

Amatka är en koloni i en värld mycket lik vår egen, men en värld där orden ger saker dess form. Utan orden bryts formen upp. Kollektivet går före individen och reglerna måste följas, oavsett vad som händer.

Brilars Vanja Essre Två kommer till Amatka för att genomföra en undersökning om kolonins hygienvanor. Hon blir inkvarterad hos huskamraterna Nina, Ivar och Ulla. Ninas och Ivars gemensamma barn bor i barnhuset på veckorna och hälsar på hemma på helgerna.

Vanja påbörjar sin undersökning, men det dröjer inte längre innan märkliga saker börjar hända. På grund av slarv med märkningen löses flera av hennes saker upp, och myndigheterna - styrelsen - börjar konfiskera allt papper, till och med biblioteksböcker. Varför? Har det att göra med den stora branden i rekreationshallen, då fler än hundra människor förolyckades? Vanja börjar i största hemlighet söka efter svar.

Denna dystopiska roman, hälften SF och hälften filosofiskt experiment, skildrar ett totalitärt samhälle i förfall. För kollektivets bästa pressas människor in i mallar, och det är oundvikligt att vissa mallar trasas sönder. Vad händer när de gör det? Kan den enskilda människan stå upp mot kollektivet? SKA den enskilda människan stå upp mot kollektivet? Vad är rätt och vad är fel?

Tidbeck har många frågor men få svar. Personligen tycker jag att det är i slutet bokens brister blir tydliga. Jag är inte förtjust i när det blir för abstrakt, som jag tycker att Amatka blir på slutet, utan jag föredrog början där historien byggs upp och jag som läsare får lära känna Vanja, kolonin Amatka och den värld som är så lik och samtidigt så olik vår egen.

Förutom de rent... SF-liknande delarna tycker jag att Amatka påminner om Orwells 1984, klassikern i dystopiska sammanhang. Det anser iallafall jag är ett gott betyg och jag skulle gärna läsa mer av Karin Tidbeck.

(P.S. Jag fick för mig att Karin Tidbeck var från Finland, utan nån annan motivering än att Amatka liksom kändes finsk. Lustigt det där.)

Bokstävlarna har också läst Amatka.