26 februari 2013

Årets bokrea

Bokrean är ganska trist i år, tycker jag. Det är inte mycket som jag överhuvudtaget är intresserad av, och nästan inget jag är tillräckligt intresserad av för att köpa istället för att låna på jobbet... (Det kan ju ha nåt med saken att göra - jag har inte direkt svårt att få tag på böcker.)

Dock blev det faktiskt en beställning på EN HEL BOK! Sara Granérs All I Want for Christmas is planekonomi är faktiskt en bok jag vill äga, inte bara låna. Den finns för 85 kr på Adlibris.

20 februari 2013

Läsningsenkät

Hittade en läsenkät hos Bokbabbel, som hittat den hos Julia Skott. Jag håller med Julia att det är lönlöst att försöka spåra en enkät tillbaka till källan...

1. Ljudbok eller bok i handen?

Bok i handen. Jag gillar inte ljudböcker, mycket för att uppläsaren alltid läser för långsamt vilket gör mig stressad.

2. Pocket eller inbunden?

Inbunden är snyggare men pocket billigare. Jag skulle nog säga pocket ändå eftersom de är lättare och tar mindre plats - fast nackdelen är ju att man måste vänta längre innan man kan köpa dem... När det gäller engelska böcker föredrar jag iallafall helt klart pocket. Särskilt de där blaffiga amerikanska med författarnamn och/eller titel i guldrelief. ;) De är så underbart kitschiga.

3. Påhittat eller verklighetsbaserat? (fiction/nonfiction)

Ja, alltså, fiktion/påhittat hellre än BOATS, men jag läser mycket facklitteratur/non-fiction också (tycker inte att fiction/non-fiction riktigt motsvaras av påhittat/verklighetsbaserat).

4. Harry Potter eller Twilight?

Eh. Va? Harry Potter förstås.


5. Fantasyvärld eller vår värld?

Det beror helt på vilken sorts bok det är. Både och, alltså.

6. Kindle, iPad eller annat?

Vad är det för fel på en fin pappersbok med actual pages? (Men visst, en läsplatta hade varit bra ibland. Har dock inte testat nån så vet inte vilken jag föredrar. Iofs är ju alla Apple-produkter djävulens påfund, så jag måste väl saga Kindle.)

7. Låna eller köpa böcker?

Gärna köpa, men lånar sånt som faktiskt finns på biblioteket. Det blir alltså mestadels att jag köper böcker på engelska och lånar böcker på svenska.

8. Bokhandlar eller online?

Både och, men jag föredrar nog ändå online pga billigare priser. Det är dock kul att gå runt och browsa i en fysisk bokhandel som är lite mer specialiserad, t.ex. SF-bokhandeln eller The English Bookshop.

9. Ensamstående bok eller trilogi?

Hm... beror på vilken sorts bok det är. Förr hade jag direkt sagt trilogi, men jag börjar nu gå över mer på fristående-sidan. Av nån anledning läser jag numera ofta första boken i en trilogi men kommer mig aldrig för att läsa resten. (Ex. Cirkeln, The Passage - men jag MÅSTE verkligen ta tag i The Twelve snart - Bläckhjärta, Guldkompassen.)

10. Tjock bok eller tunn bok?

Mellantjock? Ca 300-400 sidor är ganska lagom.

11. Romans eller action?

Action. Gillar inte romans. Läser mycket äventyr/thriller/action, det är min chick lit.

12. Mysa under filt eller steka i solen?

Usch, sol... Nej, mysa under filt helt klart.

13. Varm choklad eller latte?

Varm choklad, men helst te. Särskilt som läsningsdryck. Varm choklad är mer "komma in från kylan"-dryck.

14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?

Både och, igen. Men vissa böcker vill jag inte läsa recensioner om, det räcker med att veta lite grann om vad de handlar om. Läser jag för mycket om en bok så blir jag mindre sugen på att läsa den helt enkelt.

18 februari 2013

Önskeläsning

Önsketankesurfar på Fantastic Fiction och upptäcker att en av mina favorit-äventyrsthrillerförfattare David Gibbins kommer med en ny bok, del 7 i Jack Howard-serien, i maj. Fast pocketen kommer inte förrän i september, och jag har ju resten av serien i pocket... hm...

En annan bok jag verkligen vill läsa är Terminus av Adam Baker, tredje delen i hans serie om viruset som gör människor till ett mellanting mellan zombier och maskiner. Den kommer i juni, enligt Book Depository. Midsommarläsning kanske?

Och The Abominable av Dan Simmons skulle ha kommit i typ april men har nu blivit uppskjuten till oktober! *mutter, mutter* Den har jag också väntat på huuuuur länge som helst. Sen så var det ju det där med att Stephen King skrivit en uppföljare till The Shining; Doctor Sleep kommer i september. Jag som inte ens läst Under the Dome än...

6 februari 2013

Kawa Zolfagary - Vita kränkta män

En bok i stil med David Batras Arga lappar-böcker, men med ett mycket mer upprörande innehåll. Det är Kawa Zolfagarys Vita kränkta män.

Förordet är skrivet av Maria Sveland - passande med tanke på hennes kommande bok Hatet. En bok om antifeminism - och själva boken består av Facebook-statusar, tweets, fysiska tidningsartiklar, insändare och artiklar från bland annat rasistiska nättidningar. Alla med liknande innehåll och alla skrivna av människor som missat målet så mycket att bollen inte ens är på planen, eller för den delen planeten, längre (om jag nu ska använda en någotsånär sportslig metafor).

Samtidigt som det är hysteriskt roligt så blir man ganska rädd - det är inte bara det gamla mossiga gardet som uttrycker sina mindre intelligenta åsikter om kvinnor, invandrare, homosexuella etc. utan många är i min ålder eller yngre. Jag som hoppades på att det skulle ske ett generationsskifte och att iallafall folk under 30 var relativt klyftiga, men så är inte fallet. Att dessa korkskallar dessutom får uppfostra nästa generation blivande korkskallar är bara skrämmande. Får jag låsa in mig i mitt fort av förnuft och SF (för att citera en bibliotekarie på Twitter, även om jag just nu inte minns vem) de närmsta, åh, jag vet inte... 80 åren? Eller ännu hellre låsa in de vita kränkta männen kanske. I ett fort av rasism och kvinnohat. Bara de inte går lösa bland vettiga människor.

"As long as they’re homophobic behind closed doors, and don’t hurt anyone, I’m fine with it." — Eddie Izzard