27 juni 2012

Kortar av "att läsa"-listan

Praktiskt (men irriterande) när en bok i oläst-högen visar sig vara dålig. The Death Relic av Chris Kuzneski höll inte måttet - inte ens för mig som är ovanligt härdad när det gäller dravel.

25 juni 2012

Midsommarhelgen

Under midsommarhelgen befann jag mig i Stockholm hos Any Moment Called Now-Sussi och hennes man - tillsammans, efter många om och men, med min sambo. Ni som följer mig på twitter har säkert koll på dramat... Tyvärr mådde han inte jättebra under helgen, lite feber och allmän trötthet, men han härdade ut nästan hela tiden.

Helgen tillbringades med spel (Spank the Monkey och Munchkin Cthulhu), film (Indiana Jones : Raiders of the Lost Ark, Mega Python vs. Gatoroid och The Fifth Element), god mat (sushi, indiskt, dumplings och nudlar) och även lite shopping på söndagen då det faktiskt var nånting som var öppet. Ett traditionsenligt besök på The English Shop där jag fått strikta order från en kompis om att köpa marmite samt ett likaledes traditionsenligt besök på SF-bokhandeln där jag faktiskt inte kände mig särskilt inspirerad. Till slut köpte jag en bok (en Lovecraft-samling) mest för att boken jag haft med mig (The Death Relic av Chris Kuzneski) inte var särskilt bra. Dock fick även Sherlock Holmes: A Game of Shadows på blu-ray samt en Captain America-plushie följa med hem.

En snabbsväng på Comic Heaven medförde även att jag köpte en Bobble Head Jawa som ska få bo på mitt skrivbord. Utini!

(Det blev visst några nagellack också. Vet inte hur det gick till.)

19 juni 2012

Amanda Hellberg - Jag väntar under mossan

Jag har ju läst och gillat Amanda Hellbergs andra böcker (Tistelblomman var klart bäst) så jag kastade mig förstås över hennes ungdomsbok Jag väntar under mossan. I det stora hela gillar jag den, även om det finns en del invändningar.

Handlingen i korthet: Tilda, som vuxit upp med en svensk mamma och en brittisk pappa i Storbritannien är hos sin morfar i Sverige under sommarlovet. Morfar bor ensam i en gammal stuga ute i de djupa skogarna. För många år sedan försvann hans hustru, Tildas mormor, spårlöst, men morfar är övertygad om att hon finns kvar någonstans i skogen.

Det finns många tecken på att något ondskefullt väsen bor i skogen. Badstranden vid sjön där Tilda brukade bada som barn är övergiven - byborna badar hellre i det nya, plastiga utomhusbadet. Stämningen vid sjön känns inte bra. Tilda känner också av något litet som drar omkring runt stugan. Ett spöke?

När hon får en bok om nordisk folklore klarnar många saker för henne, och hon inser att hon är en del av något som pågått i skogarna i århundraden.

Som sagt, jag gillar boken, men det spårar ut en hel del och spretar åt alla möjliga håll. Det är mylingar och skogsrån och häxor och trollkarlar och fan och hans moster... nå ja, inte fan och hans moster kanske. Och väktare, inte att förglömma. Men det är lite kärlek och lite uppväxtskildring och massor av övernaturligt och lite skräck. Roligast är nästan att läsa om Tildas bild av Sverige med dillchips och världens godaste ostbågar... och myggbett, halvtinade kanelbullar, ljusa sommarnätter, brännässlor och utedass. Amanda Hellberg fångar den svenska sommaren på pricken, och bilder från min barndoms somrar kommer tillbaks när jag läser. Det är bokens stora förtjänst.

18 juni 2012

Lina Neidestam - Zelda 2 : Kampen fortsätter

Jag råkade visst läsa Zelda i fel ordning (dvs. har inte läst del ett än) men del två var hur som helst awesome! Inte för att jag alltid tycker att just karaktären Zelda är så fantastisk men Lina Neidestam träffar så mitt i prick nästan jämt. Särskilt strippen där Zelda ser en äkta Almodovar-kvinna. *här hade jag infogat strippen ifråga om jag hade haft den i digitalt format, men det har jag inte så ni får tänka er hur den hade kunnat se ut*

Eller, för den delen:
Från Lina kan rita fint.

Visst, det är inte alltid som jag tycker Zelda är kul. Ibland blir det lite väl ansträngt, lite väl "jaja, vi har sett det förut". Men för det mesta är Zelda jävligt bra.

12 juni 2012

Listig?

På nåt sätt har jag lyckats beställa TVÅ ex av Amanda Hellbergs Jag väntar under mossan till jobbet. Hur i h-e gick det till?

Nå ja, det betyder att jag inte behöver skämmas för att jag är den som reserverat alla nyinkomna ungdomsböcker. Inte i just det här fallet iallafall...

10 juni 2012

Failed plan

Min plan att läsa barn- och ungdomsböcker på jobbet och vuxenböcker hemma har failat totalt - nå ja, inte totalt kanske men till 50%. Jag läser mycket riktigt barnböcker på jobbet. Däremot inte så mycket vuxenböcker hemma... Har faktiskt inte ens öppnat Ben för ben, som jag beslutade mig för att börja läsa för, tja, en vecka sen eller så.

3 juni 2012

Yvonne Prinz - Vinylprinsessan

Vinylprinsessan är en ungdomsbok som jag blev tipsad om på vår senaste barnboksdag (vi har såna på jobbet två gånger om året, då det senaste halvårets barnboksutgivning presenteras i urval). Jag började bläddra lite i den på jobbet när jag väntade på att datorn skulle starta - ja, jag vet, den är inte snabb - och blev fast direkt.

Boken handlar om Allie, 16 år och musiknörd, som jobbar på Bob & Bob´s Records på Telegraph Avenue i Berkeley, Californien. Hon är den enda anställda på Bob & Bob´s som någonsin klarat det fruktade genretestet och hela hennes liv kretsar kring musik - närmare bestämt musik på vinyl. Fildelning är för henne djävulens påfund.

Allies bästa vän Kit jobbar på en second hand-affär på Telegraph Avenue och de träffas på lunchen för att prata om allt viktigt i livet. Tänk Enid och Rebecca i Ghost World, en av filmerna som också nämns i boken. Kit dejtar en notoriskt otrogen musiker och Allie är förälskad i en kille som brukar komma in på Bob & Bob´s; hon vet inte vad han heter men kallar honom M.

Den här sommaren förändras Allies liv totalt. Inte nog med att hon startar en blogg under namnet Vinylprinsessan (där hon skriver initierat om musik på vinyl), hon lär också känna M på riktigt och han är definitivt inte den person hon trodde. Lägg dessutom till att Kit konfronterar sin pojkvän, Allies mamma söker efter kärleken på Internet, Bob & Bob´s blir rånat och Allies pappa ska ha barn med sin nya flickvän så kan man ju förstå att tillvaron inte riktigt känns så välordnad som den tidigare gjort...

Jag älskar den här boken! Allie är en rolig, självständig och mogen huvudperson med ett brinnande intresse för musik, och trots att jag själv inte är särskilt musikintresserad har jag lust att göra en playlist på Spotify (vilket inte hade varit i Allies smak, jag vet) med de låtar hon refererar till. Jag rentav pep förtjust när hon nämnde Gogol Bordello. =) Boken är också väldigt välskriven och, ja, trovärdig är nog ordet jag söker, trots de ibland absurda förvecklingarna. Det här är en bok man kan sätta i händerna på i princip alla över 13 år, musikälskare eller inte (men jag tror säkert att det tillför en extra dimension om man är en!), kille eller tjej. Blir du inte helt förälskad i Allies smått galna liv så läser du Vinylprinsessan fel!