28 mars 2010

Amos Oz - Hur man botar en fanatiker och om att skriva

Hur man botar en fanatiker och om att skriva är en liten skrift (85 sidor) som till största delen handlar om Amos Oz tankar om hur fanatismen sliter sönder hans hemland Israel/Palestina. Han skriver om hur människor blir fanatiker, vad som kännetecknar fanatism och han ger även ett förslag på hur konflikten i Israel/Palestina skulle kunna lösas.

Tja, ganska intressant att läsa, men jag kan verkligen inte formulera några klyftiga tankar eller åsikter om innehållet - mestadels för att jag la ifrån mig boken och sedan omedelbart glömde bort det mesta den handlade om. Det är väl kanske ett dåligt betyg, även om jag tyckte att den var bra när jag läste den.

Är det ursprungligen en tidningsartikel som utarbetats till en längre text? Det känns lite som det.

3 kommentarer:

Mrs. B sa...

"mestadels för att jag la ifrån mig boken och sedan omedelbart glömde bort det mesta den handlade om" - haha, vet inte varför jag tyckte det här var så roligt skrivet, antagligen för att jag kände igen mig så väl (i allmänhet då, för jag har inte läst Ozzys bok)!

Vixxtoria sa...

Det är väl flera artiklar (en lång, och typ två kortare) som samlats i en bok, tror jag?

Jag tyckte den här boken väckte många tankar hos mig också, och framför allt gillade jag Oz' sätt att fördela skulden. (Men jag minns inte heller hela argumentationen, trots att jag kommer ihåg att jag faktiskt försökte lägga den på minnet.)

Martina sa...

Mrs. B: ja, av nån anledning blir det så rätt ofta när jag läser böcker nuförtiden. Är det jag som börjar vara gammal?

Vixxtoria: jag försökte faktiskt också lägga argumentationen på minnet, men inte kom jag ihåg nåt mer för det.