31 mars 2010

Kvartalsrapport 1

Oj, nu har det visst gått ett helt kvartal av 2010.

Januari
David Eddings - Diamanttronen
Selma Lagelöf - Herr Arnes penningar
Clive Cussler - Polar Shift
David Eddings - Rubinriddaren
Ismaïl Kadaré - Den döda arméns general
Clive Cussler - Atlantis Found
Nadine Gordimer - Min sons historia
George Mann - The Osiris Ritual

Februari
Nigel McCrery - Stilla vatten
Dorothy Sayers - Lord Peters smekmånad
Dorothy Sayers - De nio målarna
Maria Lang - Siden sammet
Maria Lang - Ofärd i huset bor
Maria Lang - Vi var tretton i klassen
Selma Lagerlöf - Liljecronas hem

Mars
Maria Lang - En främmande man
Sofi Oksanen - Stalins kossor
Frank Schätzing - The Swarm
Anne Holt - Frukta inte
David Eddings - Belgarions son
Amos Oz - Hur man botar en fanatiker och om att skriva
Philip Kerr - March Violets
Richard Montanari - Villebråd

Det här kvartalet har det verkligen inte blivit mycket läst. 22 böcker allt som allt. (Fast det är faktiskt bara en mindre än första kvartalet 2009. 2008 läste jag däremot 47 böcker under samma tid...) Februari blev också den stora omläsningens månad, bara två nya böcker lästa av sju.

Tio omläsningar har det blivit, varav en som jag tidigare läst på svenska.

Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):

Sofi Oksanen - Stalins kossor
Clive Cussler - Atlantis Found
Frank Schätzing - The Swarm
Selma Lagerlöf - Liljecronas hem
George Mann - The Osiris Ritual

Tråkigast:

Ismaïl Kadaré - Den döda arméns general

Mer recensionsexemplar!

Idag fick jag tre IRL-böcker från Pocketförlaget: Justin Case av Meg Rosoff, Var är Alaska? av John Green och Så värt av Martin Jern. Ska bli kul att läsa!

30 mars 2010

Tyska recensionsex

Idag låg två böcker från Thorén & Lindskog i brevlådan: En tyst minut av Siegfried Lenz och Upptäckten av currywursten av Uwe Timm. Thorén & Lindskog ger ut tysk litteratur översatt till svenska och när jag fick förfrågan om jag ville ha En tyst minut så nämnde jag även att jag varit sugen på att läsa Upptäckten av currywursten, så det var ju väldigt roligt att de skickade med den också.

En annan av deras böcker jag också vill läsa är Mjölk och kol av Ralf Rothman som jag tror att jag läste om hos Lyran.

29 mars 2010

Födelsedagsskörd

Idag fyllde jag 28 år, hurra för mig. ;) Presentskörden innehöll några bokrelaterade saker, närmare bestämt Oscar Wilde and the Dead Man´s Smile av Gyles Brandreth (från S&A samt S&P) och ett presentkort på Akademibokhandeln (från Fia och hennes T). Övriga, icke bokrelaterade saker innefattade:
  • massor av godis av olika slag.
  • påskte.
  • en hamburgerpress(!) - givaren är kock, så det var ganska självklart att jag skulle få nåt matrelaterat.
  • ett presentkort på klippning hos den lokala frisören.
  • Gilbert Grape, Snuten i Hollywood och Nyckeln till frihet på dvd.
  • en temugg.
  • ett "fransk manikyr"-set (två nagellack, ett klarlack och en polerfil).
  • en garderobsblomma i en fin kruka.
  • ett egenhändigt målat påskägg (från systersonen, snart 4 år).
  • och, la pièce de résistance - Arkiv X, alla nio säsonger plus båda filmerna, samt Twin Peaks Gold Edition-boxen! Har jag världens bästa sambo eller vad?
Nu är jag sjukt trött, har varit igång hela dan och det har varit massor av folk här och fikat. Jag och sambon avslutade dan med att beställa pizza och se på Ocean´s Eleven, det var ungefär vad vi orkade med...

28 mars 2010

Amos Oz - Hur man botar en fanatiker och om att skriva

Hur man botar en fanatiker och om att skriva är en liten skrift (85 sidor) som till största delen handlar om Amos Oz tankar om hur fanatismen sliter sönder hans hemland Israel/Palestina. Han skriver om hur människor blir fanatiker, vad som kännetecknar fanatism och han ger även ett förslag på hur konflikten i Israel/Palestina skulle kunna lösas.

Tja, ganska intressant att läsa, men jag kan verkligen inte formulera några klyftiga tankar eller åsikter om innehållet - mestadels för att jag la ifrån mig boken och sedan omedelbart glömde bort det mesta den handlade om. Det är väl kanske ett dåligt betyg, även om jag tyckte att den var bra när jag läste den.

Är det ursprungligen en tidningsartikel som utarbetats till en längre text? Det känns lite som det.

26 mars 2010

IRL

Lite sent kanske, men precis som många andra bokbloggare har jag blivit kontaktat av Pocketförlaget angående deras ungdomssatsning IRL - åtta ungdomsböcker med teman som identitet, vänskap, död, äventyr och kärlek som släpptes den 24 mars. Titlarna känner nog de flesta till vid det här laget, med de är iallafall följande:
  • Ibland bara måste man av David Levithan
  • Janis den magnifika av Johanna Nilsson
  • Nick & Noras oändliga låtlista av Rachel Cohn & David Levithan
  • Justin Case av Meg Rosoff
  • Var är Alaska? av John Green
  • Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? av Björn Sortland
  • Nattens begär av Sherrilyn Kenyon
  • Så värt av Martin Jern
Nån dag när som helst borde jag få några av böckerna hem i brevlådan, och när jag har läst dem kanske jag lottar ut dem - eller behåller dem, eller ger bort dem till systrarna, eftersom jag har två småsystrar i precis rätt ålder för de här böckerna... Vi får se.

Hur som helst, om man läser en av dessa böcker, går in på Pocketförlagets Facebooksida och lägger upp en bild på sig själv med boken (alternativt lägger upp en videorecension eller en skriftlig recension), samt mailar sin adress (e-postadress för detta finns angivet där), så får man ytterligare en bok i serien alldeles gratis. Nu har inte jag Facebook men eftersom alla andra i hela världen verkar ha det så kan det ju vara en bra deal för er, eller hur?

23 mars 2010

Ny George Mann!


George Manns senaste, Ghosts of Manhattan, kom ut typ... nyss, jag förhandsbokade den från Book Depository redan i höstas och fick den nu i måndags. Eller, nu blir jag förvirrad, för enligt Book Depository kommer den egentligen ut 3/5 och enligt Amazon.com den 27/4... Tja, som hardcover har den ju redan kommit ut (februari) så de tyckte kanske att det inte var nån fara att skicka den i pocket några veckor för tidigt?

Hur som helst, en steampunk-ish (mer dieselpunk kanske?) historia där det år 1926 råder kallt krig mellan USA och det brittiska imperiet. Drottning Victoria har nyligen dött vid en ålder av 107 år, efter att hennes liv blivit upprätthållet med mekaniska hjälpmedel. Bokens (amerikanska?) tagline är dessutom: "Introducing the World´s First Steampunk Superhero!"

What´s not to like?

19 mars 2010

Frank Schätzing - The Swarm

The Swarm är i korthet en ekologisk thriller som mest hela tiden halkar in på science fiction. Det är en 881 sidors tegelsten med infodumpar utan dess like om allt från späckhuggare till Golfströmmen, så på det sättet är den ju väldigt lärorik (då förutsätter jag att författaren gjort sin hemläxa och fått till faktan rätt).

Boken börjar med att en latinamerikansk fiskare dränks ute till havs av vad som verkar vara ett jättestort fiskstim. Därifrån hoppar vi till Canada där valarna börjar uppföra sig otypiskt och anfaller båtar, rentav dödar människor. Svärmar av livsfarliga brännmaneter och portugisiska örlogsmän hemsöker kustområdena utanför bland annat Australien, och en gigantisk koloni av djuphavslevande maskar upptäcks i oljebältet utanför Norge. Maskarna verkar förstås inte vara särskilt farliga vid första anblicken, men ganska snart upptäcker norska och österrikiska forskare att de, om de lämnas där de är, kan orsaka en ofattbar tragedi.

Det verkar nästan som att mänskligheten är under attack - men en attack av vad?

The Swarm hade nog mått bra av att kortas ett par hundra sidor; förutom infodumparna som mestadels förekommer i samtal mellan forskare från olika discipliner eller mellan forskare och lekmän - dvs., de är känns inte helt krystade utan faktiskt nödvändiga från tid till annan - så gör författaren hundratals utvikningar när det gäller huvudpersonernas och även birollspersonernas liv och tankar. De viktigaste karaktärerna granskas i detalj och man får verkligen lära känna dem vilket ju i sig är bra, men det känns som att det blir lite väl mycket ibland.

Lösningen på bokens grundläggande problem är också lite väl out there skulle jag vilja påstå, men å andra sidan - vad vet vi egentligen om djuphaven? Det är en för människor nästan helt ogästvänlig miljö, och som det påpekas i boken vet vi mer om yttre rymden än om havsbottnen.

I det stora hela är The Swarm ett inlägg i miljödebatten och även om händelserna i den är extrema är bokens ståndpunkt - att vi måste sluta förorena miljön och börja behandla naturen med respekt - det enda möjliga för framtiden.

Min slutliga bedömning är att boken är något för lång och utvikningarna för många, men förutom det så gillade jag definitivt och jag kan rekommendera läsning om man gillar äventyr, thrillers, ekologi och, i viss mån, science fiction. ;)

17 mars 2010

Anne Holt - Frukta inte

Jag är inte den enda som recenserar Anne Holts senaste deckare Frukta inte såhär på släppdatumet. Några av de andra recensionerna har jag läst, och det jag fäste mig vid var det Boktoka skrev om kapitelnamnen och att de syftar på boktitlar. Jag kan ärligt säga att jag aldrig skulle ha tänkt på själv, för jag tänkte inte ens på det fastän jag visste om det (hade bara läst 2/3 av boken tills idag). Jag kan inte ens påminna mig om att det fanns kapitelrubriker.

Frukta inte är det första jag läser av Anne Holt, och det var kanske inte så lyckat med tanke på att Holt - som Boktoka också skrev om - på några ställen avslöjar lösningen i ett par av de tidigare böckerna (lyckligtvis inte lösningen i 1222 över havet, som jag har stående i bokhyllan). Inget bra knep.

Men, förutom detta så tyckte jag att Frukta inte var en riktigt bra deckare. Ganska många personer att hålla reda på, men Holt lyckas ändå rätt bra med att hålla isär trådarna. Vissa personer var förstås roligare än andra; jag gillade Silje Sørensen och Inger Johanne Vik bättre än Marcus Koll, till exempel. Ämnet - hatbrott - är också väldigt "i tiden" (skrämmande nog) även om vinkeln i boken känns nästan lite väl overklig... men det värsta är att det är den antagligen inte alls. Som författaren själv skriver i efterordet: nästan all fakta om olika hatgrupper som förekommer i Frukta inte är sann.

Jag kan rekommendera Frukta inte för alla deckarläsare, och jag tror nog att jag själv kommer att läsa mer Anne Holt i framtiden. Åtminstone 1222 över havet. =)

Inköpt


Senaste numret av Bang, med tema nördtjejer eller geek feminism.

Finns på en välsorterad tidningskiosk nära dig (Aurora-kiosken i mitt fall).

16 mars 2010

Klart!


B1 och B2 är på sina platser och böckerna är insorterade. Det gick snabbt eftersom de redan var sorterade i bokstavsordning, så jag plockade helt enkelt ut dem i rätt ordning och lade dem i högar.

Som synes så är det rätt mycket luft i hyllorna och de två nedersta hyllorna i den bruna bokhyllan är helt tomma. Men alla de olästa böckerna står ju i en helt egen Billy i arbetsrummet så jag kan nog fylla de där tomrummen rätt snabbt om jag vill. =)

Nu måste jag köpa lite fler bokstöd. Jag har några stycken (inköpta på IKEA) som jag gillar, men naturligtvis har de slutat säljas. Typiskt.

15 mars 2010

Billy och Billy, mina nya familjemedlemmar

Idag köpte jag två vita Billy-hyllor (80 cm breda) för 100 kr styck av en tjej som skulle flytta till Malmö. De står nu mitt på golvet i vardagsrummet, jag har inte hunnit med att 1. ta ut böckerna ur de gamla bokhyllorna, 2. flytta på de gamla bokhyllorna (en ska in i arbetsrummet och en ska stå kvar i vardagsrummet) samt 3. sortera in böckerna igen.

Enda problemet är att jag verkar ha tappat bort en sån där metallplupp som hyllplanen ligger på, det ska vara 16 st för 4 hyllplan och till en av bokhyllorna har jag bara 15. Mycket irriterande. Har jag tur så kan jag få en av en kompis som eventuellt har några över, annars måste jag hitta på nåt annat... är det nån av er som har en sån där plupp till en Billy liggande? Hör av dig isåfall.

Bilder kommer när jag fått ordning på grabbarna.

12 mars 2010

My precious


Äntligen är de här, böckerna jag beställde från SF-bokhandeln (som kom på villovägar). Farthing av Jo Walton och Det vita mörkret av Geraldine McCaughrean.

11 mars 2010

Alice i Underlandet


Idag har jag varit på bio och sett Tim Burtons Alice in Wonderland. Boken står i bokhyllan (ännu oläst), men jag har ju sett den tecknade Disneyversionen rätt många gånger...

Jag tyckte om filmen, men jag hade gärna sett att den varit ännu mer dark and gritty och att the Red Queen varit mindre lik en seriefigur. När jag hörde att hon skulle spelas av Helena Bonham Carter (vilken överraskning) så tänkte jag mig henne mer som Bellatrix Lestrange möter Mrs Lovett, inte... Potato Head. Nå ja, Johnny Depp gjorde iallafall en fantastisk roll som vanligt.

9 mars 2010

Hallååå...?

Jag har fortfarande inte fått paketet med böcker (en reabok, en "vanlig") från SF-bokhandeln som, enligt mailet jag fick från dem, skickades 1/3. Idag är det den nionde, har postgången brutit ihop? Jag vill ha mina böcker!

*Uppdatering* Argh! Paketet skickades med DHL och det HAR kommit fram, men till Bergvikens kiosk (varför??) som det bara är knöligt att ta sig till med buss. De tycker även att "mottagaren har aviserats" men jag har inte fått nån avi vare sig i pappers- eller smsformat. Däremot har jag fått tre sms om att ett paket har levererats med DHL till Pressbyrån vid Loet, samtliga med samma sändningsnummer (det som hörde till min reabeställning från Bokus) och daterat 26/2.

7 mars 2010

Chockerande, men sant

Jag har faktiskt lagt upp en profilbild som ser ut som mig (all me, inte ens smink faktiskt) istället för en från Face transformers. Bli inte chockade nu - det här är verkligen så jag ser ut! ;)

Anledningen? Jag färgade håret idag och blev nöjd med egobilderna jag tog. Så jag tyckte att jag kunde "avslöja" mig.

5 mars 2010

Till välgörande ändamål

Jag var på Röda Korset idag med mamma och gick igenom alla deras böcker - fast det var inte så många för de håller på att göra om en massa nu, avdelningarna har flyttat runt osv. så jag antar att de inte hade fått ut allt i hyllorna än. Det fanns nästan inga pocketböcker till exempel, och inte särskilt mycket inbundet heller.

En enda bok hittade jag, Död i främmande land av Donna Leon i pocket (hela två spänn kostade den). Det fanns iofs en del halvintressant bland de inbundna men eftersom jag inte hade så mycket kontanter på mig, lite växelpengar bara, så beslutade jag mig för att inte köpa mer. Det mesta var ändå sånt som brukar finnas där lite nu och då, inget jättespännande alltså.

Hur mycket av mina två kronor tror ni går till de där välgörande ändamålen förresten? Kan inte vara många öre. Och förresten så blev det inte ens mina två kronor i slutändan, mamma betalade eftersom hon ändå skulle köpa en massa andra saker...

2 mars 2010

Sofi Oksanen - Stalins kossor

Mycket positivt överraskad, är mitt omdöme om Stalins kossor. Jag valde den som östeuropeisk bok i Jorden Runt 2.0 eftersom den kändes som "the lesser evil", men mina låga förväntningar överträffades med ett par mil, tror jag. Kort sagt så tyckte jag väldigt mycket om den.

Stalins kossor handlar om Anna, en ung kvinna med en estnisk mor och en finsk far. Född som hon är i slutet av 70-talet i Finland hann hon med att uppleva slutet av den sovjetiska eran och kommunismen i Estland innan Sovjets fall. Mamman Katariina reser hem till Estland flera gånger om året och tar med sig Anna samt massor av finska varor till släkt och vänner.

Anna lär sig tidigt att estniskor betraktas som horor i Finland och hon måste alltså dölja sitt estniska ursprung för alla. Inte heller blir det bättre av att Katariina misstänker alla estniska landsmän bosatta i Finland för att vara KGB-spioner, ditskickade för att hålla ögonen på henne. I Estland måste de dessutom klä sig "utländskt" för att upprätthålla fasaden, så Anna får aldrig visa upp sitt estniska ursprung. Det här hemlighetsmakeriet har antagligen stor skuld i att Anna utvecklar ätstörningar, bulimi.

Förutom Annas och hennes mammas historia berättas även de estniska släktingarnas historia från kriget och framåt, när Estland föll under sovjetiskt styre, och hur människorna påverkades av kommunismen.

Boken hoppar en hel del mellan de olika personerna och tiderna (-40, -70, -80 och tidigt 2000-tal mestadels) men känns ändå inte rörig, och bytet mellan första och tredje person (till och med när det gäller Anna, som ibland är "Anna" och ibland "jag) funkar hur bra som helst.

Precis som i Elizabeth Kostovas Historikern beskrivs också Östeuropa på ett fantastiskt sätt. Maten, språket, kläderna, människorna blir väldigt levande och jag skulle väldigt gärna vilja fara dit - både till Estland, Ryssland och andra länder bakom den forna järnridån.