29 april 2012

Presentkortsinköp

Jag fick (bland mycket annat) ett presentkort på Akademibokhandeln när jag fyllde 30 som jag utnyttjade i torsdags när Shopping (köpcentrum i Luleå - Sveriges första och ritat av Ralph Erskine, om nån är intresserad) hade kvällsöppet med 20% rabatt i de flesta butiker. De två böcker som slutligen fick följa med hem var The Death Relic av Chris Kuzneski samt The Somnambulist av Essie Fox - a spellbindig tale of lost love, grief, murder and madness in Victorian England.

28 april 2012

... och vinnaren av Eld!

Eftersom det var sex personer som anmälde sitt intresse i tävlingen så gjorde jag det enkelt för mig och slog en tärning.

Vinnaren blev kommentar nummer 1 (dvs. nummer 1 av de som ville vara med och tävla), Lyrans noblesser! Maila mig din adress så skickar jag boken på posten. =)

24 april 2012

Utlottning av Eld


På grund av oförutsedda händelser har jag två exemplar av Eld och därför tänkte jag lotta ut det ena. Det du behöver göra för att delta är att lämna en kommentar till det här inlägget (med en fungerande mailadress) och berätta vem som är din favorit av tonårshäxorna, samt varför! Länka också till det här inlägget från din egen blogg om du har en.

Tävlingen avslutas fredag 27/4 kl 23.59 och vinnaren meddelas på lördag 28/4.

22 april 2012

Bibbloböcker just nu

För ovanlighetens skull har jag väldigt lite bibbloböcker hemma just nu. Fader Död är en av dem, och resten av böckerna på min mer omedelbara läslista är:

Belinda Bauer - Mörk jord
Ingelin Angerborn - Rum 213
Tahereh Mafi - Rör mig inte!
Neil Gaiman - Fragile Things
Jules Verne - Till jordens medelpunkt
Isaac Marion - Varma kroppar

Att betas av under maj!

Idag...

Har jag:
läst ut Tistelblomman (Hellbergs hittills bästa, rec kommer!) och påbörjat Giles Blunts senaste, Fader Död.

Ska jag: 
gå på husvisning. Nej, vi ska inte köpa hus, men några kompisar ska sälja sitt så vi ska gå dit som stöd och spioner. ;)
Vi ska också gå och se Iron Sky - the most kick-ass space nazi invasion movie ever made!

18 april 2012

Konsten att vara kvinna!

Wohoo! Caitlin Morans briljanta How to Be A Woman kommer på svenska i höst! Konsten att vara kvinna ges ut av Bonnier i augusti - alla ni som inte redan läst den MÅSTE göra det. Det är en order!

Shirley Jackson - The Haunting of Hill House

Trots sitt tunna format tog det mig ett tag att bli klar med The Haunting of Hill House - inte för att den var seg eller dålig, utan bara pga bristande lästid. Men i söndags tog jag tag i saken.

Handlingen i The Haunting of Hill House är nog välkänd för de flesta, om inte annat för att man sett (den nya) filmatiseringen med Catherine Zeta-Jones och Lili Taylor, även om jag måste erkänna att jag aldrig iddats se hela. I korthet går det ut på att Dr. John Montague, en forskare inom det paranormala, bjuder in några personer som tidigare varit involverade i övernaturliga händelser till Hill House. Detta hus byggdes av en man vid namn Hugh Crain, och ända sedan det blev färdigt för 80 år sedan har det dragit olycka över sina invånare.

På den angivna dagen kommer Dr. Montague och tre andra personer till Hill House: Eleanor, en kvinna i trettioårsåldern som tillbringat hela sitt liv med att ta hand om sin sjukliga mor, Theodora, en självupptagen ung kvinna utan efternamn, och Luke, husets blivande ägare. Redan från första början upptäcker de att Hill House är annorlunda, till och med skrämmande, och det dröjer inte länge förrän konstiga saker börjar hända.

Nåt jag gillade mycket om i boken var den lättsamma skämtsamheten mellan karaktärerna. (Banter, om man använder ett engelskt ord.) Det är det jag gillar även i t.ex. Dorothy Sayers böcker; jag är helt enkelt svag för rappkäftade och intelligenta människor... Särskilt skrämmande var det ju inte, men man är ju härdad. Däremot bygger Jackson upp en mysrysig stämning som förstärks av det faktum att man egentligen inte får veta vad som hände - det är minst sagt öppet för tolkning. Det här är en bok man ska läsa en regnig kväll, framför en brasa, med en kopp te och en spinnande katt. =)

Trots att boken är skriven på 1950-talet känns den förvånansvärt modern; det är väl egentligen bara avsaknaden av mobiltelefoner och datorer som gör att det märks att det inte är nutid - ja, det och Eleanors "djärvhet" att köpa byxor som hon kanske inte kommer våga ha på sig... Den absolut största behållningen är iallafall utan tvekan Shirley Jacksons fantastiska språk.
Hill House itself, not sane, stood against its hills, holding darkness within; it had stood so for eighty years and might stand for eighty more. Within, its walls continued upright, bricks met neatly, floors were firm, and doors were sensibly shut; silence lay steadily against the wood and stone of Hill House, and whatever walked there, walked alone.

9 april 2012

Elly Griffiths - Känslan av död

Den senaste boken i serien om arkeologen Ruth Galloway börjar med att Ruth hittar en död museiintendent bredvid en gammal kista innehållande kvarlevorna av 1300-talsbiskopen Augustine. I rummet finns en död orm och på intendentens kontor hotfulla brev från en grupp som kallar sig Elginisterna. Gruppen vill att en samling aboriginska skallar som befinner sig på museet ska återlämnas till den aboriginska stam från vilken de stulits. Detta blir upptakten till en mordutredning där kapplöpningshästar, knarksmuggling, aboriginsk mytologi och en sensationell upptäckt av biskop Augustines verkliga identitet blandas för mesta möjliga spänning.

Ruth är som vanligt (mer eller mindre) i händelsernas centrum, men hennes relation med Nelson är numera icke-existerande och Nelson försöker istället rädda sitt äktenskap. Det hindrar dock inte att de båda går omkring som små åskmoln samt kastar trånande blickar lite nu och då. Ruth vill ha en fadersfigur till dottern Kate, och Nelson vill inte förneka sitt illegitima barn trots hustruns påtryckningar.

I övrigt är saker och ting som vanligt. Nelsons båda inspektörer Judy och Clough är i luven på varandra, Cathbad går omkring i en lila mantel och är precis lika mystisk som alltid, och Ruth får en ny granne som i högsta grad blir inblandad i utredningen. Det känns hemtamt och nästan mysigt, lite som en gammal pusseldeckare, och det viktigaste är egentligen inte de mystiska dödsfallen utan att få träffa Ruth, Nelson, Cathbad, Flint och alla de andra igen.

Jag kan varmt rekommendera denna fjärde bok om Ruth Galloway och hoppas på att Elly Griffiths snart kommer med en ny.

(En sak bara - lägg av med tjockistjafset. Nej, 80 kg är inte death fat om man inte är typ 1,40.)

Greig Beck - Dark Rising

Dark Rising är den andra boken om supersoldaten Alex Hunter. (Min recension av första boken finns här.) I denna bok befinner sig Hunter i mellanöstern för att avvärja hotet om Jordens omedelbara undergång - ja, jag vet, men så brukar det vara i den här typen av böcker.

Anywho. Den djupt religiöse iranske presidenten har beordrat forskning inom området skapa-svarta-hål (helt vanvettigt, men there you have it) eftersom han tror att man på detta sätt kan komma närmare Allah. Problemet är förstås att ett svart hål kan äta upp allt i sin väg, inklusive Jorden. Alltså sänds Alex Hunter in, tillsammans med ett nytt team av HAWKS, en Mossad-agent (en ung och mycket vacker kvinna, självklart) och en israelisk geek-boy vetenskapsman. Deras uppdrag är att hitta den superhemliga anläggningen och stänga ner domedagsvapnet - och, eftersom den amerikanska militären är som den är, om möjligt ta med sig denna livsfarliga teknologi hem till USA. Strålande idé, verkligen.

Ett antal "Judgement events" som den iranske presidenten kallar dem har redan utförts. Detta betyder att frivilliga religiösa galningar fått stå i närheten av det minimerade svarta hål som öppnats och därigenom sugas iväg till... tja, nån annanstans. Med rätt så vidriga påföljder, förstås. Vissa har kommit tillbaks... men inte i samma skick som när de försvann. Och en varelse från ett annat universum har brutalt ryckts från sin hem och hamnat i den iranska öknen; en blodtörstig varelse som inte ens supersoldaten Alex Hunter kan besegra.

Ja, jag raljerar. Det är svårt att inte göra det när en bok är så over the top. Alla klichéer prickas in längs vägen (är det nån som vill satsa pengar på hur det går för Alex Hunter och den vackra Mossad-agenten?) och de onda är onda, de goda är goda och det utomjordiska monstret är så vedervärdigt att det går inte att med ord beskriva. Ni förstår ju.

Nå ja, relativt underhållande är det ändå, men de tröga partierna är fler än i Beneath the Dark Ice. Det tog mig betydligt längre tid att läsa Dark Rising, mycket pga att storyn inte var så väldigt fängslande. Nu var väl inte Beneath the Dark Ice stor litteratur heller, men Dark Rising var ändå lite av en besvikelse måste jag säga.

4 april 2012

Nytt på önskelistan

Flesh Eaters av Joe McKinney tog hem årets Bram Stoker Award för bästa roman och det låter ju onekligen som en intressant zombieapokalypsroman. (Långt ord.)

Annat spännande på önskelistan är Eutopia av David Nickle, Catalyst av Anne McCaffrey och Elizabeth Ann Scarborough (cats!) samt Cinderella Ate My Daughter av Peggy Orenstein.

Vad sa ni? Läsa det jag redan har hemma? Nu förstår jag inte.

2 april 2012

Fail

Det kan vara så att jag inte läst ut en enda bok i mars. Ska kontrollera och återkomma i frågan.

*uppdatering* Oj, jag hade visst läst fyra stycken. Men det var så länge sen att jag helt glömt bort det.