31 juli 2011

Äta djur

Jag läser Jonathan Safran Foers Äta djur och skäms. För att jag är köttätare (men hade förmodligen skämts även som vegetarian), för att jag är människa och därför tillhör en art som anser sig vara förmer än alla andra arter, till den milda grad att vi behandlar dem som, ja, föremål. Dessutom blir jag förbannad.

3 x backlogging

Jag har ägnat en stor del av juli åt att läsa gamla Maria Lang som jag inte läst förut, men jag tror att jag lämnar Lang-analyserna till Helena. Istället tänkte jag skriva lite snabbt om tre andra böcker jag läst under sommaren.

John Ajvide Lindqvist - Lilla stjärna
Sist av alla(?) läste jag faktiskt Lilla stjärna, bland annat för att jag fick den i födelsedagspresent vilket gjorde att den alltså fanns där i bokhyllan (men jag hade ju planerat att läsa den hur som helst, det hade bara inte blivit av). Min bedömning? Jo, den är bra, men Människohamn är fortfarande bättre. Lilla stjärna är så bizarr att man mår illa. I korthet, om det nu är någon som mot förmodan inte har läst den, så handlar den om den avdankade dansbandsstjärnan Lennart som hittar ett spädbarn i skogen - en liten flicka som kan skrika en helt ren ton. Lennart blir så till sig över detta att han beslutar sig för att ta med flickan hem. Han stänger in henne i sin källare och beslutar sig för att uppfostra henne i hemlighet, eftersom han föreställer sig att han med flickans fantastiska förmåga (allitteration!) åter ska stiga på dansbandshimlen. Naturligvis går det inte riktigt så.

Mari Strachan - Jorden sjunger i B-dur
Boken utspelar sig i Wales på 1950-talet, och det är egentligen det faktumet som gör hela boken. Jorden sjunger i B-dur handlar om tolvåriga Gwennie som är minst sagt speciell; hon tror att hon kan flyga (men bara när hon sover, hon har inte lärt sig att flyga när hon är vaken än) och är nästan äckligt lillgammal samtidigt som hon är otroligt naiv. När en av grannarna försvinner och sedan hittas ihjälslagen beslutar sig Gwennie för att försöka lista ut vad som egentligen hände, precis som en av detektiverna i de romaner hon brukar läsa - och sedan låna ut till byns polisman (som hellre arbetar i trädgården är löser brott). Det är en lite smårolig bok och kul att läsa pga miljön - hur ofta läser man en bok som utspelar sig i Wales? - och tidsmarkörerna, men Gwennie är verkligen otroligt irriterande och det är nästan så att jag ibland sympatiserar med mamman som favoriserar sin äldsta dotter Bethan.

Gyles Brandreth - Oscar Wilde and the Nest of Vipers
Till skillnad från i de tre första böckerna där Robert Sherard är Watson till Oscar Wildes Holmes är The Nest of Vipers uppbyggd nästan som en brevroman. Den består av dagboksanteckningar, telegram och brev mellan de olika karaktärerna och deras respektive hustrur/vänner/kollegor vilket faktiskt är bra för historien, eftersom man då får fler olika perspektiv (t.ex. Arthur Conan Doyles syn på Robert Sherard). I den här boken anspelas det mer på Oscar Wildes homosexualitet - även fast ingenting sägs rakt ut, förstås - och även prins Albert Victor, drottning Victorias sonson, blir outad som gay (eller kanske snarare bisexuell). The Nest of Vipers handlar om vampyrer, en kunglig skandal, den senaste (år 1890) forskningen om hysteriska kvinnor - forskning som involverar både hypnos av levande patienter och obduktion av döda sådana, i syfte att hitta en fysiologisk förklaring på ett neurologiskt problem. Jag tycker nog att den tredje boken (Oscar Wilde and the Dead Man's Smile) var något bättre, men The Nest of Vipers är fortfarande riktigt bra och jag gillar som sagt brevromans-greppet. När kommer nästa bok?

21 juli 2011

Oj. Hej.

Det blev visst en bloggpaus där (och den kanske fortsätter ett tag, vad vet jag...) men jag tänkte bara titta in och säga att ni måste gå och läsa Bokstävlarnas inlägg om science fiction som bokbloggosfärens hatgenre och sen göra ett inlägg i debatten. Det kan nog bli livat! =)

Om nån undrar så står jag på SF-älskarnas sida. *gasp* Stor överraskning där!

P. S. Idag läste jag Shaun Tans Ankomsten. Om ni inte har gjort det så måste ni göra det genast.

10 juli 2011

George Mann - The Immorality Engine

Detta är den tredje boken i serien Newbury & Hobbes Investigation och som jag har väntat och väntat - och väntat lite till - på att den skulle ges ut och skickas till mig, eftersom jag förhandsbeställde den för omkring 1½ år sedan.

I The Immorality Engine har sir Maurice Newbury dekat ner sig fullständigt; han tillbringar sina dagar i diverse opiumhålor och försummar både sitt jobb och sina vänner. För att slutligen rycka honom tillbaks till verkligheten beslutar sig hans assistent miss Veronica Hobbes och hans gamle vän sir Charles Bainbridge vid Scotland Yard för att ett intressant fall är den bästa medicinen. Ett ypperligt tillfälle presenterar sig när juveltjuven Edwin Sykes hittas död - samtidigt som juvelstölderna med hans signatur fortsätter...

Newbury, som är expert på det ockulta, samlar motvilligt ihop sina själsförmögenheter och tar itu med fallet. Det leder honom till en exklusiv herrklubb med arthurianska ideal, till en komplott mot drottningens liv och till Amelia Hobbes, Veronicas sjuka syster som vårdas av drottningens egen livmedikus doktor Fabian. Denne hävdar att hans behandling är det enda som kan rädda Amelia men Newbury och Veronica börjar snart misstänka att doktor Fabian har andra, mörkare, planer för sin patient.

George Mann blir bara bättre och bättre; han har hittat sin nisch i och med Newbury & Hobbes-böckerna och jag hoppas att serien fortsätter i många böcker till!

8 juli 2011

Höstens böcker

Alla har väl redan gått igenom förlagens och Svensk bokhandels höstkataloger och skrivit upp det som är intressant? Jag har då hittat en del smått och gott:

Albert Bonniers förlag
Marie Hermanson - Himmelsdalen
Thomas Ringstedt - Röd snö
Hwang Sok-Yong - Den gamla trädgården

Alfabeta
Val McDermid - Mörkrets gärning

Bonnier Fakta
Barbro Hedvall - Vår rättmätiga plats

Bra Böcker
Dean Koontz - Vad natten döljer

Brombergs
Umberto Eco - Konspirationen i Prag
Rolf Bauerdick - Hur madonnan kom till månen

Damm förlag
Essie Fox - Sömngångerskan

Forum
A. J. Kazinski - Den sista goda människan
Rona Jaffe - Det bästa av allt
Eva Hornung - Hundpojken

Minotaur
Stephen Booth - Djävulsklippan
Peter Robinson - Roten till det onda
Denise Mina - Getingsommar

Ordfront förlag
Fanny Ambjörnsson - Rosa: den farliga färgen
Hanna von Corswant - Barnflickan

Telegram förlag
Sharon J. Bolton - Ond skörd

Wahlström & Widstrand
Johan Theorin - Sankta Psyko

3 juli 2011

Kvartalsrapport 2

April
Sarah Langan - The Missing
Dorothy Sayers - Kamratfesten
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren - Cirkeln
Amanda Hellberg - Döden på en blek häst
Charlie Higson - Fienden
Marina Nilsson - Hemmafru version 2.0
Elin Boardy - Mot ljuset
Philippe Claudel - Monsieur Linh och den lilla flickan
Dorothy Sayers - De nio målarna

Maj
Agatha Christie - Begravningar är farliga
Elly Griffiths - Huset vid havets slut
Amanda Hellberg - Styggelsen
Clive Cussler - Skeleton Coast
Magnus Nordin - Tystnadens hus
Henry James - The Turn of the Screw

Juni
Christoffer Carlsson - Den enögda kaninen
Lincoln Child - Terminal Freeze
Dorothy Sayers - Naturlig död?
Maria Lang - Ofärd i huset bor
Maria Lang - En främmande man
Kate Morton - I det förflutna
Maria Lang - Rosor, kyssar och döden
George Mann - The Immorality Engine

23 böcker totalt det här kvartalet och av dem var 7 omläsningar, mestadels Maria Lang. Bara fem på engelska och tre ungdomsböcker (Cirkeln, Fienden och Tystnadens hus).

Bäst det här kvartalet (utan inbördes ordning):
Sarah Langan - The Missing
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren - Cirkeln
Charlie Higson - Fienden
George Mann - The Immorality Engine
Kate Morton - I det förflutna

Sämst:
Ingen, faktiskt. Möjligen är jag lite halvskeptisk till Mot ljuset och The Turn of the Screw.

2 juli 2011

Argh!

Här tänkte jag hämta ut mitt bokpaket som kom igår (hade dock inte tid då, eftersom jag for direkt från jobbet in till stan för att gå på bio. Transformers: Dark of the Moon om nån undrade) och så har uthämtningsstället STÄNGT! Sommaröppettider, vilket betyder stängt lördagar och söndagar. Så har de aldrig haft förut och med tanke på hur dåliga öppettider de har även i vanliga fall så undrar jag hur den där kiosken går runt egentligen.

Nu är det dessutom nytt kvartal och därmed dags för en kvartalsrapport (ja, jag vet att det finns flera som hatar alla de där rapporterna, men det struntar jag i), men jag känner inte riktigt för att skriva ihop en just nu. Kanske senare, kanske imorgon. Jag har också två böcker att blogga om (The Immorality Engine och Lilla stjärna) men det får också vänta.