30 juni 2010

Hoppsan

Sista dan i juni, och jag har inte lyckats ta tag i Droppar i folkhavet ännu. Imorgon blir det ju Agnes von Krusenstjernas tur.

Nå ja, jag får ta Sandel som ett sommarläsningsprojekt - problemet just nu är nämligen att jag har så hemskt mycket att läsa (i och för sig helt självvalt, jag har ju plockat hem en massa böcker från biblioteket under den senaste månaden) och väldigt lite tid att göra det på. Men nån gång ska hon väl bli läst hon också.

27 juni 2010

Massive backlog (lååångt inlägg)

Det här är orecenserade böcker från lååångt tillbaka - sen nyår, faktiskt. Sånt där som jag inte riktigt känt för att skriva om direkt, och sen har det inte blivit av. Så, några rader per bok får räcka - och ja, jag har förstås läst mer som jag inte skrivit om, men jag skippar allt som är omläsningar. =)

Clive Cussler - Atlantis Found
En gruvarbetare hittar en grotta med märkliga inskriptioner och en märklig dödskalle, tillverkad i ett okänt material. Dirk Pitt och hans sidekick Al Giordino kallas in, och tillsammans med forskaren Patricia O´Connell försöker de lösa gåtan med de uråldriga inskriptionerna.

Det här är i mitt tycke en av Cusslers bästa Dirk Pitt-böcker; jag gillar den totalt osannolika plotten. Det är det som är grejen med Cussler, det ska vara osannolikt.

Nigel McCrery - Stilla vatten
En rad äldre kvinnor blir förgiftade av en mördare som inte bara dödar sina offer utan tar över deras identitet och fortsätter att höra av sig till de få anhöriga och vänner kvinnorna hade. Det är bara en ren slump som gör att polisen får upp ögonen för morden, och de utreds av kommissarie Mark Lapslie som egentligen är sjukskriven för en mycket allvarlig variant av den sällsynta sjukdomen synestesi.

Bra plot, spännande och så vidare, men hela synestesigrejen tyckte jag var ganska irriterande. Det blev för mycket, helt enkelt.

Philip Kerr - March Violets
Den tyske privatdeckaren Bernie Gunther får i uppdrag att utreda en mordbrand där offrena är en högt uppsatt Naziofficer och dennes hustru, dotter till en stenrik industrimagnat. Året är 1936, platsen är Berlin och stämningen är laddad. Olympiaden närmar sig och Berlin städas upp för att ta emot utländska ledare och journalister. I det nazistiska Tyskland är det inte vist att ställa för många frågor, och definitivt inte vist att öppet undvika att gå med i partiet.

Mja, helt ok, men ganska segt tyvärr. Gunther harvar omkring mycket men jag tycker inte att det blir mycket gjort. Nu är det här första boken i en trilogi så det är möjligt att det blir bättre sen.

Richard Montanari - Villebråd
Den tredje boken om kriminalpoliserna Kevin Byrne och Jessica Balzano i Philadelphia. I denna bok blir en seriemördare jagad av en annan mördare som dödar mordmisstänkta.

Här fick jag fick googla för att överhuvudtaget komma ihåg nåt av handlingen, men nu när jag läste på Fantastic Fiction vad den handlade om så kom jag iallafall ihåg att jag tyckte den var bra. Fast min minnesförlust är nog ändå ett tecken på att Villebråd inte är så fruktansvärt originell.

Kathy Reichs - Devil Bones
Devil Bones utspelar sig i Temperence Brennans hemstad Charlotte, North Carolina, och handlar om voodoo, Santería och djävulsdyrkan. En byggjobbare hittar en källare under ett hus som renoveras. I källaren finner man skallen från en ung flicka tillsammans med andra tecken på svart magi - en huvudlös höna, djurben, kittlar med fjädrar, pärlor och andra reliker. En ultrakristen politiker anklagar djävulsdyrkare och Wiccans och det hela förvandlas till en modern häxjakt.

Kathy Reichs är alltid bra, så även här, men nu börjar det vara lite väl mycket med kärleksproblemen mellan Brennan och Ryan.

Clive Cussler - The Navigator
En av böckerna om Kurt Austin och Joe Zavala. I denna jagar de efter en stulen staty föreställande en fenicisk sjöman, som kan leda dem till inget mindre än kung Salomos skatt.

Yes, I like. Austin och Zavala var väl kanske inte lika roliga som Pitt och Giordino från början, men de har verkligen tagit sig nu och de senaste böckerna har varit riktigt bra. The Navigator är inget undantag. (Och det är precis lika Cusslerskt osannolikt oavsett huvudpersoner...)

Geraldine McCaughrean - Det vita mörkret
14-åriga Sym är besatt av Antarktis. När hon äntligen får chansen att resa dit tillsammans med sin farbror (symbolisk farbror, inte bror till hennes far) Victor så är hon överlycklig, om än lite orolig eftersom hennes mamma inte vet var hon är - mamma tror att Sym och fabror Victor är i Paris. I sitt huvud har Sym med sig kapten Lawrence "Titus" Oates, en av deltagarna i Robert Scotts satsning för att nå Sydpolen 1912. Hon har läst allting om Titus och han är hennes bäste vän; det spelar ingen roll att han bara finns i hennes huvud.

Jag var ju bara tvungen att läsa den här eftersom den utspelade sig i Antarktis. Tyvärr var den väl inte riktigt vad jag trodde att den skulle vara, och jag tyckte också att den var lite småseg (och Sym är otroligt naiv, det retade jag mig på). Den får ett medelbetyg, men läsare i rätt målgrupp - jag gissar på 12-15 år - kan nog tycka att den är mycket bättre än så.

Elly Griffiths - Janusstenen
Den andra boken om Ruth Galloway. På en arkeologisk utgrävning i Norfolk hittar man ett skelett begravs under en vägg. Ruth kallas dit i egenskap av arkeologisk expert, och hon mässtänker att skelettet är ett offer till Janus, som bland annat var dörrarnas gud. Samtidigt på en byggarbetsplats i Norwich grävs ett annat skelett upp - denna gång ett mer nutida, och dessutom ett litet barn.

Jag gillar Ruth Galloway mer och mer; hon är väldigt mänsklig och trots att hon nojjar över sin vikt hela tiden är hon mycket sympatisk. I denna bok har det dessutom uppstått en situation som kommissarie Harry Nelson får lite svårt att hantera: Ruth är gravid.

William Hope Hodgson - Rösten i mörkret och andra skräckfyllda berättelser
En novellsamling av en av de tidiga skräckförfattarna. Nästan alla noveller i denna samling utspelar sig på havet; Hodgson tillbringade flera år till sjöss. Min favorit av novellerna var utan tvekan "Havet utan ebb och flod" i vilken ett skepp driver in i Sargassohavet, det fruktade sjögräsfyllda området där ett otursdrabbat skepp kan bli fast i flera år - om inte en välvillig storm rensar vägen och knuffar skeppet till öppet vatten. De övriga novellerna var inte direkt skrämmande (men så är jag ganska härdad också) och noveller är inte mitt favoritformat, men Hodgson hör ju ändå till de klassiska skräckförfattarna som man "ska" ha läst.

Catherine O´Flynn - Händelser vid Green Oaks galleria
10-åriga Kate är föräldralös. Hon bor hos sin mormor och arbetar som detektiv - ja, efter skolan förstås. Tillsammans med sin leksaksapa Mickey spanar Kate på misstänkta personer, helst på gallerian Green Oaks. Om en bank eller affär blir rånad kommer Kate kunna peka ut förövaren, och poliserna kommer bli så imponerade att de i fortsättningen vänder sig till privatdetektiven Kate med sina svåraste fall. Det är iallafall det Kate drömmer om. Men en dag är Kate spårlöst försvunnen.

20 år senare arbetar Lisa, som är syster till mannen som polisen ursprungligen misstänkte låg bakom Kates försvinnande, i en skivaffär i Green Oaks galleria. Tillsammans med Kurt, en säkerhetsvakt som är övertygad om att han sett en lite flicka med en leksaksapa befinna sig i gallerian efter stängning, försöker hon ta reda på vad som egentligen hände den där gången 1984.

Stillsam men bra, inte direkt en deckare men samtidigt handlar det ju om ett försvinnande, kanske ett mord, som ska lösas. Jag gillar de små tjuvnypen på skivaffärens kunder som O´Flynn petar in; alla som nånsin jobbat inom service förstår nog de butiksanställdas känslor gentemot vissa kunder. ;)

Stephen Booth - Svart som synden
Några byggjobbare på den ensligt belägna gården Pity Wood gräver fram en människohand ur leran på gårdsplanen, och när polisen - med Diane Fry och Ben Cooper i spetsen - tillkallats gör de ytterligare fynd; två lik som begravts vid två olika tillfällen. För att lösa gåtan måste Fry och Cooper få lokalbefolkningens hjälp, men de är är allt annat än samarbetsvilliga.

Böckerna om Fry och Cooper är lite ojämna och ibland är tjafset mellan dem båda bara irriterande. I den här boken är tjafset mestadels på en någorlunda bra nivå, men det dyker minsann upp ibland när man minst anar det. Förutom det är den helt ok. =)

24 juni 2010

"Nya sköna Bokus"

Bokus har gjort om sin hemsida och firar det med 15% rabatt fram till 27/6. Och eftersom jag verkligen behöver fler böcker *hrm* så beställde jag några stycken...
  • Sofi Oksanen - Baby Jane (Stalins kossor var ju så himla bra!)
  • Steve Sem-Sandberg - De fattiga i Lódz (mmm, tegelsten om judiskt ghetto under andra världskriget... what´s not to like?)
  • Mari Jungstedt - Den du inte ser (tänkte att jag skulle läsa Jungstedt eftersom hon är så populär, för att se vad som är grejen)
  • Sadie Jones - Den utstötte (egentligen vill jag läsa Små krig, men Den utstötte får duga eftersom Små krig varken kommit i pocket eller hunnit komma in på biblioteket. Den är dock beställd.)
(Jo förresten, jag beställde Udda verklighet från Adlibris häromdan, det kom ett mail från dem med ett erbjudande från deras Fantasyklubb. Så jag slog till på den trots att den ska köpas in på biblioteket också. Nu ligger den i limbo på en postcentral nånstans. Förhoppningsvis får jag den idag.)

21 juni 2010

Lite rec. ex.

Från Wela förlag: Googolplex av K. G. Johansson (eftersom jag skrev om Varning: Framtid).

Från Historiska Media: Flykten från Stalins läger av Slavomir Rawicz och Dinosauriejägarna av Deborah Vadbury.

Nu ska jag bara försöka klämma in dem nånstans i att läsa-listan. =)

Magnus Nordin - Huset vid vägens slut

Huset vid vägens slut är en ungdomsbok (placerad på deckare, iallafall hos oss på SB) som handlar om de fyra vännerna Joel (berättare), Dagge, Larsa och Pierre. De är 13 år gamla och oskiljaktiga.

Under sommarlovet hänger de för det mesta i sitt hemliga gömställe, Örnnästet, där de förvarar viktiga saker som cigaretter, porrtidningar och annat som deras föräldrar inte får veta nåt om. De brukar sitta där på kvällarna och berätta spökhistorier, och ibland sover de över fastän det är trångt.

En kväll berättar Pierre en spökhistoria om ett hus alldeles i närheten, där en pappa mördade hela sin familj och sen hängde sig själv. Även om de andra inte riktigt tror honom så vill de ändå se huset som ingen av dem hört talas om tidigare. Det ska vara tillbommat och så hemsökt att ingen vågar sig dit. Men de cyklar dit, och de hittar huset, och efter det är ingenting sig likt...

Mja, jo, Magnus Nordin skriver ju bra och det är spännande, men tyvärr inte riktigt så som jag trodde att det skulle vara (jag kanske borde ha förstått det av att den stod på deckare och inte på skräck & övernaturligt, i och för sig). Jag kan dock tänka mig att många i yngre tonåren gillar det här. Dessutom är det en bra skildring av vänskap och vad som händer när en utomstående person tränger sig in i ett kompisgäng, och hur snabbt livet kan ändras även av småsaker (och av stora saker, för det händer ju ganska stora grejer i boken).

Det jag funderade en del på när jag läste var NÄR boken utspelar sig, dvs. i vilken tidsperiod. Ibland känns det som, tja, 50-tal, ibland är det uppenbart att det är betydligt senare. 80- eller 90-tal? Jag vet faktiskt inte riktigt, men jag tippar på 90-tal.

Jo, det är en bra bok. Och nu har jag ytterligare nånting att rekommendera på ungdomssidan, det är bra. =) Det är ju därför jag tänkt börja läsa mer ungdomsböcker.

18 juni 2010

José Saramago är död

Nobelpristagaren i litteratur 1998, José Saramago, avled i sitt hem på Lanzarote, 87 år gammal. Han har bland annat skrivit fantastiska Blindheten (som jag var väldigt kluven till när jag läste den, men som jag så småningom kom fram till är helt fantastisk. Det är en sån där bok som verkligen stannar kvar hos en).

Så fort jag såg nyheten (hos Bokhora, sen googlade jag lite på det och hittade artiklar hos bl.a. DN) så gick jag ut i biblioteket, samlade ihop alla Saramagos böcker som vi hade inne (ganska många, tyvärr - han är ingen kioskvältare, som min kollega uttryckte det) och gjorde i ordning ett litet minnesbord på entréplanet med en fin duk och en skylt med namn, födelse- och dödsår. Så att folk vet om varför hans böcker skyltas, alltså. Förhoppningsvis är det åtminstone nån som blir lite nyfiken på det där bordet och upptäcker Saramago därigenom.

16 juni 2010

Udda verklighet

Äsch då, när jag äntligen hade lyckats peta på inköpsansvarig för Hce/Hc/He så att han skulle köpa in Nene Ormes Udda verklighet så var den slut. Argh! Nu måste jag ju komma ihåg att peta på honom igen minst, tja, en gång i veckan så att han köper in den direkt den kommer in igen.

*Uppdatering* No worries! Udda verklighet är med i nyaste BTJ-listan. Utmärkt. =)

Bokfrågornas ABC - J

Jag är så efter med Bokfrågornas ABC att det nästan är löjligt. Alfabetet är ju rentav avslutat! Nå ja, då kan jag ju fortsätta här för mig själv i sommar. =)

1. Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Det här med första eller tredje person kan ju göra eller förstöra en hel bok, men det värsta jag vet är när en författare skriver i den ena formen och sen byter till den andra. Minnesvärda exempel är Patricia Cornwells böcker, som är jättebra i första person men inte alls i tredje...

2. Berätta om en bok om eller av en journalist.
Denise Minas böcker om Paddy Meehan, en ung tjej som först vill bli och sedan blir journalist. Jag har läst de första två och de är okej, men Paddy är för osäker på sig själv och sitt utseende för att det ska kunna bli riktigt bra.

3. Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Tja, det finns alldeles för många böcker där jantelagen råder. Jag kan inte komma på nån specifik, mycket eftersom jag ofta undviker böcker där det märks alltför tydligt, men faktiskt tycker jag att jantelagen skymtar fram lite grann ibland i Dorothy Sayers böcker: det är alltid nån som tycker att Harriet Vane inte ska "komma här och komma" med tanke på hennes förflutna. Helen Denver är rätt bra på det, till exempel.

4. Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder. Den är välskriven, visst, men den har inget som helst existensberättigande i mina ögon. Snacka om vidrig bok.

15 juni 2010

Tematrio - Titeldjur

Eftersom det har blivit både titelfärg och titelstäder så handlar veckans tematrio om titeldjur.

Berätta om tre boktitlar som innehåller ett (eller flera) djur!
  • Frans G. Bengtsson - Röde Orm. En av mina favoritböcker som liten! Jag älskade allt som hade med historia att göra: Herman Lindqvists tv-program om svenska kungar, Laura Ingalls Wilder och Kulla-Gulla, Vetenskapens värld (med Bo G. Erikson! det var inte lika bra utan honom) och, förstås, Röde Orm. Andra barn ville bli basketstjärnor eller poliser när de var små, jag ville bli arkeolog. Från början paleontolog, till och med, men sen "uppgraderade" jag till arkeolog. (Dvs. hoppade fram ett antal miljoner år i evolutionen...)
  • Ken Kesey - One Flew Over the Cuckoo´s Nest. En klassiker, eller åtminstone en modern klassiker, men filmen Gökboet har nog blivit mer känd än boken tror jag. Den här läste jag i litteraturkursen som ingick i Engelska A, min sista termin på LTU innan jag började läsa biblioteks- och informationsvetenskap.
  • Sofi Oksanen - Stalins kossor. Åh, Stalins kossor! Inte en bok jag trodde att jag skulle gilla, men så fel jag hade. Den är helt fantastisk, och jag hade inte ens läst den om det inte hade varit för Lyrans Jorden Runt-utmaning.

8x10

Idag fick jag i uppdrag att plocka ihop ett gäng skönlitterära böcker (från de gallrade böckerna nere i magasinet som är till försäljning) till skärgårdsstugorna, som jag inte riktigt vet vad det är faktiskt men jag antar att det är stugor i skärgården som man kan hyra. ;) Åtta stugor är det iallafall och det skulle vara tio böcker till varje, gärna deckare. I bra skick förstås. Och inte t.ex. bok tre i en serie...

Det var SVÅRT! Nästan alla deckare nuförtiden ingår ju i en serie med samma huvudperson, och även om de är mer eller mindre fristående när det gäller själva mysteriet så är de ju sällan det när det gäller allt fluff runtomkring. Så det blev en hel del psykologiska thrillers och actionthrillers, men inte så många renodlade deckare. Dessutom ville jag få en bra mix av tungt och lätt i varje hög, och jag föreställde mig att de som hyr såna här stugor är ett par i medelåldern eller övre medelåldern, så det skulle finnas några böcker till Henne och några till Honom, samt några som läses av båda. (Ja, jag tänkte rätt könsstereotypt här.)

Så, några mysiga chick lits/kärleksromaner, gärna historiska, några actionthrillers/spionromaner, de få deckare jag kunde skrapa fram samt några wild cards - jag tänkte att det finns ju folk som inte vill läsa vare sig kärleksromaner eller deckare på semestern, utan snarare "riktig litteratur". En hög fick t.ex. Tawni O´Dell, en annan fick Kazuo Ishiguro och en tredje Joyce Carol Oates, och så vidare. Samma författare förekom i flera högar men inte samma titlar, om de skulle vilja byta mellan stugorna. Minette Walters och Inger Frimansson fanns nog i varje hög tror jag. Karin Fossum var det nog en del av också, och Nicci French.

Men även fast det var svårt så var det nog det roligaste jag gjort hittills under praktiken. Tänk er själva att få plocka ut väl balanserade bokhögar ur ett hyfsat stort sortiment. (De gallrade böckerna är väl inte så jättemånga, men de slår ju min bokhylla med hästlängder... Åttio utplockade böcker märktes knappt.) Sånt vill jag göra fler gånger.

12 juni 2010

Chris Powling - Trasdockan

En pojkes berättelse om trasdockan Trask, som han fick av sin mamma som barn. Trask och Robbie var oskiljaktliga i många år, men när Robbie var tvungen att börja lämna Trask hemma istället för att ta med sig honom till skolan hände något.

Trask blev arg.

Robbie börjar hitta honom i sin lunchlåda, i ryggsäcken, i gymnastikpåsen. Trots att Robbie grävt ner Trask, spikat fast honom i golvet, lagt honom i frysen och vidtagit en massa andra åtgärder för att bli av med Trask vägrar han hålla sig borta. Till slut måste Robbie ta till en desperat åtgärd.

Också från Argasso förlag, ursprungligen Barrington Stoke. En extremt lättläst bok, och kort, bara omkring 50 sidor. Den här var dock inte lika bra som Besökaren (se nedan), den kändes alltför enkel men är antagligen jättebra till lite mer lässvaga ungdomar som gillar spännande böcker. Trasdockan Trask är ändå ganska otäck.

Ann Halam - Besökaren

Besökaren handlar om 15-årige Tom som är väldigt tjock och älskar mat. Han ska få göra praktik på sin pappas jobb, Laboratoriet, en hemligstämplad forskningsanstalt där Toms pappa är säkerhetsvakt. Tom föreställer sig att han ska få en uniform och gå runt och patrullera tillsammans med sin far.

Första dagen blir dock en stor besvikelse. Tom är för tjock för uniformen och får istället en ful heltäckande skyddsdräkt, och han får inte ens patrullera utan måste sitta hela dagarna och arkivera papper. Som om det inte var nog gör hans flickvän slut med honom eftersom hon egentligen inte tycker om honom för att han är för tjock.

Tom är fruktansvärt nere och när han hittar en bortglömd chokladböna på golvet i arkivrummet funderar han starkt på att äta den. Han tycker att den liksom viskar åt honom - "ät mig". Men när han gör det händer nånting oväntat.

Bra bok, lättläst (från Argasso förlag som ger ut många bra ungdomsböcker; på engelska är den utgiven av Barrington Stoke som ger ut massor av välskrivna och lättlästa ungdomsböcker) och spännande. Jag tror att många ungdomar som känner sig utanför, bl.a. på grund av fetma, skulle kunna känna igen sig i den här boken samtidigt som det är en väldigt spännande, tja, science fiction faktiskt.

Absolut livsfarligt

Idag satt jag i sköndisken hela dagen (det är alltså infodisken på skönlitteraturen) och det var inte så jättemycket folk så jag började titta på ungdomsböckerna, jag är så dålig på det där med ungdomsböcker så jag måste läsa lite fler såna för att ha nånting att rekommendera. Jag fick ganska snabbt ihop en intressant trave att ta med hem. =)

Tom Becker - Darkside
Gillian Cross - Den gömda skogen
Magnus Nordin - Huset vid vägens slut och Svart drama
Celia Rees - De försvunna
Mårten Sandén - Den femte systern

Dessutom hann jag med att läsa två lättlästa ungdomsböcker när det var som lugnast, recensioner av dem kommer.

9 juni 2010

Lustläsning med mera

Det låter så fel, det där ordet...

I alla fall - jag ska "stöka undan" Droppar i folkhavet innan juni är slut och sen bara läsa det jag känner för fram till augusti. Kanske blir det nånting ur Dystopisommar-listan, kanske inte. I augusti plockar jag upp Gao Xingjian och Agnes von Krusenstjerna, men under juli blir det bara ren lustläsning.

Jag har dessutom alldeles för många böcker från biblioteket hemma, det återstår att se om jag hinner läsa alla. (Men det är mycket deckare och annat "lättläst".) Idag plockade jag på mig En mörkrädd pojke av Justin Evans och I vargars följe av Stef Penney, för att ytterligare öka på bokhögarna. Farligt det där.

Förresten, några boktips från dagens barnbokpresentation på jobbet (jag har inte läst dem själv, men personen som läst dem tyckte väldigt mycket om dem):

Maja-Maria Henriksson - Jag finns (jämmer och elände, mycket populärt nu bland ungdomar. Bygger på författarens egen barndom.)
Vibeke Bækkelund Lassen - Mitt skitliv (också jämmer och elände)
Maggie Stiefvater - Frost (som Twilight, fast med varulvar. Typ. Inte riktigt men ungefär.)

Alla tre är ungdomsböcker. De två första kan man sätta i händerna på de som läser Dave Pelzer, den sista på de som gillar Twilight.

8 juni 2010

Tematrio - Titelstäder

Jag råkade visst hoppa över förra veckans trio om titelstäder, så jag gör den nu istället.

Berätta om tre böcker med en stad i titeln!
  • Clive Cussler - Atlantis Found. Ja, Atlantis var en stad(sstat). En mytisk sådan, men ändå.
  • David Eddings - Rivas drottning. Både landet och huvudstaden heter Riva, en dyster fästning på en klippig ö men ändå det ställe jag helst hade bott på om jag var med i böckerna.
  • China Miéville - Un Lun Dun. UnLondon, icke-London, där ingenting är som det ser ut att vara.

7 juni 2010

Tematrio - Sverige

Apropå nationaldagen och sånt:

Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen!
  • Christoffer Carlsson - Fallet Vincent Franke. Alldeles för ung kille som debuterat med nånting som hade kunnat vara alldeles för likt Snabba cash (inte för att jag läst den, men, tja...) men absolut inte är det. Fantastiskt bra.
  • Elin Wägner - Pennskaftet. Klassiskt om rösträttskampen, förtfarande läsvärt efter 100(!) år - ja, den skrevs (eller publicerades iallafall) ju faktiskt för precis 100 år sen, varför har jag inte tänkt på det förut?
  • Victoria Benedictsson - Pengar. Återigen kvinnors rätt i samhället, och frågan om huruvida man i vuxen ålder kan hållas ansvarig för ett beslut man fattat som barn.
Jag har verkligen inte läst många svenska böcker sen förra nationaldagen (förutom alla omläsningar av Maria Lang, förstås). Men jag läser ju inte så många svenska författare överhuvudtaget.

5 juni 2010

Läsenkät

Vilka är de fem författarna du har flest böcker av i dina bokhyllor?

Agatha Christie (23)
Terry Pratchett (23)
David Eddings (18)
Maria Lang (17)
Raymond E. Feist (16)

(Bubblare: Stephen King, 13 böcker. Jag läser/läste annars mycket deckare och fantasy så jag tenderar att ha ett antal böcker av varje given deckar- eller fantasyförfattare...)

Köper eller lånar du mest?

Både och, men numera lutar det nog mest åt köper. Förut köpte jag bara böcker jag redan läst och visste att de var bra, nu köper jag lite på vinst och förlust (jag har helt enkelt mer pengar nu).

Sparar du alla böcker du köper?

Nej, jag moochar bort en del, säljer på Bokbörsen eller skänker till Röda korset. Nån gång då och då gör jag en utrensning på sånt jag vet att jag aldrig kommer läsa igen.

Inbundet eller pocket helst?

Pocket, det är billigare. Inbundet köper jag väl nån gång ibland när det är rea, eller på Röda korset. (Visst, det är snyggare i bokhyllan med inbundet, men priset går före.) De engelska böcker jag köper är oftast häftade/storpocket.

Vilken bok har du läst flest gånger i ditt liv? (Om du nu läser om böcker.)

Michelle Magorians Godnatt Mister Tom ligger bra till. Jag är en kronisk omläsare och alla de där ungdomsböckerna (Laura Ingalls Wilder t.ex.) jag har i bokhyllan har jag läst många många gånger. Även David Eddings, särskilt Sagan om Mallorea, och pusseldeckare som Maria Lang, Agatha Christie och Dorothy Sayers har det blivit ett antal omläsningar av.

Från Paulas bokblogg.

3 juni 2010

K. G. Johansson - Varning: Framtid

En av bibliotekarierna på "jobbet" satte Varning: Framtid i händerna på mig idag: "här, läs den här och säg om du tycker att det funkar med lättläst science fiction". Mitt svar? Jajamän, det funkar hur bra som helst.

Varning: Framtid är alltså en bok från LL-förlaget och det är en "originalbok", dvs. en bok skriven som lättläst redan från början, och den skulle lika gärna kunna ses som en sorts - eller två sorters, för det är två noveller samlade i en bok - långdikt och rent typografiskt ser den nästan ut så också.

Den första novellen/kapitlet/delen handlar om Peter, som sitter i fängelse för några mord som han hävdar att han inte begått. Han får chansen att slippa ut ur fängelset mot att han sitter med på ett förhandlingsmöte med ett japanskt företag som sägs ha en cybernetisk människa som förhandlare. Om Peter lyckas undvika att bli förälskad i den cybernetiska, otroligt vackra japanskan kommer han bli frisläppt.

I del nummer två blir en receptionist på Grand Hotel förälskad i en av gästerna, en Lysande. Så kallas de som blivit "förbättrade" med Janssenlymfan, ett ämne som gör dem starkare, intelligentare, vackrare än vanliga människor - och dessutom mycket mer långlivade.

För mig gick boken väldigt fort att läsa, kanske en kvart. Men det betyder verkligen inte att den är dålig eller alltför enkel. Jag gillar språket, och handlingen är väldigt intressant; det är en bok som man kan sätta i händerna även på väldigt läsovana människor och de kommer att gilla den. Det är jag helt övertygad om.

(Förresten, jag har haft K. G. Johansson som lärare i en kurs på Musikhögskolan i Piteå. Fun fact.)

1 juni 2010

Nevil Shute - Fem svarta höns

Maj månads Jorden Runt-stopp tillbringades i Oceanien. Jag hade redan läst Boktjuven, kände mig inte tilltalad av Att tro på Mister Pip och genom uteslutningsmetoden blev det alltså Fem svarta höns kvar. Eftersom jag verkligen tyckte om På stranden när det begav sig (förra året? förrförra?) så verkade det ju också vara ett lämpligt val.

Fem svarta höns utspelar sig i England, Australien och Malacka före, under och efter andra världskriget. Berättare är den åldrade advokaten Noel Strachan, men huvudperson är Jean Paget, en ung kvinna som ärver en hel del pengar när hennes morbror dör. Strachan är förvaltare över kvarlåtenskapen (tills Jean fyller 35) och blir efter hand mer och mer involverad i Jeans liv.

Jean Paget föddes på Malacka efter första världskriget men återvände hem till England som barn, efter faderns död. Som artonåring återvände hon till Malacka för att arbeta som sekreterare. Det var vintern 1939. Ingen trodde att Malacka skulle vara mindre säkert än Storbritannien när kriget bröt ut i Europa, men ganska snart invaderade japanerna och britterna i Malacka flydde. De som inte hann ut i tid sattes i fångläger.
- Folk som har tillbragt kriget i fångläger har skrivit en massa böcker om hur hemskt de hade det, sa hon lugnt och stirrade på glöden. De vet inte hur det var att inte befinna sig i något fångläger.
Nevil Shute är en fantastisk författare som är oerhört bra på att skriva om svåra ämnen (säger jag lite generaliserande med tanke på att jag bara läst två av hans böcker). I Fem svarta höns har han tagit sig an en sann historia, om ett sällskap holländska kvinnor och barn som tillfångatogs av japanerna på Sutmatra 1942 och som tillbringade de följande åren marscherandes mellan olika städer eftersom ingen japansk kommendant ville ha dem på sitt ansvar. Nära hälften dog under tiden. Shute gör kvinnorna till britter och förlägger handlingen till Malacka, men precis som holländskorna så marscherar de, och de dör, en efter en i kolera, malaria, av skador eller utmattning. Den delen av boken är så fruktansvärt hemsk att man inte kan läsa många sidor i taget.

Jean blir något av en ledare för kvinnorna eftersom hon är den enda som kan tala malajiska, och när de möter en australiensisk lastbilschaufför, också en krigsfånge, kallar han henne "fru Inföding" eftersom hon klär sig som en infödingskvinna och är lika brun som en. Krigsfången, Joe Harman, riskerar sitt liv för Jean och de andra kvinnorna genom att skaffa dem tvål och andra förnödenheter. Bland annat stjäl han fem svarta höns...

Jag har ju redan uttryckt mitt gillande för den här boken, men jag gör det igen och i lite starkare ordalag - det är verkligen en fantastisk bok. Och att en berättelse som börjar så hopplöst som den här kan sluta så hoppfullt är rätt förvånande! Men Jean Paget är en otroligt handlingskraftig kvinna vars praktiska sinnelag och goda föresatser kan förflytta berg, och till och med bygga upp en stad från grunden, från att ha varit en hemsk liten håla som sakta dör ut till att bli en fin stad - A Town Like Alice.